Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Nya rön: Hårvitaminer – inte så harmlösa som man kan tro

12 mar, 2019
De syns överallt på sociala medier, de små, färgglada gummibjörnarna med godissmak som ska hjälpa dig till ett drömsvall. Hårvitaminerna innehåller biotin, som beskrivs som ett superfood för håret. Men biotin är inte så ofarligt som man kan tro. Tvärtom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tuggisar, godisbjörnar och andra kosttillskott för ett tjockare hår marknadsförs av en rad kändisar med klanen Kardashian i spetsen. Även i Sverige har influencers och kändisfrisörer hakat på tåget och hyllar hårvitaminerna som ska ge ett drömsvall. Gemensamt för  kosttillskott som ska öka  hårväxten (eller göra den tjockare) är att de innehåller biotin, som hyllas som ett superfood för hår och naglar. Och visst, biotin kan vara bra för att öka cirkulationen, och därmed också näringstillförseln, till hårsäckarna. Problemet är att många inte tänker på att biotin är ett vitamin, nämligen vitamin B7. Det finns därför även i andra multivitaminer och vi får i oss det via vanlig mat. Dessutom bildas biotin naturligt i kroppen. Därför kan det lätt bli för mycket av det goda, särskilt som man inte alltid tänker på att harmlösa ”skönhetspiller” innehåller vitaminer.

Myndighet i USA går ut med varning

En överdos biotin har ingen akut risk för hälsan, det är alltså inte giftigt att få i sig för mycket av vitaminet. Men det kan vara farligt på ett annat sätt. I november gick det amerikanska livsmedelsverket FDA ut med en varning eftersom  kosttillskott som utlovar bättre hud, hår och naglar, visat sig kunna påverka hormon- och blodprov negativt. Det kan leda till att patienter får fel, eller ingen, behandling. Provet kan till exempel visa fel när man testar om en person har haft en hjärtinfarkt. I ett fall visade ett sådant prov att personen felaktigt inte hade en pågående hjärtinfarkt, vilket ledde till att hen dog. Anledningen till det felaktiga provsvaret var att personen tagit biotin. Många tillskott för starkare hår och naglar innehåller nämligen upp till 650 gånger det rekommenderade dagliga intaget av vitaminet. Och det kan störa ett stort antal labbtester, varnar FDA. Bland annat kan man få fel provresultat på sköldkörtelhormonsjukdomarna Graves,  hypertyreos, anemi (järnbrist), graviditet och hjärtinfarkt.

Annons

Även svenska hårpiller har höga nivåer

Även det svenska Läkemedelsverket har uppmärksammat problemet, men bara när det gäller läkemedel med biotin. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är det rekommenderade dagliga intaget av biotin 40 mikrogram per dag. Vid en snabb koll på de hårvitaminer som säljs i Sverige hittar vi ett märke som innehåller 360 mikrogram biotin, alltså runt 700 procent av det rekommenderade dagliga intaget.

Så hur ska man tänka, om man tar, eller vill ta, ett kosttillskott för starkare hår och naglar?

  • Först och främst: Om du  tar ett multivitamin eller kosttillskott med biotin är det livsviktigt att tala om det för läkaren vid provtagningar!
  • Det är bara om du har brist på biotin, som du behöver ett tillskott av ämnet. Och biotinbrist är ovanligt i Sverige. Prata med din läkare om du misstänker att du har en brist.
  • Biotin finns naturligt i de flesta livsmedel, bland annat kött, fisk, nötter, spannmål, ägg, spenat och broccoli. I de allra flesta fall får vi det vi behöver via maten.
  • Innan du köper ett multivitamin eller hårvitamin med biotin, läs på baksidan hur mycket biotin produkten innehåller. Ha 40 mikrogram biogram per dag som ett riktmärke.
  • Blanda inte flera olika preparat med samma vitaminer. Tänk på att biotin skrivs ibland ut i innehållsdeklarationen som vitamin B7.

Läs mer:

Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

Vitaminer och mineraler du inte ska äta för mycket av

Näringsfysiologen: De enda tre kosttillskotten du verkligen behöver

 

 

 

Annons