Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Har du koll på vilka parasiter som bor i din kropp?

22 jul, 2024
En del är harmlösa medan andra kan göra oss rejält sjuka. Men det finns också varianter som kan stärka vårt ­immunförsvar. Parasiternas universum är komplext – och kanske närmare än du tror?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholkenBrand logo
Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken

Oroar du dig över att bli sjuk av parasiter? I Sverige är det ganska ovanligt att bli svårt sjuk i parasitinfektioner, även om det förekommer. Johan Lindh är parasitolog och forskare på Uppsala universitet och en av få i Sverige som är specialiserad på just parasiter hos människor. Han menar att vi inte behöver vara särskilt oroade.

– Om man tittar på människor som blir sjuka och kommer till sjukhus här i Sverige så är det väldigt få som har parasitinfektioner. Har de drabbats av en parasit så har de i regel rest utomlands, som ofta är söderut där solen finns. Det är mycket vanligare att bli sjuk av bakterier eller virus, säger han.

Även om vi suckar över vintrarna här hemma i Sverige så finns det fördelar med vårt kalla klimat.

Annons

– Vi har färre parasiter här, ta till exempel malariamyggan. Den finns inte i Sverige längre, det är för kallt. Så även om vi inte alltid tycker om vintern så har vi en väldigt stor nytta av det.

Men – vad är egentligen en parasit?

– Förenklat kan man säga att parasiter är sådana som lever på andra. Det kan vara parasiter som lever utanpå kroppen, då kallas det ektoparasiter. Och det kan vara parasiter som lever inuti kroppen, då handlar det om maskparasiter eller urdjur.

Johan Lindh
Johan Lindh, parasitolog och forskare vid Uppsala universitet.

Springmask aktiverar immunförsvaret

Den vanligaste parasiten att drabbas av i Sverige är en maskparasit – nämligen springmask. Det är oftast barn som får det och de får besvär med att det kliar i ändtarmsöppningen.

– Det finns faktiskt diskussioner i forskarvärlden om att det kanske är bra att vi får springmask som barn. Vissa studier har visat att det finns en koppling, även om den är svag, att barn som har springmask drabbas av mindre allergier i framtiden. Det där gamla talesättet ”lite skit rensar magen” det tror jag det ligger lite sanning i, säger Johan Lindh och fort­sätter:

Annons

– Springmaskarna är jätteduktiga på att aktivera vårt immunförsvar, och det behöver vi som barn så att vi tränar upp det. Idag är det mer vanligt med allergier än vad det var för hundra år sedan. Förr i tiden hade man oftare springmask. Sen kanske man tycker att det är äckligt med maskarna såklart, det har jag full förståelse för. Men det kan finnas fördelar med dem också.

Vad är en parasit?

De parasiter som lever på eller i människor delas in i tre olika huvudgrupper:

Ektoparasiter: Exempelvis löss och skabb. Lever på oss människor men leder oftast inte till någon allvarlig sjukdom.

Maskar: Förekommer ofta i tarmarna, som exempelvis springmask. Men andra typer av parasitmaskar kan infektera organ som lungor, lever och hjärna. Beroende på vilken sorts maskparasit det är kan de ge olika ­sjukdomar, som är olika allvarliga.

Urdjur: Sjukdomar som toxoplasmos, giardiasis och cryptosporidos orsakas av parasiter som är urdjur. Dessa sjukdomar sprids ofta genom kontaminerad mat eller vatten.

Källa: Johan Lindh, parasitolog Uppsala universitet.

Allvarliga parasitsjukdomar i Sverige

En mer allvarlig parasitsjukdom som man kan drabbas av i Sverige är cryptosporidos. Den orsakas av en parasit som ger diarré, illamående, huvudvärk och feber hos människor. En del smittade får inga symtom alls medan för personer med nedsatt immunförsvar kan diarrén bli livshotande.

