Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så tar du hand om munnen – för att hålla hjärtat friskt

14 mar, 2017
Så tar du hand om munnen.
I din mun bor miljoner bakterier – och vissa av dem kan skada ditt hjärta. Så här tar du hand om munnen på rätt sätt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hittills har man identifierat omkring 700 slags bakterier i våra munnar. Men det är bara toppen av ett isberg:

– Vi har flera miljoner bakterier där. Men vi vet inte säkert vilka av dem som är skadliga. Det vi däremot vet är att bakterierna i munnen kan sprida sig ut i kroppen med blodet och påverka processen vid till exempel hjärtsjukdom, säger Birgitta Söder, professor i odontologisk profylaktik vid Karolinska institutet i Huddinge.

För det är framför allt inflammationer i tandköttet och tandlossning som hänger ihop med hjärtsjukdom. En teori är att det svullna, sjuka tandköttet släpper igenom mer bakterier.

– Men en allmänt dålig munhälsa med plack och blödande tandkött verkar räcka för att påverka hälsan negativt. Man har också sett att tandsten kan öka risken att dö i hjärtinfarkt.

Däremot har man inte sett någon koppling mellan karies och hjärtsjukdom.

Läs också: Friska tänder minskar risken för hjärtsjukdom

Annons

Birgitta Söder poängterar att kroppen för det mesta klarar av att ta hand om de ämnen som sprider sig ut i kroppen via ett inflammerat tandkött. Men skulle immunförsvaret av någon anledning vara försvagat, kan man det påverkan sjukdomsprocessen negativt.

– Första varningstecknet på en inflammation är ett blödande tandkött. Det betyder att tandköttet inte är rent just i det området där det blöder. Inflammationen kan i de flesta fall gå tillbaka om man håller området ordentligt rent, säger hon.

Noggrann tandborstning och rengöring mellan tänderna kan alltså räcka för att häva inflammationen.

– Men om blödningen inte har försvunnit inom cirka en vecka ska man vända sig till tandvården för att få professionell hjälp att göra rent.

Läs också: Vanorna som ger frisk mun – och längre liv

Professorns råd för en ren mun

  • Allra viktigast för en minskad risk för att inflammation sprider sig ut i kroppen är att göra rent ordentligt i munnen två gånger om dagen. Borsta i minst två minuter och ställ gärna en timer – det är längre tid än många tror!
  • Eltandborste och fluortandkräm är en bra kombo. Det finns flera studier som visar att det är lättare att hålla munnen ren med eltandborste.
  • Mellanrumsborste är effektivt när det gäller att ta bort bakteriebeläggningar mellan tänderna. Ofta är det just mellan tänderna en inflammation startar och det beror på att det är svårt att komma åt ordentligt med tandtråd och tandborste där. Så kallad Air Floss, då vatten sprutas in i mellanrummet, kan också hjälpa till att göra rent.
  • Munvatten – eller främst den starka smaken av det – kan lura oss att tro att vi är fräschare i munnen än vad vi i själva verket är. Det smakar gott i munnen, alltså tror vi att munnen är ren, vilket inte behöver vara sant. Använd hellre fluorskölj.
  • Undvik socker, det göder bakterierna och får dem att föröka sig snabbare.
  • Ät max 6 till 7 gånger per dag. Äter du oftare än så hinner inte saliven återställa balansen i munnen.

Psst! Kvinnor kan drabbas av hjärtsjukdom tidigare än normalt om de har ett inflammerat tandkött, visar studier.

Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

Bättre sexliv!

Läs också: Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons