Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Nya rön: Allt fler kvinnor gnisslar tänder – av stress

26 nov, 2018
Fler kvinnor gnisslar tänder i sömnen – av stress
Vaknar du ofta med huvudvärk? Då kanske du gnisslar tänder. Och du är knappast ensam: Förskrivningen av bettskenor ökar, och värst drabbade är kvinnor i medelåldern. Boven i dramat heter stress.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra året fick 56 000 svenskar bettskena mot tandgnissling. Det är fler än någonsin tidigare. Mest ökade problemet bland kvinnor mellan 45 och 59 år. Där ökade antalet förskrivna bettskenor med 26 procent. Och kanske är det ingen slump, den absolut vanligaste orsaken till att man gnisslar tänder är nämligen stress och oro, något som oftast drabbar kvinnor mitt i livet.

– Vaknar man med ont i huvudet och stela käkar beror det sannolikt på att man gnisslar eller pressar tänder på natten, säger Cecilia Skånvik, tandläkare på Praktikertjänst i Sundsvall.

Ett annat vanligt symtom är att tänderna blir slitna. Ibland kan det även lossna små emaljflisor.

– Alla tänder slits med åren men om man gnisslar tänder går processen snabbare. Tänderna kan också kännas kantiga och vassa när man biter ihop dem och vissa biter till och med sönder gamla lagningar i sömnen.

Är det så illa kan man behöva en bettskena, åtminstone i de perioder när man gnisslar som värst. Den avlastar käkarna och skyddar tänderna. Att få en bettskena hos tandläkaren kostar mellan 3500 och 4000 kronor.

Annons

Tips mot spänningshuvudvärk och käksmärta

Det är inte heller helt ovanligt att vi biter ihop tänderna dagtid, framför allt när man är koncentrerad eller anstränger sig.

– Många gör det utan att tänka på det, särskilt när man ska prestera. Jag brukar tipsa om att man ska försöka låta hakan hänga då och då, även om det ser lite konstigt ut, säger Cecilia Skånvik.

För även om en bettskena kan vara till stor hjälp på natten, behöver man tänka på vad man gör på dagen också. Dels för att skydda tänderna, men också för att slippa spänningshuvudvärk och käksmärta. Här är några övningar som lindrar:

  • Är du stel i käkarna när du vaknar, massera dem en stund. Stretcha musklerna i ansiktet och tänk på att sänka axlarna när du gör det.
  • Tänk på att tänderna bara ska ha kontakt med varandra när du äter. Tänk aktivt på att undvika att bita ihop tänderna!
  • Tappa hakan lite då och då under dagen.
  • Jogga med underkäken genom att röra den upp och ner och från höger till vänster.

Läs mer:

Stressa mindre – med vår webbkurs

7 ovanliga stressymtom som du kan motverka med rätt mat

Quiz: Kolla vad du kan om dina tänder!

 

Annons