Ny studie: Barnfetman i Sverige minskar
Enligt en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg är andelen överviktiga och feta 8-åriga pojkar på den lägsta nivån sedan början av 1990-talet.
– Det är naturligtvis viktigt eftersom bland vuxna i världen ser vi mycket fetmarelaterad sjukdom och det är viktigt att det förbättras säger Jenny Kindblom, docent vid Sahlgrenska universitetsjukhuset, till Sveriges Radio.
Studien baseras på uppgifter om längd och vikt på pojkar födda från 1946 och framåt från skolhälsovården. I studien kunde man se att fetmaepidemin bland barn började på 1960-talet och hade en topp på 1990-talet innan det sakta började gå neråt igen.
Läs också: Varannan förälder ser inte sitt barns övervikt
– Vi blev först ganska förvånade. Det var därför vi valde att ta in mer material och göra grupperna större för att vi skulle vara säkra på de här fynden säger Jenny Kindblom.
I resultaten kan man se att bland pojkar födda 2006 led 19 procent av övervikt/fetma när de fyllde åtta år, jämfört med 23 procent bland de födda 1991.
Trots att det är en tydlig nedgång kan forskarna inte förklara varför än, och man vill poängtera att andelen överviktiga barn i Sverige fortfarande är stor.
– För de som har drabbats av fetma är det fortsatt ett reellt problem men det är en positiv nyhet som inger hopp om att det går att förändra och att det inte är ett snälltåg som går rakt upp, det här med fetma hos barn, säger Jenny Kindblom till Sveriges Radio.
Källa: SR
Foto: IBL
6 myter om barn och övervikt som alla borde veta
Läs också: 6 myter om barn och övervikt som alla borde veta