Så undviker du onödiga läkarbesök – läkarens 10 tips
Jesper Salén är specialist i allmänmedicin, och i podden Är jag sjuk? lotsar han hypokondrikerna Emelie Uggla och Nisse Hallberg rätt i hälsodjungeln. Nu är dessutom aktuell med boken Doktorns no bullshit-guide till hälsa, och har under sina år som läkare samlat på sig erfarenhet av när besök hos doktorn egentligen inte skulle behövas.
– De här tipsen är baserade på mina tio år som läkare på en vårdcentral. Jag blandar både högt och lågt, men lovar att många besök hade kunnat undvikas om de här råden följdes.
Jespers tio bästa tips på hur du slipper gå till läkaren i onödan
1. Använd inte tops mot öronvax
Det kan ge mer vax, vaxproppar och infektioner.
2. Våga vara medioker
Har du höga prestationskrav kan det vara bra att ibland göra saker tillräckligt bra. Jag tror att många skulle behöva förhålla sig till det här. Det är ett råd jag ger vissa patienter i stället för att sjukskriva dem.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!3. Våga kommunicera med din chef
Många söker vård för rent arbetsplatsrelaterad ohälsa innan de har pratat med sin chef. Folk är rädda för att inte duga. Men hur ska arbetsmiljön eller arbetsbördan kunna förändras om man inte pratar med den som är ansvarig.
LÄS OCKSÅ: 7 saker som din läkare stör sig på att du gör
4. Prova receptfri smärtlindring
Många kommer med tillfällig smärta men har inte testat receptfritt smärtstillande. Har du ont i huvudet eller feber, ta Alvedon eller Ipren. Du behöver inte vara orolig – de receptfria medicinerna är effektiva, men de maskerar inte farlig värk.
5. Bajsa när du behöver det
Väntar du för länge med att gå på toa så kan det skapa både långvarig upprördhet och långvarig förstoppning. Det här är vanligt framför allt hos barn, men även vuxna kan ibland känna att de inte vill gå på toa i vissa situationer.
6. Ta hand om huden
Det är vanligt med klåda, eksem och inflammatoriska tillstånd i huden. Huden är ditt största organ och behöver tas om hand. Duscha inte så ofta, använd helst inte tvål och smörj in dig med mjukgörande krämer.
7. Ät långsamt
Många söker för magproblem och har bråttom till toaletten. Ett vanligt problem är att man äter för snabbt, vilket leder till gaser, diarré och smärtor. Smärta skapar oro, oro skapar stress som i sin tur förstärker smärtan. Det blir en rundgång mellan kropp och hjärna. Mitt första tips och hemläxa blir – ät långsamt. Det italienska slow food-tänket är gynnsamt för magen.
8. Förlika dig med tanken att du inte kan veta allt
Många skulle må bättre av att luta sig tillbaka i ovetskap, både i förhållande till hälsa men även annat i livet. Det ställs ibland krav på att vi läkare ska veta exakt vad som gjorde att patienten hade ont i knät. Men vårt jobb handlar om att utesluta det som är farligt, vi kan inte ta reda på allt. Det här är frustrerande för vissa personer med ett stort kontrollbehov.
9. Sök hjälp för PMS, PMDS och klimakteriesymtom
Det här tipset handlar inte om att undvika läkaren, utan att i stället söka hjälp för att slippa må dåligt i onödan. Många kvinnor vågar inte söka hjälp för till exempel illamående under ägglossning, PMS, PMDS och klimakteriebesvär.
10. Ha tålamod
Vissa symtom som till exempel hosta efter en förkylning kan hänga kvar länge. Om jag hade kunnat skriva ut tålamod så hade jag varit väldigt framgångsrik. Det är tråkigt med förkylningar som inte tar hänsyn till dina planer, men de hör tyvärr till livet.
Foto: TT/Shutterstock/Markus Gårder