Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

"Sätt inte livet på paus – i hopp om att uppnå perfekt hud"

28 feb, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
sofia grahn idag samt med svår acne
Idag är Sofia Grahn en av Sveriges största "skinfluencers" på sociala medier. Alltså en av de som går i bräschen för att visa upp det imperfekta, som trots att det är helt normalt, sällan syns annars. Men vägen till att våga, och tycka om sin hud har varit lång.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 kändisar som kämpat med acneBrand logo
10 kändisar som kämpat med acne

I många år gömde sig Sofia Grahn bakom kläder, hår och fotofilter. Hon hittade sätt att vinkla huvudet så att utslagen inte skulle synas, slutade gå till gymmet och tackade nej till fester.

Går du in på Sofia Grahns Instagramkonto i dag så ser du något helt annat. Där delar hon med sig av bilder på sina aknebeströdda kinder och riktar ljuset mot sin texturerade hud. Medan hon har trotsat sin största rädsla och vågat visa upp sig precis som hon är, har hon ­kunnat läka både till det inre och yttre.

– Jag har känt ett nästintill självhat på grund av hur jag har sett ut och jämfört mig med de traditionella och snäva skönhetsidealen. I dag ser jag ganska neutralt på min hud. Den ser ut som den gör och det behöver vara varken vara negativt eller positivt laddat. Jag behöver inte lägga någon större värdering i det och det är så skönt. Hud kan se ut på så många olika sätt, säger Sofia Grahn.

Annons

Hon berättar att hon fick sin första finne i mellanstadiet och alltid har haft aknebenägen hud. På högstadiet kom den typiska tonårsaknen, som för så många andra i hennes ålder.

– Jag tyckte aldrig att det var särskilt jobbigt då, det var en del av att vara ­tonåring. Jag fick höra att det skulle gå över och att jag inte skulle tänka så mycket på det.

Acnen blossade ut i vuxen ålder

I 20-årsåldern, under tiden på universitetet, blossade aknen ut ordentligt och de inflammerade utslagen gick djupare ner i huden. Hon googlade på förklaringar och lösningar och researchade huskurer och livsstilsförändringar. Hon spenderade mycket pengar på hudvårdsprodukter som inte hjälpte, utan snarare gjorde det sämre.

– Jag hade väldigt svårt att navigera i allt och det ledde till en hets och stor stress. Jag var väldigt ­restriktiv med min kost ett tag och började ­utesluta mjölkprodukter, kött och allt möjligt. Till slut fanns det nästan ingenting kvar som jag kunde äta och jag snuddade vid ett ätstört beteende.

2018 var aknen som värst och Sofia startade en ­sexmånaders behandling.
2018 var aknen som värst och Sofia startade en ­sexmånaders behandling.

När Sofia Grahn startade sitt Insta­gramkonto för sju år sedan hade hennes hudproblem nått sin kulmen.

Annons

– Det gjorde fysiskt ont och jag visste inte vad jag skulle göra. Till slut mådde jag så pass dåligt mentalt att jag tog steget och bokade tid hos vårdcentralen.

Efter tre månader av antibiotikatabletter erbjöd hudläkaren henne att påbörja behandling med läkemedlet roaccutan, som innehåller ämnet isotretinoin och som används för att behandla svår ärrbildande akne.

– Det var lite läskigt att påbörja en lång behandling på sex månader. Medicinen har en del biverkningar och jag var tvungen att gå på preventivmedel då den kan ge allvarliga fosterskador. Men jag var tvungen att väga nackdelarna mot fördelarna. Det var då jag kände: ”Vem ska jag prata med den här om?”. Det kändes tungt och ensamt.

Sofia Grahn

Ålder: 30 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Sambo och hund.

Gör: Influencer med konton på Instagram och TikTok.

Intressen: Fotografering, löpning och har nyligen börjat sticka.

Instagram: @isofiagrahn

TikTok: @grahnsofia

Sofia Grahl fann gemenskap på instagram

Hon sökte på läkemedelsnamn på Instagram och hittade många konton där personer från hela världen dokumenterade sin behandling och delade med sig av bilder av sin hud.

Annons

– Jag blev helt tagen när jag såg det, jag hade aldrig sett sådana bilder på personer med akne tidigare, så det var helt sjukt för mig på den tiden. Jag hade kurerat ett flöde där jag bara följde ­personer med perfekt hud, vars bilder antagligen var filtrerade och redigerade, och jag ville också se ut så. Så det var verkligen revolutionerande för mig att det fanns ett sådant community på Instagram och jag kände mig dragen till det på en gång. Att få prata med ­personer som gick igenom samma sak och hade samma problematik hjälpte mig mycket.

Läkemedel mot acne hjälpte

Läkemedelsbehandlingen gjorde huden mycket bättre och de röda ärren efter akneutslagen bleknade med tiden. Kvar är små gropar i kinderna och på pannan.

– Jag visste att det kunde bli ärr men tänkte hela tiden att jag skulle spara ihop pengar och betala för en behandling för att få bort dem. Det var min förhoppning. Men efter att jag startade mitt konto så ändrades det, jag kände att jag varken ville eller behövde få bort dem. Nu kan jag verkligen tycka att akneärr är fint.

sofia i spegeln
– Nu kan jag verkligen tycka akne-ärr är fint, säger Sofia. Foto: Tuggmotstånd

Hon uppskattar det inte bara på sig själv, utan även på andra personer som hon ser på bussen eller i mat­affären.

