Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så har pandemin förändrat din kropp

17 mar, 2021
Avvivvi Alström
Kvinna sitter i trappa och håller sig för hjärtat
Ett år av isolering, stillasittande och oro sätter sina spår – från topp till tå. Död rumpa och brutna tår är två åkommor som ökat i pandemin. Så här har våra kroppar påverkats under året som gått.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så använder du munskydd på rätt sättBrand logo
Så använder du munskydd på rätt sätt

Det är inte bara covid-19 som har påverkat hälsan det senaste året. Även det faktum att vi har fått ställa om vår livsstil till social distansering, hemarbete och ständig oro för nära och kära har haft ett pris på allt från våra tänder och fötter till vår kondition. Nya krämpor som maskne har tillkommit, samtidigt som gamla åkommor har ökat.

Så har våra kroppar påverkats av pandemin

Amerikanska föreningen för familjeläkare, American Academy of Family Physicians, vittnar om att de dagligen möter patienter som på ett eller annat sätt lider av sviterna efter pandemin – och det gäller även dem inte drabbats av covid-19. Här är vad läkarna sett.

Så här ska du göra för att sova bättre!

Hjärnan

Psykisk ohälsa i form av ångest, depression och en ökad alkoholkonsumtion är bara några följder den stress och oro man känt under året som gått. Drygt 40 procent en av alla vuxna anger att de mått sämre psykisk under pandemin och en av fyra uppger att de dricker mer alkohol. Detta enligt en ny studie. Över 60 procent sover sämre – och drömmer oftare mardrömmar.

Annons

Maskne & håravfall

Visserligen har vi inte behövt lika mycket makeup och stylingprodukter under året som gått och hud och hår har fått semester från diverse slitage. Men pandemin har istället skapat nya problem. Maskne, det vill säga plitor orsakade av munskyddsbärande, är ett exempel. Läkare har också sett att allt fler drabbas av håravfall orsakat av stress. Även näringsbrist på grund av slarv med maten kan ligga bakom ökningen.

Tandgnissling

I en enkät bland drygt 2000 tandläkare uppger 70 procent att de sett en ökning av bruxism, tandgnissling. Fler biter sönder sina tänder och fler klagar också på smärta i käkarna. Stress anges som en orsak till att fler pressar eller gnisslar tänder.

”Corona-kilona” blir fler – och färre

Stillasittande och stängda gym har lett till att vi gör av med mindre energi och lägger på oss fler ”covid-kilon”. Enligt en stor internationell studie rapporterar 33 procent att de gått upp i vikt under pandemin. Samtidigt uppger knappa 20 procent att de istället gått ner i vikt under året, vilket kan bero på att man inte äter ute lika ofta nu.

Annons

Hälsmärta och brutna tår

Att jobba hemma innebär att man går i strumplästen eller barfota största delen av dagen. Man går miste om det stöd och den stötdämpning skorna ger i vanliga fall och det ökar risken för smärta i hälarna och inflammerade senor orsakade av felbelastning. Amerikanska fotvårdsterapeuter rapporterar också att de ser fler stukade och brutna tår nu när många jobbar barfota hemma.

Död rumpa- syndromet

Allt sittande har lett till att många numera känner av dead butt syndrome, eller gluteal amnesia. Rumpmusklerna har varit inaktiva så länge att de inte vet hur de ska aktivera sig. Det i sin tur kan orsaka smärta i höfter och rygg.

Träna rörlighet för rygg med de här härliga övningarna

Hjärtat

Sedan förra våren har färre svenskar sökt vård för en hjärtinfarkt. Förklaringen kan vara att man inte vågar bege sig till sjukhus. Det enligt det nationella registret Swedeheart. Många skippar också läkarbesök för att följa upp sitt blodtryck och blodsocker. En risk är att det kan leda till att hjärtproblem upptäcks och behandlas allt senare. Det ökar risken för att hjärtproblemen blir kroniska.

Foto: TT

Annons