Så lyckas du med nyårslöftet – Michael Mosleys enkla knep
Mer rörelse i vardagen, mindre stress, kortare arbetsdagar eller kanske nyttigare mat? Det här med nya vanor kan vara en utmaning – inte minst om man vill göra en förändring som håller i längden. Michael Mosley, läkaren och författaren från England, som fick lägga om sitt liv efter att ha drabbats av typ 2-diabetes, vet att det faktiskt går.
– Mitt bästa råd är att koppla en ny vana till något du redan gör. Då blir det enklare att faktiskt få till den, säger han.
Mosleys 5 tips: Så lyckas du med nya vanor
1. Först och främst – sätt rimliga mål. Det är så mycket bättre att lyckas med något litet och enkelt än att misslyckas med något stort. Här behöver du vara realistisk – sätt inga mål som du redan från början misstänker är övermäktiga. Och kom ihåg att även små förändringar kan ge bättre humör, godare sömn och skarpare hjärna.
2. Hitta ditt varför. När du känner för att ge upp är det bra om det är glasklart för dig varför du vill göra det här, vilka hälsofördelar det ger dig och vad du kan vinna på att faktiskt fortsätta kämpa.
3. Öva lite varje dag. Det du gör ofta blir du bra på, så enkelt är det. Försök få in den nya vanan i din dagliga rutin, då blir det inte lika lätt att glömma bort. Ett bra knep är att koppla den nya vanan till något du redan gör (som att exempelvis börja träna balans varje gång du borstar tänderna, som du kan läsa mer om lite längre ner i texten).
4. Låt din nya goda vana ersätta en dålig vana. Det här är inget magiskt tips, men att helt sluta med en dålig vana är mycket svårare än att försöka byta ut den mot en bättre.
5. Ge dig själv en månad. Om du skulle känna för att ge upp är det bra om du redan i förväg bestämt dig för att hålla ut i minst en månad och att du utvärderar först efter det.
3 supernekla nyårslöften – som är bra för din hälsa
Vill du ge ett nyårslöfte som är bra för hälsan – men som inte är så svårt att lyckas med. Här kommer förslag på tre superenkla vanor, från Michael Mosleys senaste bok.
- Ät ett äpple med skal varje dag. Äpplen innehåller viktiga fibrer men också flavonoider som bryts ner till fenoliska syror i tunntarmen och och kan då sänka blodtrycket och lindra inflammationer. Äpplen kan också minska risken för diabetes och sänka kolesterolet.
- Dansa 5-10 minuter varje dag. Du stärker muskler, hjärnhälsa och balans. Det kan också lindra depression och skydda mot demens.
- Stå på ett ben när du borstar tänderna, morgon och kväll. En bra balans är kopplat till flera hälsofördelar, inte minst att du får en bättre hållning och samtidigt minskar risken för att skadas i en fallolycka. Genom att stå på ett ben en stund varje dag kommer du snabbt märka skillnad.
Källa: "Mosleys 30 bästa hälsovanor", Bonnier Fakta