Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Matglad och slank: Hur lyckas vissa äta vad de vill utan att det påverkar vikten

24 okt, 2022
Slank kvinna äter tårta
En del kan äta vilken skräpmat de vill och ändå vara smala
Hur kommer det sig att en del kan äta vad de vill medan andra får kämpa dagligen för att hålla en normalvikt? Är det gener, ämnesomsättning eller energiförbrukning som avgör?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nya julfilmer på NetflixBrand logo
Nya julfilmer på Netflix

Du avstår från att ta en andra portion, du undviker sötsaker och ser till att komma ut på dagliga motionsrundor. Trots detta blir du inte av med dina extrakilon. Samtidigt äter en del personer vad som helst och är ändå trådsmala. De verkar helt enkelt kunna sätta i sig vilka godsaker de vill, utan att det gör skillnad på vare sig vågen eller midjemåttet. Fenomenet kallas ”healthy underweight”, hälsosamt underviktiga, och beskriver personer som utan att lida av någon sjukdom, och utan ansträngning har ett BMI under 18,5.

Så vad beror det på att vissa kan äta ohämmat och andra knappt kan snegla åt en bulle utan att lägga på sig?

Forskare jämförde underviktiga och normalviktiga

Linda Bakkman, näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, tittar närmare på företeelsen i en artikel tidigare publicerad i SvD. Hon hänvisar till en studie där en brittisk och kinesisk forskargrupp jämförde 150 friska underviktiga individer med motsvarande antal normalviktiga.

Annons

I studien mättes och kontrollerades såväl energiförbrukning som matintag.

– Det är lätt att tänka att personer som aldrig tycks begränsa sig själva vad gäller mat, eller ens tänka särskilt mycket på vad de äter, men som samtidigt är väldigt smala rimligen har en stor energiutgift i form av rörelse, resonerar Linda Bakkman.

Vi styrs av starka drifter som inte fokuserar på att hålla sig i form …

Den oväntade förklaringen

Märklig nog visade resultaten tvärtom. De underviktiga studiedeltagarna rörde på sig betydligt mindre, över 20 procent mindre, än de normalviktiga kontrollpersonerna.

En annan vedertagen gissning är att smala personer har högre ämnesomsättning. Och detta kunde studien delvis styrka. I vila var ämnesomsättningen högre än förväntad för de med låg kroppsvikt jämfört med normalviktiga.

Men det som visade sig vara den avgörande faktorn var helt enkelt att de smala personerna i studien till syvende och sist faktiskt åt mindre än de normalviktiga.

– Tvärtemot uppfattningen att hälsosamt underviktiga personer ”äter vad som helst” visade resultaten ett 12 procent lägre energiintag för dessa individer, säger Lina Bakkman.

Så räknar du ut BMI

Räkna ut BMI så här:

  • Väg dig och ta din vikt i kilo.
  • Multiplicera din längd i meter med din längd i meter.
  • Dividera vikten med det talet.

Exempel: 70 kilo / (1,70 m X 1,70 m) = 70/2,89 = BMI 24,2.

BMI under 18,5 kan visa på undervikt

Du som har ett BMI under 18,5 har undervikt. Det innebär att du väger så lite att du skulle kunna må bra av att öka i vikt. Du kan till exempel känna dig piggare och orka mer om du ökar lite i vikt.

Källa: 1177

Källa: SvD

Foto: TT

Annons