Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så hjälper du tarmfloran – 4 steg till gladare mage

08 nov, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Kvinna tar sig om magen
Visste du att sömnen spelar en avgörande roll för att tarmfloran och magen ska må bra? Näringsfysiologen Johanna Holtz delar med sig av sina tips för en bättre mag- och tarmhälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Hjälper du din tarmflora – så att den kan hjälpa dig att må så bra som möjligt? Kanske är det först när magen besvärar dig som du börjar fundera över vad du kan göra annorlunda? Förstoppning, diarré, gaser och halsbränna kan vara indikationer på att tarmen inte mår särskilt bra, men enligt näringsfysiologen Johanna Holtz kan en rubbad tarmflora också ge mycket lätta symtom.

– Det du kan göra är att kartlägga din livsstil och titta på hur du lever. Lever jag så att jag stöttar min tarmflora, eller lever jag på ett sätt som skadar den?

Om miljön i tarmen rubbas kan dess skyddande slembarriär sluta fungera som den ska, och då kan den inte skydda tarmen från skadliga ämnen och bakterier.

– När skadliga ämnen tar sig in kan vi få en inflammation i kroppen, säger Johanna Holtz.

Nedan är näringsfysiologens tips till en bättre tarmhälsa.

Johanna Holtz
Näringsfysiologen Johanna Holtz tipsar om hur vi kan hjälpa vår tarm att göra sitt jobb så bra som möjligt.

Sömnen är viktig

När vi sover rensas hjärnan på skräp i det glymfatiska systemet, men även tarmen rensas – med hjälp av det enteriska nervsystemet.

Annons

– När vi sover är det många processer som är i full gång. Tarmslemhinnan, som är en del av tarmbarriären, får en chans att reparera sig.

På tarmslemhinnan finns det massor av bakterier som jobbar för att hålla den frisk.

– Får vi inte tillräckligt med sömn så kan bakteriestammarna hamna ur balans vilket gör att vi får en rubbad tarmslemhinna.

Fibrer stärker tarmen

Maten vi äter är såklart jätteviktig och tarmen älskar fiber och polyfenoler, berättar Johanna Holtz.

– Det finns i grönsaker, baljväxter, frukt, bär och nötter och om man fokuserar på att äta en växtbaserad kost i så stor utsträckning som möjligt så kommer man långt. Du ska gärna äta 500 till 1000 gram av det varje dag och ett tips är att mäta upp den mängden så att du får en visuell bild av hur mycket det är. Det är väldigt få som äter tillräckligt.

Stress påverkar magen

Det enteriska nervsystemet kallas magens hjärna – och likt vår hjärna i huvudet reagerar systemet negativt på stress.

Annons

– Om man känner sig jäktad och uppe i varv, lätt reagerar på saker i sin omgivning och är lättirriterad, så har man troligtvis ett nervsystem som är ur balans. Det påverkar i sin tur hastigheten på hur snabbt maten transporteras i tarmen. Detta kan leda till att du blir förstoppad eller får frekventa tarmtömningar.

Motion främjar tarmfloran

– Sist men inte minst ska vi röra på oss! säger Johanna Holtz.

Motion gynnar tarmfloran genom att öka mångfalden goda bakterier i tarmen. De hjälper oss att kunna ta upp viktiga vitaminer och ser till att hålla borta skadliga bakterier.

LÄS OCKSÅ: 14 sätt att få din tarmflora att blomstra

Foto: TT/Shutterstock, privat

Annons