Skarpare corona-restriktioner införs: här är länen som berörs
På tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten gick man närmare in på beskedet från den tidigare pressträffen med statsministern samma dag – om att restriktioner skärpts i fler län.
– Vi börjar närma oss 50 miljoner smittade fall i världen och över en miljon avlidna, sa statsepidemiolog Anders Tegnell som betonade att läget är väldigt allvarligt just nu och att smittan ökar ordentligt i Europa.
Smittspridningen ökar rejält på håll i Sverige
– Vi i Norden har klarat oss relativt bra än så länge, sa Tegnell, men menar att det inte behöver fortsätta så om vi inte är försiktigare framåt– och att man nu ser en tydligare negativ utveckling av smittan även i Sverige.
Smittspridningen har ökat och allt fler behöver intensivvård.
– Det börjar även synas i intensivvården och vi ser en svag tendens till att antalet avlidna också går upp, från att ha legat på väldigt låga nivåer, sa Tegnell.
Hanterar coronasmittan på regionsnivå
För att komma tillrätta med den ökade smittspridningen försöker man nu att hantera coronaviruset framför allt på regionnivå. Där smittan ökar just nu inför man därför hårdare restriktioner. De län som berörs från och med idag, utöver de som redan fått skärpta restriktioner, är Örebro, Halland och Jönköpings län.
Med på presskonferensen var olika representanter från de olika länen, för att kommentera läget för varje region.
I Örebro ser man oroande ökning
– Vi har haft en oroande ökning senaste veckorna sa Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro.
Mellan vecka 43 och 44 gick man från att 600 personer testade positivt till 1 000 personer. Enligt Rasmussen har smittan framför allt spridits på arbetsplatser, fester, universitet och inom vård och omsorg.
– De flesta smittade har varit yngre. Men nu ser vi också att vi har fler smittade i gruppen 70+, och också att fler behöver vård, även intensivvård. Där ökar behovet väldigt snabbt. Vi har en allvarlig situation i länet.
I Jönköping har smittan tredubblats
Jönköping har en ännu större ökning i sitt län.
– Vi ser mycket snabbt ökade fall och en tredubbling i smittade mellan vecka 43 och vecka 44, de flesta smittade är 20–60 år, sa Malin Bengnér, smittskyddsläkare, Region Jönköpings län.
Bengnér säger att de flesta smittade har haft lindriga symtom men att de nu även ser en del allvarligare fall.
– Jag skulle vilja betona att vi ser svår sjukdom även i yngre åldrar, sa hon.
Bengnér menade att de ser ett fortsatt ökat behov av vård och att man framför allt sett att smittan spridits inom familjen, på arbetsplatser, på sammankomster och på idrottsträningar.
– Det går inte bara att fortsätta leva som vanligt nu, avslutade hon.
Dramatisk utveckling även i Halland
Halland har också haft en negativ utveckling men ligger ännu inte på samma nivåer som Örebro och Jönköping.
– Vi upplever en väldigt dramatiskt ökning, sa Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare, Region Halland.
Även här ser man en ökad belastning på vård och omsorg.
– Vi har fått en spridning i äldreomsorgen som oroar oss mycket. Annars ser vi också att spridningen främst kommer från sociala sammanhang på och utanför arbetsplatser och inom idrotten, sa Maria Ryberg Mo.
Restriktionerna gäller tre veckor framåt
De skärpta restriktionerna innebär att man inte ska träffa fler personer än sin närmsta familj om man inte måste, att man ska jobba hemifrån i den mån det går, att man ska undvika köpcentrum, möten, kupper, träningar, privata sammankomster och alla situationer där trängsel kan förekomma.
Det här gäller från och med idag och till att börja med tre veckor framåt, till 24 november. Sedan fattas nytt beslut om hur man fortsätter framåt.
Tegnell vill också slå ett slag för att man inte ska missa de vårdbesök man behöver eller har kallats till. Han påminner också om att vi inte ska missa att vaccinera oss mot årets influensa och menar att det är ännu viktigare i år, då vi också har coronaviruset att ta hänsyn till.
Foto: TT
LÄS MER:
Löfven om coronaläget nu — så påverkas du
Flera Nyhetsmorgon-profiler sjuka i covid-19
Jul i coronatider: Psykologernas bästa tips för att hantera oro och besvikelse