Optimera träning och dejting – med hjälp av superveckan
– Det är väldigt många som inte är medvetna om att vi har den här extra gnistan, säger hon.
Att menscykeln är så mycket mer än bara värk och pms blev den norska journalisten Line Tiller snabbt varse om när hon började kartlägga sin egen cykel för några år sedan, vid 38-års ålder. Hon märkte att hon nästan alltid blev mer energisk när hon befann sig i dag åtta, nio och tio av cykeln – vilket hon inte noterat tidigare.
– Jag känner att hjärnan fungerar på ett lite annat sätt. Jag kommunicerar enklare, jag är lite gladare, jag vill ut mer, blir mer social, säger hon.
Och hon är långt ifrån ensam. Östrogenet som pikar i samband med ägglossningen påverkar mycket mer än våra möjligheter att bli gravida, visar flera studier som hon refererar till i boken “Superveckan!”.
– För friska kvinnor med naturlig cykel så finns en östrogentopp som går upp med över 800 procent, och det påverkar more or less alla celler i hela kroppen. Alltså huden, håret, muskler – och inte minst tre specifika delar i hjärnan. Så det är fyra versioner av oss som dyker upp under månaden, eftersom det går så väldigt upp och ner, säger hon.
Numera ser Line fram emot att få sin mens. Det gjorde hon inte tidigare, då hon förknippade den med värk. Nu tänker hon istället på att östrogenet ökar i kroppen från och med första mensdagen, vilket hon – och många andra – kan nyttja på flera sätt.
Olika träningsformer under menscykeln
Det går till exempel att optimera träningen efter menscykeln. Lines genomgång av den senaste forskningen visar att vi kan ha olika styrkor under cykelns fyra faser. I början av menscykeln känner sig många extra uthålliga. Så då kan en längre joggingtur, vandring och skidåkning ofta kännas extra skönt. I fast två, som Line kallar superveckan, är vi generellt lite starkare, så då kan du passa på att gå till gymmet, köra crossfit eller klättra.
– Östrogenet hjälper till och får blodådrorna att vidga sig lite, och därmed kommer det mer syre till hjärtat. Som då gör att träningen känns enklare på något sätt för många, förklarar Line.
Hon märker själv av detta, försäkrar hon. När hon går till gymmet i början av superveckan kan hon träna med hantlar som väger tio kilo istället för åtta, som hon klarar av under resten av månaden.
– Så det är inte så att bara för att jag har en superdag så blir jag som Therese Alshammar. Du får en liten push där av östrogenets uppgång.
I mitten av menscykeln, under själva ägglossningen, kan du byta gymmet mot högintensiv träning. Så passa på och kör spinning, spring intervaller eller spela tennis, om du vill att det ska kännas lättare än vanligt. Veckan efter det, innan du får mens igen, kan det vara skönt att dra ned på tempot. Ta en skön simtur, träna pilates eller dansa, aktiviteter som inte gör dig helt utmattad helt enkelt.
LÄS OCKSÅ: Träna styrka hemma med Lovisa Sandströms snabba pass
Känner du för att gå till gymmet ändå så ska du så klart göra det, understryker Line. Men ge gärna dig själv lite slack, och nöj dig med ett kortare pass om din kropp säger ifrån. Precis som med allt annat i cykeln så är det inte alls säkert att din träning påverkas av menscykeln lika mycket som din väns eller systers.
– Så det är generellt väldigt viktigt att lära känna sig själv, känna sin egen kropp, och lära sig att lyssna till och se de tecken som faktiskt finns. Som en app inte kommer att berätta för dig, för den har ju en algoritm som är baserad på alla kvinnor. Det är en one size fits all, och det finns inte.
Cykeln påverkar även kärlekslivet
Förutom att maximera träningen efter menscykeln kan du även använda den för att ge ditt kärleksliv en extra skjuts, oavsett om du är singel eller i ett långvarigt förhållande. Under superveckan får många mer energi, känner sig gladare, kåtare och ändrar sitt rörelsemönster, de svajar omedvetet lite mer på höfterna och går längre sträckor.
– Det kan vara så att vi blir lite mer charmerande, lite mer empatiska och kommunicerar bättre, säger Line.
Heterosexuella män kan dessutom känna om en kvinna har ägglossning på lukten, visar flera studier.
– Man får mer sexappeal, säger Line.
Vissa kvinnor utnyttjar detta till max, med ett trick som gjorde succé på TikTok för några år sedan. De sticker ett finger i vaginan, för att sedan dutta på sig sekretet bakom örat eller mot halsgropen – likt parfym – ett par timmar innan de ska gå ut. Metoden kallas vabbing och funkar bara under ägglossningsdagarna, då sekretets doft inte kan uppfattas av näsan.
– Jag har själv försökt det, och det har varit en succé. Men man kan ju också tänka sig att det var mer på grund av självförtroendet jag fick av det. Vem vet, men om det funkar så funkar det, säger Line.
Hon uppmanar alla att kartlägga sin menscykel dag för dag under tre månaders tid för att identifiera olika mönster.
– Det är väldigt många som inte är medvetna om att vi har den här extra gnistan, som visar sig på olika sätt för var och en av oss, säger hon.
Men hur är det för kvinnor som inte har en naturlig menscykel på grund av preventivmedel, får de också en supervecka? Nja. Det beror på preventivmedlet – och om det stoppar ägglossning eller inte. De som använder p-piller noterar troligtvis inte superveckan, till skillnad från personer som har hormonspiral.
– Då har man ju, om inte en full super week, så kan man nog i alla fall få en mini super week, säger Line.
Vill du veta mer om superveckan? Line Tiller kommer till Stockholm lördagen den 29 mars för att prata om detta under eventet ”A Happy Woman”.
Foto: Privat