Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Psykologen: "Jätteallvarligt att ge barn mediciner för något de inte har"

16 okt, 2017
De senaste tio åren har antalet barn som diagnosticerats med neuropsykiatriska sjukdomar som ADHD ökat med 300 procent. Nu larmar psykologer inom barn- och ungdomspsykiatrin om att även feldiagnoserna ökar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För att minska väntetiderna när fler och fler föräldrar ville få sina barn utredda för neuropsykiatriska sjukdomar införde man 2009 en förstärkt vårdgaranti inom BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin).

Det som bestämdes var att minst 90 procent av barnen skulle få ett första besök inom 30 dagar, och minst 80 procent skulle få en utredning på samma tid. Men redan första året var det mindre än hälften av landstingen (10 av 21) som klarade av detta.

Nu uppmärksammar SVT:s ”Dokument inifrån” konsekvenserna av det ökade antalet utredningar. När utredningarna ska stressas fram ökar inte bara antalet diagnoser utan också antalet feldiagnosticeringar och missade fall.

Läs också: Barn med ADHD: 6 sätt att hjälpa

– Kvaliteten på utredningarna varierar. Ibland är det en liten utredning, liknande något som man kanske gör i skolan. Men det krävs en fullskalig och brett upplagd neuropsykiatrisk utredning för att ställa dessa diagnoser, säger psykologen Jenny Klefbom till SVT Nyheter.

Att få fel diagnos kan leda till stort lidande för den drabbade familjen, och kaos för barnet som får felaktig hjälp.

– Den allvarligaste konsekvensen är ju att man inte får rätt vård och då förvärras problemen oftast rejält. Och det är ju jätteallvarligt att stoppa i barn starka mediciner för något de inte har, säger Jenny Klefbom.

Källa: SVT Nyheter   Foto: IBL/Egmont Kids Media

 

Fler barn än väntat får ADHD-mediciner

Så hjälper du barn med ADHD.

Läs också: Fler barn än väntat får ADHD-mediciner

Annons