Simmar du så bra som du tror? Så testar du din simkunnighet
Har man en gång lärt sig simma så är det lätt att tro att det är ungefär som att lära sig cykla – att kunskapen sitter i och att det bara är att simma ut. Men innan du gör det kan det faktiskt vara viktigt att du stämmer av hur det står till med simkunnigheten.
– Vi har gjort en undersökning om vuxnas simkunnighet som visar att 86 procent av svenskar över 18 år tror sig vara simkunniga. Men i själva verket är det mindre än hälften av de som är simkunniga som testar sin simkunnighet årligen, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.
Kan du definitionen av att vara simkunnig?
Christina Sandin säger också att det är många som inte riktigt kan hela definitionen av vad det faktiskt innebär att vara simkunnig. För att man ska räknas som det räcker det inte med att man kan ta några simtag utan man ska kunna:
”Falla i vatten, få huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan igen kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.”
– 200 meter är faktiskt ganska långt och det kräver en viss kondition, säger Christina Sandin.
Testa din simkunnighet innan du ger dig ut
Extra viktigt att du testar din simförmåga är det om du har tänkt ge dig ut på öppet vatten i sjöar eller hav.
– När du ger dig ut på öppet vatten rekommenderar vi också att du först övar på att simma längs med strandkanten, där du bottnar, så du kan sätta i fötterna om du blir trött. Och ha gärna med dig någon som är simkunnig så du inte är själv om det händer något.
Det kan vara stor skillnad på att simma 200 meter i en pool inomhus och att simma i öppet vatten.
– När du simmar i inomhuspool är det inga vågor och kanske varmare i vattnet, så stäm av att du behärskar både och. När det blir mer rörelse och kallare i vattnet kan det kännas annorlunda, det är ofta där kunskaperna sätts på prov.
Träna också vattenvana kontinuerligt
Det finns ytterligare några saker som kan vara bra att träna på kontinuerligt.
– Vi brukar säga att grunden till all simning är något vi kallar för Simningens ABC som innehåller åtta olika moment:
- Doppa
- Hoppa
- Andas
- Glida
- Flyta
- Förflytta
- Balansera
- Rotera
– Det här är moment som all simning bygger på och som man också behöver underhålla för att ha mycket nytta och glädje av sin simning på sikt. Du behöver till exempel kunna andas på ett avslappnat sätt för att kunna simma långt. Så de här är också jättebra att underhålla.
Det här är alltså också moment som är bra att träna på för alla som håller på att lära sig simma. För att man ska känna sig tryggare i vattnet. Runt två miljoner svenskar är idag osäkra på om de kan, eller uppger att de inte kan, simma 2oo meter, enligt Svenska livräddningssällskapet.
Foto: TT
LÄS MER:
12 tips: Så badar du säkert – och minskar risken för drunkning