Pollensäsongen 2021 har startat rekordtidigt – så blir våren
Uppdaterad mars 2021.
Pollenallergi har blivit allt vanligare de senaste 20 åren och idag drabbas var femte svensk av allergiska besvär kopplat till pollen. För de flesta visar sig de första symtomen när man är barn eller i tonåren, och för många minskar besvären med åldern. De vanligaste pollenallergierna är från björk och gräs, men även andra träd och växer kan ge besvär.
Rekordtidig pollensäsong 2021
Redan i början av november drog hasselblommningen igång i Göteborgsområdet. En rekordtidig start som beror på ett oerhört varmt år, och speciellt en mild höst. 2020 var det varmaste året någonsin uppmätt i Sverige, med en medeltemperaturen som legat på 7.5 grader. Något som, enligt SMHi, beror på vädret och pågående klimatförändringar.
Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, berättar att pollensäsongen denna säsong kommer bli värre än den vi upplevt tidigare i år.
– När det gäller pollensäsongen 2021 kommer den bli värre än i våras, i alla fall när de gäller björkpollen, sa Åslög Dahl till P4 Göteborg i höstas.
Och mycket riktigt. Nu i början av mars har hassel och al slagit till ordentligt och många märker av sina allergier. Förra året var det knappt någon hassel- eller alpollen alls, vilket beror på en naturlig variation.
Pollenprognoser för Malmö och Göteborg 2021
Den första mars startade pollenmätningarna på flera av landets mätstationer, och än så länge har vi fått svar för områdena Jönköping, Västervik, Eskilstuna, Norrköping och Stockholm. Och ett område sticker ut.
– Då är prognosen värst i Jönköpingstrakten. Det brukar ofta vara tidigt med höga halter av alpollen, säger Agneta Ekebom, intendent vid palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.
I trakterna kring Malmö och Göteborg finns ännu ingen data, men prognoserna visar att blomningen är igång där också, framförallt kan det bli höga halter av al.
Den pågående värmen kan också gör att ännu fler pollensorter sätter igång inom kort.
– Det beror på vädret, men härefter kommer sälg och vide, och de kan nog komma redan under mars. Sedan har vi alm lite senare i månadsskiftet, säger Agneta Ekebom.
Varför blir man allergisk mot pollen?
Enligt Åsa Neuman, allergolog på barnkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, finns det flera orsaker som gör att man kan bli allergisk mot pollen.
– Dels måste en genetisk benägenhet finnas, men miljö- och livsstil spelar en stor roll för allergiutveckling. Allergi är ett felaktigt svar från immunförsvaret som reagerar på sådana ämnen som vi egentligen borde tåla, säger Åsa Neuman.
Att besvär kopplat till pollen har ökat med åren tror Åsa Neuman beror på att vi lever väldigt renligt nu jämfört med förr i tiden.
– Vi har inte samma naturliga kontakt med olika mikroorganismer som förut. Maten vi äter är lite för hygienisk och vi lever inte längre i samma närkontakt med natur och djur. Vi vistas också mer i dålig inomhusluft och exponeras för luftföroreningar utomhus. Det är alltså miljö- och livsstilsförändringar som har gjort att antalet allergiska har ökat. Antalet astmafall har också ökat, men denna ökning verkar ha börjat avta.
Källa: P4 Göteborg, TT Foto: TT
Läs mer:
Expert: Pollen ökar risken för corona – även hos den som inte är allergisk