Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny studie: En av fem med corona får psykiska besvär

17 nov, 2020
AvHanna Carlsson
Ny studie: En av fem med corona får psykiska besvär
Har du haft ångest eller känt dig deppig efter att ha testats positivt för coronaviruset? Du är inte ensam! Nu visar en ny studie att en av fem som har haft covid-19 drabbas av psykisk ohälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

Som att stressen över att få covid-19 inte är tillräcklig så visar nu en studie att det är allt vanligare att sjukdomen också leder till psykiska besvär – även efter tillfrisknandet. Av de som fått corona uppger 1 av 5 att de inom 90 dagar efter sjukdomen för första gången haft problem med sin mentala hälsa. Diagnoserna som toppade listan var ångest, depression och sömnlöshet.

Dubbelt så stor risk att utveckla psykisk ohälsa vid corona

Studien, som publicerades i den psykiatriska tidskriften The Lancet Psychiatry, använde anonym data från över 69 miljoner amerikaner, varav cirka 62 000 hade testat positivt för covid-19. De jämförde sedan data från studien med den mentala hälsodatan för personer som diagnostiserats med andra sjukdomar, som exempelvis influensa. Resultat visade att människor som varit sjuka med coronaviruset hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla psykiska ohälsa än de som hade drabbats av någon annan sjukdom.

Annons

Studien fann också att personer med en tidigare psykisk sjukdom var 65 procent mer benägna att diagnostiseras med covid-19 än de utan. Resultatet har gjort att vissa experter nu tror att kopplingarna mellan coronaviruset och psykisk ohälsa är en tydlig indikation på att viruset i viss mån har en inverkan på hjärnan.

Viktigt att studera sambandet mellan covid-19 och psykisk ohälsa

Paul Harrison, professor i psykiatri vid Oxford och medförfattare till studien, säger till tidningen Reuters att det är viktigt att vården snabbt börjar studera orsakerna till psykisk ohälsa i samband med covid-19, och att man behöver utveckla nya behandlingar för att hantera patienterna.

Men i nuläget är läkare fortfarande inte säkra på varför coronaviruset har så stor inverkan på hjärnan och den mentala hälsan.

– Covid-19 påverkar det centrala nervsystemet och kan därför direkt öka efterföljande störningar. Men den här forskningen bekräftar att vi fortfarande inte vet hela historien, säger Simon Wessely, regiusprofessor i psykiatri vid King's College London, till Reuters.

Källa: Reuters Foto: TT

Läs mer:

Forskning: Nytt symtom på covid-19 hittat

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

Anders Hansen: Så tar jag hand om mig själv i pandemin

Annons