Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så påverkas din kropp när vi övergår till vintertid

27 okt, 2017
På söndag den 27 oktober övergår vi från sommartid till vintertid och klockan ska vridas tillbaka en timme. Läs om hur detta påverkar dig – och vad du kan göra för att hjälpa din kropp med omställningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Uppdaterad 25 oktober 2019.

En timme hit eller dit kanske inte verkar spela så stor roll, men tidsomställningen och mörkret under vintertiden kan faktisk påverka oss mer än vi tror – både negativt och positivt.

Till skillnad från på våren, då vi förlorar en timme, ger höstens vintertid (eller normaltid) oss en välbehövlig extratimme på söndagsmorgonen. När klockan slår 03.00 ska den vridas tillbaka till 02.00.

Extra sömn

– Den här omställningen är inte lika problematisk eftersom vi får en timmes extra sömn. För kvällsmänniskorna kan omställningen till och med vara nyttig, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet.

Vad som dock även följer med vintertiden är mörkret. När solen går ner innan vi ens hunnit sluta jobbet kan det bli svårt att få tillräckligt med solljus. Detta hämmar produktionen av hormonet serotonin, som håller oss pigga. I stället ökar frisättningen av melatonin, vilket gör oss trötta.

Annons

Synkar den inre klockan

Och just det blir en fördel med vintertid – i alla fall i början, när omställningen faktiskt innebär att vi får mer dagsljus tidigt på dagen. Och det är bra, för morgonljuset påverkar oss mer än kvällsljuset, då morgonens strålar innehåller mer blått ljus, vilket har störst påverkan på vår dygnsrytm. När kroppens inre klocka är synkad får vi en stabilare sömn. Och god sömn är som många redan vet en av nycklarna till viktnedgång.

Så påverkas din kropp av vintertid:

  • Höst- och vinterdepressioner brukar öka när mörkret blir mer påtagligt i och med tidsomställningen, speciellt på kvällen.
  • Sömnbesvär tilltar på grund av att det artificiella ljus som omger oss (lampor, datorskärmar och mobiltelefoner) blir skarpare i mörkret. Detta skapar ett serotoninpåslag som gör det svårt för kroppen att slappna av.
  • Suget efter sötsaker och kolhydrater kan bli starkare när mörkret gör oss trötta och orken tryter.
  • Rörligheten i kroppen minskar med höstens tidsomställning. När dagarna blir mörkare och klimatet kallare rör vi oss mindre och blir mer stillasittande.

Så kan du hjälpa din kropp:

  • Vistas utomhus en stund mitt på dagen för att få så mycket naturligt dagsljus som möjligt.
  • Exponera dig för starkt artificiellt ljus på morgonen, inte kvällen, för en positivt uppväckande effekt.
  • Rör på dig en halvtimme varje dag. Ta en rask promenad, cykla till jobbet och välj trapporna i stället för hissen.
  • Undvik rökning och koffeinhaltiga drycker innan du går och lägger dig. Sov minst sju timmar per natt.

Av: Margaretha Malmgren, allas.se Källa: Hjärnfonden m.fl. Foto: Shutterstock

Läs mer:

Sommartid – så påverkar det kroppen

Vintertrött? Här är knepen för att få mer energi!

5 anledningar till att du vaknar på natten

Annons