Annons

– Jag tycker att det tillför ­utseendet någonting snarare än att ta något från skönheten. Det ger karaktär.

Hon drar en parallell till naturens olika texturer och färgskiftningar, som hon tycker är så vackert.

– Detsamma gäller på kläder och heminredning, jag tycker det är jättefint, så varför kan inte min hud få ha olika textur och färg? Huden är som en canvas, den fylls på under årens gång och speglar det du har gått igenom. Ärr är ett tecken på att man har gått igenom och läkt från någonting.

Kroppspositivism har blivit en stark rörelse och olika kroppstyper lyfts fram i motvikt till samhällets normativa skönhetsideal. Olika hudtyper borde få ta plats på samma sätt, tycker Sofia Grahn.

– Vår hud kan se ut på så himla många olika sätt och det finns inga rätt och fel. Min förhoppning är att vi slutar vara så hårda mot oss själva. Vi måste inte passa in i de snäva idealen. Det finns ingen anledning att sätta sitt liv på paus i hopp om att försöka uppnå en perfekt hud eller för att man ska våga ta sig ut och ta för sig av livet.

Annons

Jobbar med självkänslan

För henne har självkänslan byggts upp gradvis, men som alla andra får hon dippar där hon känner att det är svårt att duga. För henne handlar det mycket om dagsform och ibland måste hon pusha sig själv för att göra precis tvärt­­om mot vad hon känner, till exempel att faktiskt ta sig iväg till den där festen som hon vet kommer ge henne glädje. Andra dagar tillåter hon sig att bara få känna det hon känner och vara ensam med sina känslor.

– Den senaste tiden har jag till exempel hakat upp mig på att jag börjar få fina linjer i pannan. Då gör jag som jag har gjort under min akneresa: Drar fram kameran och fångar det som gör mig osäker. Det har verkligen hjälpt mig att ta bilder av min hud. Jag försöker se den som någonting intressant och levande och sätta mina osäkerheter i ett nytt ljus. Ibland limmar jag blomblad i ansiktet eller sminkar mig på ett visst sätt innan jag fotar.

Annons

Medan hon i dag helt obekymrat ­lägger upp bilder av sitt ansikte – som hon alltid har jobbat hårt för att gömma – känner hon fortfarande en osäkerhet kring sin kropp och att publicera bilder av den i olika vinklar.

– Osäkerhet kan sitta kvar länge, länge, länge och jag jobbar för att ta mig igenom även min osäkerhet med kroppen. Jag hade säkert varit hårdare mot mig själv om jag inte tagit igenom det här med huden, säger hon och fortsätter:

– Men det är också mänskligt att känna sig osäker ibland. Vi åldras och det kommer dyka upp nya utmaningar hela tiden. Vi får bara inte låta osäkerheten starkt påverka vårt mående eller definiera vårt värde.

Annons

Att bli ”skinfluencer” var inte något mål från början. Att våga säga det hon tycker och tänker har alltid varit en utmaning, berättar hon.

– Jag har alltid varit blyg och tyckt att det varit jobbigt att ta plats, synas och höras. Även ur det perspektivet gör jag i dag något som jag alltid har varit rädd för.

3 råd från Sofia Grahl

Sök hjälp

Om du har fysiskt ont eller känner att du mentalt inte mår bra på grund av dina hudproblem eller din hudsjukdom, sök hjälp. Gärna så tidigt som möjligt när du märker att det inte ger med sig. Det finns väldigt många råd och rön vad gäller livsstilsförändringar och huskurer. Det är ­snårigt och jobbigt att navigera i och det ska du inte behöva göra.

Du inte är ensam

Jag vill inte att någon ska känna den där ensamheten som jag kände. Det finns så många människor som går eller har gått igenom samma sak som du. Om du vet med dig att du har byggt upp en filterbubbla där du bara följer en viss typ av människor på sociala medier, kom ihåg att den inte speglar verkligheten. ­Försök att vidga dina vyer och välj andra konton att följa. Det finns jättemånga som delar med sig av bilder av sin hud eller kropp på ett sätt som gör att man kan relatera snarare än att jämföra sig.

Sätt inte ditt liv på paus

Har du någonting som du älskar att göra, som känns rolig och givande – fortsätt göra det även när det känns jobbigt. Det kommer ge energi och en lyckoboost. Fortsätt göra din grej och jobba mot dina mål. Jag önskar att jag inte hade isolerat mig så mycket utan att jag hade tagit mig till gymmet, gått mina promenader och tackat ja till de där festerna. Du behöver inte gömma dig tills din hud har lugnat ner sig.

Annons

Modet och styrkan har byggts upp under flera år och mycket av det är ett resultat av att gå emot allt det som hon trodde, tyckte och tänkte.

– Jag trodde att jag var tvungen att uppnå vissa saker innan jag kunde göra andra, att jag behövde se ut eller vara på ett visst sätt. Men jag behöver inte bli en väldigt extrovert person för att ha någonting att säga. Jag behöver inte gå igenom den där ärrbehandlingen för att tycka om mig själv. Jag behöver inte vara någon annan än den jag är.

Annons