Annons

– 2023 så anmäldes parasiten Cryptosporidium 741 gånger från hela Sverige. Hittills i år under 2024 har vi haft ett fall i veckan som har rapporterats. Parasiten blev väldigt känd i Sverige 2010. Då fick vi världens näst största dokumenterade utbrott av Cryptosporidium när 27 000 människor blev infekterade i Östersund. De fick in den här parasiten i dricksvattnet och hade svårt att bli av med den, säger Johan Lindh.

Drabbas man av cryptosporidos finns det ingen medicin utan det gäller att lindra symtom och se till att återställa vätskebalansen.

Ett vanligt sätt att få i sig parasiter är genom munnen. Om man drabbas av en parasit som ger symtom som diarré har man oftast fått i sig det genom mat eller förorenat dricksvatten.

Åsa Rosengren är rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket. Hennes råd för att skydda sig mot parasiter i maten är till att börja med att ha god hygien i köket, skölja grönsaker och att kontrollera vattnet om man har egen brunn.

Annons

– Det finns inga hundraprocentiga garantier för att man aldrig ska bli sjuk, men har man god livsmedelshygien så har man gjort det man kan, säger hon.

Åsa Rosengren
Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket.Foto: Jeanette Hägglund

Smittade personer utvecklar immunitet

Parasiter kan finnas i maten av flera orsaker, maten kan förorenas via jord och avföring från infekterade djur och människor. En parasitsjukdom som Åsa Rosengren ofta får frågor om, särskilt från gravida, är toxoplasmos. Det är en sjukdom där otillräckligt behandlat kött anses vara en av de främsta smittkällorna. Men parasiten kan också spridas genom kontakt med kattens avföring.

– Om en person som inte har haft toxoplasmos tidigare är gravid och får i sig parasiten kan det skada fostret. Men om man inte är gravid, och får i sig de här toxoplasmaparasiterna, då kan man få en lättare typ av förkylning, med influensaliknande symtom. Sedan blir man immun mot den. Det är ganska många i befolkningen, speciellt de som har haft utekatter, som är immuna redan, säger Åsa Rosengren.

Annons

Johan Lindh berättar att det är ungefär 20 procent av Sveriges befolkning som har haft toxoplasmos och är immuna. I Frankrike är siffran ännu högre och ungefär 50 procent av befolkningen har haft parasitsjukdomen.

Vad ska man tänka på om man vill skydda sig mot parasiter?

– Om man ska åka på semester till ett land där malaria förekommer, ta då kontakt med sjukvården innan du åker så att de kan säga vilken medicin du ska ta, säger Johan Lindh och fortsätter:

– Men på hemmaplan gäller det klassiska, att man ska tvätta frukt och grönsaker och värma upp kött över 60–65 grader. En del parasiter dör också av kyla, så att frysa fisk i minst 36 timmar gör att parasiter som kan finnas där i dör.

Symtom vid parasitsjukdomar

Eftersom det finns många olika parasiter så skiljer sig symtomen åt beroende på vilken parasitsjukdom du har drabbats av. Vissa parasiter kan leva i människans tarmkanal utan att orsaka några symtom alls, medan en del som blivit infekterad av en parasit får kraftiga diarréer. En del parasiter kan tränga in i muskler och utvecklas där. Dessa kan orsaka illamående, magsmärtor och muskelsmärtor.

Källa: Livsmedelsverket

Minska risken för para­siter i mat

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat.
  • Tvätta händerna direkt efter att du hanterat rått kött.
  • Laga inte mat när du är magsjuk.
  • Använd rena redskap och skärbrädor i köket.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasa, för att torka upp rå köttsaft.
  • Skölj grönsakerna.
  • När du tillagar kött från lamm, gris, nöt och vilt: hetta upp det till minst 60–65 grader.
  • Frys i minst tre dygn: torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel lufttorkad skinka och salami.
  • Källa: Livsmedelsverket

Annons