Övervikt ökar bland blivande mammor
Förlossningsläkare är oroade över antalet blivande mammor som lider av övervikt eller fetma. Enligt statistisk från Socialstyrelsen har övervikt och fetma ökat bland gravida kvinnor. Under 2016 var drygt 40 procent av alla blivande mammor överviktiga eller led av fetma vid inskrivningen på mödravården. Det kan jämföras med för 10 år sedan när den siffran låg på drygt 36 procent eller i början av 90-talet när siffran var 25 procent.
Läs också: Överviktig och gravid? Det här är riskerna – för ditt barn!
Olof Stephansson, förlossningsöverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset säger till Dagens Medicin att andelen överviktiga eller feta ökar successivt hela tiden. Han berättar även att det mesta inom förlossning och graviditet påverkas negativt om mamman väger för mycket. Risken för havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och kejsarsnitt ökar. Även komplikationerna som tillkommer när man föder ett för stort barn.
Det är ett viktigt problem att prata om även om det är en känslig fråga, menar Olof Stephansson. Han säger att det inte är rätt läge för kvinnor att försöka gå ner i vikt när graviditeten redan är ett faktum utan att man behöver insatser på samhällsnivå för att kunna förändra situationen.
Läs också: Gravid och vill gå ner i vikt? Så ska du tänka
– Vi kan inte se till att mammorna inte är överviktiga och feta när de kommer till oss inom mödravården. Ökande övervikt är en utmaning för hela samhället, säger Olof Stephansson.
Foto: IBL
Läs också: Ny studie: Övervikt vanligare efter lång graviditet