Corona: Råden som gäller när du reser i kollektivtrafiken
Sedan i våras har vi levt mitt i en pandemi och efter en lugn sommar kom en andra våg av coronavirus och personer smittade med covid-19 till hösten. Redan i våras gick Folkhälsomyndigheten ut med rådet att undvika kollektivtrafiken så gott det går. De uppmanade alla som kunde att jobba hemifrån i hopp om att det skulle minska trängseln i kollektivtrafiken.
Och i början av november kom skärpta restriktioner om att man får vara max åtta personer i ett slutet sällskap. Detsamma gäller på restauranger, max åtta personer per bord.
Råd i kollektivtrafiken
Om du ändå måste ge dig ut i kollektivtrafiken säger Folkhälsomyndigheten att du har ett personligt ansvar när du reser. Det innebär att du gör det du kan för att inte bli smittad av coronaviruset samt för att inte smitta andra. Om du har symtom ska du inte ge dig ut i kollektivtrafiken överhuvudtaget.Men deras råd är alltid att välja alternativa resvägar så som cykla, gå eller resa med egen bil.
Hur reser man säkert?
Ibland har man inget annat val än att ge sig ut i kollektivtrafiken. Och om så är fallet ska du se till att du gör det coronasäkert.
- I första hand ska du välja ett färdmedel där du kan boka en sittplats och undvika resor där det inte är möjligt så som tunnelbanan, stadsbussar och spårvagnar.
- Oavsett vilket färdmedel du väljer ska du hålla avstånd till andra resenärer när du reser kollektivt.
- Se till att följa de restriktioner som gäller på det färdmedel du väljer.
Följ de allmänna råden
Även i kollektivtrafiken gäller de allmänna råden om hur du skyddar dig själv och andra som Folkhälsomyndigheten gått ut med.
- Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
- Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
- Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
- Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
- Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
- Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
- Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
- Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
LÄS MER
Folkhälsomyndigheten: Så här måste du tänka om du tar covid-test
Dolly Parton har skänkt en miljon dollar till forskningen för ett vaccin mot corona