Går du snabbt eller långsamt? Så påverkas vi beroende på takten
Hur vi väljer att promenera när vi eftersträvar en daglig dos motion eller hur vi väljer att gå när vi ska från punkt A till B är väldigt mycket av en smaksak. En del gillar att ta sig fram fort medan andra tycker att det är trevligt att gå långsammare.
Men vad är egentligen bäst ur hälsosynpunkt? Kardiologen Michael Weinrauch reder ut detta via sajten Well+Good.
Först och främst: Alla sätt att gå på är bra
Till att börja med vill kardiologen betona att alla sätt att gå på är bra med tanke på att det är bättre att gå överhuvudtaget än att inte göra det alls. Enligt Michael Weinrauch kan man se positiva effekter på hälsan redan efter tio minuters sammanhängande promenad, oavsett tempo.
Bland mycket mer handlar det om till exempel förbättring i kondition vilket påverkar hjärta och kärl positivt, förebyggande av artros om man är äldre och att vi blir piggare och på bättre humör.
Man bör alltså inte ställa en lugn promenad emot en rask promenad då båda är bra för hälsan. Men de kan ha lite skillnader i fördelar.
– En långsam och en snabb promenad påverkar definitivt kroppen på olika sätt, men vad som är viktigare att komma ihåg är att allt handlar om nivån, säger Michael Weinrauch till Well+Good.
Fördelar med lugna promenader
Om man är väldigt stillasittande och inte motionerar regelbundet är det bra att börja med lugna promenader och då sträva efter att i sin egen takt uppnå 30 minuters sammanhängande promenad under de flesta dagarna i veckan. Är man helt stillasittande kan man behöva bygga upp det väldigt gradvis.
Förutom tidigare nämnda fördelar är långsamma promenader dessutom utmärkt för att låta kroppen återhämta sig från stress eller andra påfrestningar. Det är också fördelaktigt med långsamma promenader om man bär på lite extra vikt eftersom det är snällare för till exempel knäna innan man vant kroppen vid belastningen.
När man precis börjat att promenera behöver man inte tänka på hastigheten eftersom man uppnår massor av hälsofördelar ändå. Men när man kan gå en lugn promenad på 30 minuter nästan varje dag kan det vara dags att bygga på intensiteten om man vill göra investeringarna i hälsan än större, enligt Michael Weinrauch.
Fördelar med snabba promenader – powerwalks
Kardiologen definierar snabba promenader, också kallat powerwalks, som en promenad i en takt som gör att man fortfarande kan prata men inte sjunga med i sin favoritlåt. Lagom flåsigt med andra ord.
En fördel med denna typ av promenad är att man med den kan uppnå den dos motion vi bör få under en vecka utan allt för stora ansträngningar. Går man 30 minuter i snabb takt om dagen, fem dagar i veckan så har man mött kriterierna som satts upp av Världshälsoorganisationen. En stor vinst för hälsan!
När man ökar tempot i sina promenader drar man fortfarande nytta av ungefär samma hälsofördelar som man får vid långsammare promenader – men i högre grad. Man ökar till exempel chansen ännu mer att åldras hälsosamt, bygger lite mer muskler, bränner lite fler kalorier och får lite bättre kondition.
Promenader tar hand om både det psykiska och fysiska
Sammanfattningsvis kan man alltså säga att långsamma promenader kan agera meditativa men också fungera som ett sätt att bygga upp kroppen till att orka ta snabbare promenader. När man har kapaciteten att gå fortare kan det vara än mer fördelaktigt för hälsan, även om långsamma promenader också ger effekt.
Med det inte sagt att någon av sätten att promenera på är dåligt. Tvärtom beror det helt på vad man vill uppnå. Som med mycket annat kan det helt enkelt vara klokt att varva mellan snabba och långsamma promenader. Eller varför inte byta tempo mitt i promenaden?
Källa: Well+Good
Foto: TT