Ny studie: därför fungerar inte träning mot övervikt
Att träning är livsviktigt för hälsan vet nog de flesta. Något många också tror är att man kan träna sig ner i vikt, detta stämmer dock inte – i alla fall enligt professorn och evolutionsantropologen Herman Pontzer.
Därför är inte träning en bra viktminskningsmetod
Herman Pontzer har gjort sig känd för sin forsknings om metabolism, alltså kroppens förbränning av energi, och har nu sammanfattat forskningen i den populärvetenskapliga boken Burn.
I boken utmanas flera av de “sanningar” som vi burit med oss hela livet – bland annat att man bränner fler kalorier när man rör på sig än när man ligger stilla. Enligt Pontzers studier stämmer dock inte detta, han menar att man bränner nästintill lika mycket kalorier stillasittande som i rörelse.
– Skillnaden är oerhört liten: som en viskning på fullsatt fotbollsstadion. Förändringen som regelbunden träning ger är mycket mindre än den medfödda variationen mellan individer, säger Herman Pontzer i en intervju med Dagens Nyheter.
Det finns även tidigare forskning som stödjer det som Herman Pontzer har kommit fram till. Till exempel en nederländsk långtidsstudie som mätte energiförbrukningen hos stillasittande personer som började träna inför ett halvmaraton. Studien visar att under 40 veckor så ökade bara deltagarnas energiförbrukning med 120 kalorier, vilket motsvarar tio stycken Pringles.
Herman Pontzer får frågan hur det kan komma sig att personer som tränar regelbundet har mindre problem med övervikt än stillasittande personer.
– Det finns ett sådant mönster, men det beror inte på att de tränar mer. Om du är väldigt stillasittande påverkar det hjärnans aptitreglering och mättnadskänsla. Då äter du för mycket, säger han.
Så går du bäst ner i vikt
Herman Pontzer menar att det viktigaste vid viktnedgång är en bra kosthållning.
– Träning är livsviktigt för hälsan, men inte av det skäl vi tror. Du kan aldrig springa ifrån en dålig kosthållning, säger han.
Professorn vill inte ta ställning till vilken diet som är bäst för viktnedgång utan betonar att det viktigaste är att förstå den fysiska grundlagen – att fler inkommande än utgående kalorier ger en viktökning.
Foto: TT