Nytt larm: Hälsotrenderna som kan förstöra tänderna
Äter du massor av frukt och grönt, kanske även i flytande form som en shot eller detoxkur? Eller dricker du äppelcidervinäger eller citron blandat i vatten på morgonen för att boosta förbränningen lite till? Det kan möjligen vara bra för hälsan, men knappast för tänderna. Det finns en rad saker som vi klassar som hälsosamma som faktiskt fräter på tändernas emalj, till exempel hård träning, rawfood, fruktkorg på jobbet och vissa örtteer. Att vara vegetarian är en annan riskfaktor.
– Tanderosion – frätskador på emaljen – har blivit en folksjukdom. Det beror på att vi småäter och dricker livsmedel med ett lågt pH-värde för ofta i dag, säger tandhygienist Lena Karlsson, som är lektor på institutionen för odontologi vid Karolinska institutet i Huddinge.
Sur mat och dryck som har ett pH-värde under 5,5 gör att tandens emalj vittrar sönder med tiden. Då kan tändernas nedre kant bli genomskinlig. Tänderna ser även gulare och mattare ut eftersom tandbenet under emaljen börjar lysa igenom.
– Ilningar är ett annat vanligt symtom på erosion, säger Lena Karlsson.
Att borsta tänderna extra noga hjälper inte mot erosion – tvärtom. Själva borstandet sliter nämligen också på emaljen, som ju redan luckrats upp av det sura. Och fluortandkräm, som förebygger karies, har inte samma skyddande effekt mot frätskador.
– Har man ätit något surt ska man vänta en timme med att borsta tänderna. Annars förvärrar man erosionen. Av samma skäl ska man inte tugga sockerfritt tuggummi för länge, det nöter också på tänderna. Tio minuter räcker.
Hon tycker att man ska undvika de allra suraste och onödigaste livsmedlen – framför allt läsk, energi- och sportdrycker och alltför mycket citrusfrukter.
– Man ska också tänka på att till exempel dressingar med balsamvinäger och inläggningar med ättika har ett lågt pH-värde. Jag har också haft en patient som fått tänderna förstörda av att dricka för mycket te gjort på örter från den egna trädgården, berättar Lena Karlsson.
Självklart ska man inte skippa sina goda vanor eller sluta dricka juice eller örtte, men man bör tänka på att skydda tänderna i möjligaste mån, framför allt genom att inte småäta. Tänderna klarar av att du äter fem, sex gånger per dag. Resten av tiden behöver de vila och reparera sig.
Här är några andra tips som skyddar:
– Om du vill dricka eller äta sura livsmedel, gör det i samband med en måltid. Då blir skadan mindre än om du småäter eller dricker något surt som mellanmål. Att ta en apelsin till lunchen är alltså bättre än att äta den som mellis.
– Skölj munnen med vatten efter att du ätit eller druckit något surt. Och drick vanligt vatten ofta!
– När du ätit något surt kan du också tugga på en bit ost eller dricka mjölk, fil eller yoghurt. De livsmedlen innehåller lactobaciller, kalcium och andra mineraler som neutraliserar syra.
Sura listan
Här är pH-värden för några sura livsmedel. Ju lägre värde, desto mer fräter det på tänderna. Som jämförelse kan nämnas att pH-värdet för kranvatten är 7–8.
Mineralvatten, inte smaksatt 5,4
Tomat 4,1
Kolsyrat vatten smaksatt med citron 3,4
Äpple 3,4
Vindruvor 3,3
Kranvatten med skivad citron 3–4
Örtte (pH-värdet varierar mellan 7 och 3. De med citrus och frukt är i regel surast.)
Energidryck, med och utan socker 3–4
Vin och cider 3–4
Läsk 3
Apelsinjuice 2,8
Coladrycker 2,5
Citron 2
Färskpressad citron 1,4
Var också försiktig med det här:
Alkoläsk
Lightläsk
Salladsdressing med vinägrett
Inlagda grönsaker
Äppelcidervinäger
PSST! Vissa saker kan ha ett lågt pH men ändå inte skada emaljen. Banan och filmjölk är två exempel. De innehåller även mineraler och/eller lactobaciller som neutraliserar syra.
Det här kan du dricka med gott samvete
* Vanligt vatten – både kranvatten och kolsyrat, icke smaksatt vatten
* Kaffe med mjölk
* Mjölk
* Drickyoghurt
Andra riskfaktorer
* Sura uppstötningar och kräkningar innebär att man får upp magsyra i munnen. Det fräter på tänderna.
* Mediciner kan orsaka muntorrhet. Syra stannar kvar på tänderna längre om munnen är torr.
* Vegetarianer äter i regel mer sura livsmedel, till exempel frukt, och löper en större risk att drabbas av erosion, visar forskning.
* Hård träning är en riskfaktor. Detta bland annat eftersom man lättare blir muntorr när man andas med munnen. Man svettas också mer vilket gör att munnen lättare blir torr.
BILD: Thinkstock
Källor: Dental erosion av A-K Johansson, Finlands Tandläkarförbund, Zendium