Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Öppet brev till Fridolin: "Ta barns mentala ohälsa på allvar!"

01 jun, 2018
Therese Albrechtson skriver om barns psykiska ohälsa i ett öppet brev till utbildningsminister Gustav Fridolin.
Barn och unga mår allt sämre psykiskt och allt mer antidepressiv medicin går åt. Nu är det dags att vi handlar – det skriver författaren och entreprenören Therese Albrechtson i ett öppet brev till utbildningsminister Gustav Fridolin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Therese Albrechtson, 32, är företagare, författare och en flitigt anlitad föreläsare. Redan innan hon fyllt 20 var hon en fullfjädrad entreprenör, som fick stora utmärkelser och uppmärksamhet för sitt entreprenörskap.

För Nyheter24 har hon skrivit ett öppet brev till utbildningsminister Gustav Fridolin om den kris hon tror väntar för landets unga: ”Det har pratats länge om ungas psykiska ohälsa och att vissa delar gjorts men nu behövs mer handling”, skriver hon bland annat.

Läs också: Therese Albrechtson: Vi kvinnor måste kunna ha barn OCH karriär

Larmrapport efter larmrapport har uppmärksammat oss på ungas mentala ohälsa och om hur mängden antidepressiva tabletter som skrivs ut ökar, skriver Therese Albrechtson.

”Inga ämnen i skolan har något värde om vi inte mår bra. Kunskap betyder ingenting om vi inte kan uttrycka eller använda den. Mår bra går bra, sägs det, men hur ska barn och ungdomarna må bra om de inte vet hur de ska hantera sina egna och omgivningens krav samt det digitala trycket om de inte har några verktyg för HUR de ska göra det? ”

Hon menar att det är viktigt att lära sig om sig själv – för att kunna förstå sitt eget handlande/känslor och de utmaningar man stöter på genom livet – som dåligt självförtroende, hur man hanterar motgångar – eller sociala medier.

Annons

”Många forskare och läkare har uttryckt stark oro och uttalat sig att mobilen är beroendeframkallande och på sätt och vis ”farlig” – i synnerhet för unga. Vi kommer ha svårt att stänga av de sociala medierna men vi måste lära oss hur vi förhåller oss till det nya medielandskapet.”

Läs också: Lider ditt barn av depression? Här är 11 tecken

I vårt grannland Norge har man nu infört ämnet ”Folkehelse og livsmestring”, med målet att ämnet med fokus på psykisk hälsa ska finnas på landets samtliga gymnasieskolor år 2020. Det här är något Therese tycker att vi kan inspireras av.

”Jag tycker det är jättebra att Norge tagit det på allvar. Men vi ska vara ännu bättre. Jag anser att vi ska ha det redan ifrån första klass. Det ska inte vara ett valbart ämne – det ska vara obligatoriskt.”

Anledningen till att införa ett sådant ämne i första klass skriver hon beror på att vi inte vet vem som kommer att behöva det. Är det han som vill bli lärare senare i livet eller tjejen som satsar på entreprenörskap?

Annons

Therese Albrechtson vill alltså se handling – och hon vill se det nu. Ingen utredning behövs tycker hon, då det redan finns en hel del forskning på ämnet som visar var hjälpinsatserna behövs.

Läs också: Psykisk ohälsa hos barn har fördubblats på tio år 

Hon avslutar med en vädjan till Gustav Fridolin:

”Det är du som har position att förändra. Jag ser fram emot att höra ifrån dig så att vi tillsammans kan ta steg framåt. Världen har förändrats och skolan måste förändras med den.”

Läs hela Therese Albrechtsons brev här!

Källa: Nyheter24  Foto: Instagram, IBL

Annons