Skaka dig mer harmonisk – 5 minuter räcker!
I samband med att det pratas allt mer om trauma och nervsystemsreglering förespråkas ofta skakningar som ett effektivt sätt att hjälpa kroppen att släppa på spänningar och nå balans. En av de som fastnat för shaking är yogaprofilen Josefine Bengtsson.
Nervsystemsreglering och trauma
De senaste åren har begreppet trauma på många sätt omdefinierats. Ett trauma behöver inte vara stort och dramatiskt, istället riktas fokus mot alla de mer subtila trauman som vi alla bär inom oss på olika vis. Saker vi upplevt, som vi ibland är omedvetna om, men som aktiverar våra försvar och larmsystem både fysiskt och mentalt. För att komma ur dessa låsta lägen och skapa balans kan olika sorters nervsystemsreglering vara hjälpsamt. Exakt metod beror väldigt mycket på ursprungsläget, men exempelvis shaking, kallbad, löpning, massage, yoga eller ljudliga suckar kan hjälpa.
– I våra liv går vi ofta runt med väldigt mycket kontroll och små spänningar i kroppen: Man håller in magen. Man spänner käken. Man lutar sig framåt. Man kör på. Skakningen gör att man stannar upp och försöker hitta avslappning i olika delar av kroppen. Det gör man också om man lägger sig i en mjuk yinposition, eller vilopositionen shavasana. Men det är som att vi ofta kommer djupare in kroppen när vi låter den vibrera, förklarar Josefine Bengtsson.
Josefine berättar att shaking och dess läkande förmåga har sina rötter långt tillbaka i historien.
– Det finns flera urbefolkningar som använder sig av skakning för att bli av med sjukdomar och skador, och få energin att flöda fritt igen i kroppen. Om man tittar på djurriket och även på bebisar så skakar de automatiskt när de blir utsatta för en stressfull situation eller attack. När de väl skakat av sig så släpper de sedan automatiskt det stressfyllda som hände, medan vi vuxna nutidsmänniskor istället ofta låser oss när vi blir utsatta för stress. Vi sitter snarare kvar bakom datorn, håller in magen och spänner kroppen när det kommer en massa jobbiga mejl. När den stressfyllda energin inte får någon release, så stannar spänningen och stressen i kroppen.
Aktiv vs. passiv meditation – vad är skillnaden?
I klassisk traditionell meditation sitter man stilla och gör olika övningar där man fokuserar tankarna eller tar uppmärksamheten till exempelvis ett område i kroppen.
I aktiv meditation är kroppen i rörelse. Den moderna människan sitter väldigt still och om man har suttit åtta timmar vid datorn hela dagen och sen ska gå hem och göra sin sittande meditation kan det vara svårt för huvudet att landa och koppla bort jobb och annat som snurrar. För att vi moderna människor ska komma ner i kroppen kan det därför hjälpa att skapa rörelse och gärna en lite okontrollerad sådan. Som skakning, fridans eller frigörande andning. Det går ofta snabbare att komma in i en djupare meditation än när vi bara sitter. Att sitta och meditera är fantastiskt men det kräver att vi verkligen har tid och tålamod att göra just det. Har vi bara några minuter om dagen är aktiv meditation en lättare väg inåt för de flesta, förklarar Josefine Bengtsson.
Josefine tycker att skakningen sätter igång ett starkt energiflöde och hjälper henne känna vad som faktiskt sker inne i kroppen; i magen, höfterna och bröstet. För vissa kan skakningen utösa kraftiga reaktioner, det är inte ovanligt att man till exempel börjar gråta, berättar Josefine.
– Plötsligt känner man den där inskränkande frustrationen som man kanske har försökt hålla inne, men som nu får komma ut och lämna kroppen.
Shaking – så här gör du
Ställ en timer på tio till femton minuter. Sätt på dig bekväma, icke åtsittande kläder. Slut ögonen eller använd ögonbindel.
Placera fötterna höftbrett isär och behåll dem där under hela övningen.
Böj lite lätt på knäna och slappna av i hela kroppen.
Släpp käkarna och låt andetaget vara naturligt men andas genom munnen.
Tillåt kroppen att börja skaka. Låt varenda del av din kropp vibrera.
När tankarna far iväg till något annat, för uppmärksamheten tillbaka till det som händer i kroppen, i stunden.
När timern ringer, sätt eller lägg dig ner i tystnad i några minuter.
Finns inget rätt och fel
Finns inget rätt och felDet finns inget rätt och fel när man skakar, poängterar Josefine. Man får hitta sin egen teknik. Det viktiga är att försöka få så många delar av kroppen i vibration som möjligt.
– Testa lite själv vad som funkar för dig! Det kan till exempel vara att böja knäna mycket eller böja knäna lite. Det tar ett tag att få igång kroppen, så kör minst fem minuter, men ju längre man skakar, desto bättre.
– Alla kan göra det även om man är skadad, eller inte så vältränad. Det sätter igång så himla mycket och det behöver bara ta bara några minuter. Det är fantastiskt! avslutar Josefine.
Mer av Josefines filosofier hittar du i boken Yoga och meditation.
Foto: Sophia Carrhage