Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Blir jag förgiftad av spiralen? Doktorn svarar!

18 apr, 2022
kvinna som satt in spiral/spiral
Du kanske också har hört att det kan vara farligt med kopparspiral och att den kan påverka sköldkörteln? Hur är det egentligen med det? Doktor Gunilla Hasselgren svarar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

MåBra:s expert Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och arbetar som distriktsläkare. Här svarar hon på en läsarfråga kring kopparspiral.

Fråga: "Kan kopparspiral vara farligt?"

Jag har kopparspiral och känner mig lite orolig. Det pratas mycket om att man kan bli kopparförgiftad. Har också hört att en kopparspiral kan störa sköldkörteln. Hur rädd behöver man egentligen vara? /Matilda

Se även: Allt du behöver veta om de preventivmedel som finns

Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Doktorn svarar: "Du behöver inte vara rädd"

Du behöver inte vara rädd överhuvudtaget. Det är mycket, mycket små mängder koppar som frisätts. Kopparn verkar främst i livmodern och de eventuella små mängder som tar sig vidare i blodet utgör ungefär 1 till 3 procent av de spår av koppar vi får i oss via maten. Koppar finns bland annat i kött, fisk och skaldjur, nötter och kakao. Det finns även i dricksvatten, men främst används ju koppar i varmvattenrör, och det är därför man inte ska ta varmvatten direkt ur kran, utan ta kallt vatten och koka.

Annons
Läkaren tycker inte att man ska vara rädd för behandling med hormon

Kroppen behöver ett visst mått av koppar

Kroppen reglerar själv halten av koppar som tas upp, vi behöver ett visst mått av koppar, men ska heller inte ha för mycket i kroppen. Det finns särskilda så kallade transportprotein som binder metallen och på så sätt rensar bort den från att lagras i kroppen.

Såväl brist på koppar, som förgiftning är sällsynt i vårt land. Det finns heller ingen visad koppling mellan sköldkörtelpåverkan och användande av kopparspiral. Sköldkörteln är beroende av grundämnet jod. Koppar har inget direkt samband med sköldkörtelns funktion. Kopparspiral, som du valt, är ett mycket säkert preventivmedel.

Nackdelar med kopparspiral

Baksidan kan vara att man får lite rikligare mensblödningar eller att du får mer ont vid menstruationen. Om så blir fallet, kan man enkelt be om att få ta ut den. Fungerar den bra för dig ska du inte vara orolig för att den påverkar kroppen.

Några korta fakta om spiraler

● Spiral och p-stav är, enligt Läkemedelsverket, de mest effektiva preventivmedlen då de sitter inne i kroppen och inte kräver att man kommer ihåg att ta ett piller varje dag.

● Andelen kvinnor som hämtat ut långtidsverkande preventivmedel som spiral och p-stav har ökat med 60 procent sedan 2011.

● Kopparspiral kan användas av kvinnor som inte varit gravida samt av kvinnor över 40. Sätts den in efter 40 kan den sitta kvar till menopausen.

Foto: TT

Annons