Tallbarr och björksav? Huskurer som lindrar pollenallergi – och inte
Cirka 30 procent av befolkningen beräknas ha någon form av pollenallergi, enligt Astma- och allergiförbundet. Det är vanligt att reagera på exempelvis al, hassel, björk, gräs och gråbo. Det är inte farligt, men nog så besvärligt. De kliande ögonen, nysningarna och den rinnande näsan kommer av att immunförsvaret överreagerar mot de proteiner som finns i pollen.
Nu har pollensäsongen pågått ett tag, och så även spridningen av diverse husmorsknep för att lindra allergin. Men hur kommer det sig att vi så gärna vänder oss till huskurer, när vi trots allt har beprövade och effektiva läkemedel?
– Det är inte konstigt att människor söker efter något som lindrar, eller andra alternativ, när man mår dåligt. Man ska inte heller underskatta placeboeffekten. Men jag har inte hittat en enda studie som belägger att de huskurer ni frågat mig om fungerar – med undantag för en. Tror man på huskurerna så absolut, men det är ingenting vi i förbundet skulle rekommendera, säger Mikaela Odemyr, ordförande i Astma- och allergiförbundet.
Dricka tallbarrsvatten
Huskuren går ut på att man ska lägga en färsk tallkvist, med tallbarr, i en tillbringare med vatten. Sedan ska man låta det dra över natten och dricka vattnet. Tall är rikt på C-vitamin, och innehåller flera andra potentiella nyttigheter.
Men några vetenskapliga belägg för att tallbarrsvatten skulle fungera mot pollenallergi saknas, även om många tycks vittna om goda personliga erfarenheter.
– Först och främst måste man ta allemansrätten i beaktning. Man får inte plocka tallkvistar hursomhelst. Du kan inte heller veta om det eventuellt skulle kunna utlösa en svår allergireaktion hos dig, även om just tall är ganska ovanligt att vara allergisk mot. Så jag råder att vara försiktig med sådana huskurer, säger Mikaela Odemyr.
Dricka björksav
Att tappa björk på sav är en gammal tradition och björksav har ibland omnämnts som ”Nordens kokosvatten”. Det sägs ha många positiva hälsoeffekter, varav ett av påståendena är att det skulle kunna lindra pollenallergi om man dricker lite dagligen.
Det kan vara en god dryck, men det finns dock ännu inga studier som visar att det skulle vara effektivt för pollenallergi. Björksav innehåller mest vatten, och bland annat spårämnen av sockerarter, vitaminer och mineraler.
– Även här måste man ta allemansrätten i beaktning. Man får inte tappa björksav hursomhelst. Det är också svårt att veta hur just din kropp kommer att reagera. Frågan är om det är värt att ta risken, speciellt under pollensäsong, säger Mikaela Odemyr.
Äta honung eller bipollen
Att äta en sked honung eller bipollen om dagen för att underlätta pollenallergi är ett annat husmorstips som följt med under åren. Det grundar sig i en tanke om att man successivt skulle kunna vänja kroppen vid pollen genom att äta lite pollen hela tiden.
Samtidigt är rekommendationen för pollenallergiker att vara försiktiga med bipollen och honung eftersom man kan reagera på det.
– Jag tycker inte att man ska försöka vänja sig vid pollen själv genom att exponera sig för olika saker. Inom vården finns så kallad allergivaccination, där man successivt tillför allergener så att immunförsvaret förhoppningsvis slutar att överreagera. Men då sker det under kontrollerade former och under övervakning, säger Mikaela Odemyr.
Tillskott av C-vitamin, ingefära och nässlor
Det finns små studier som ingett misstanke om att C-vitamin skulle kunna agera som ett milt antihistamin vid höga doser. Antihistamin är det i allergiläkemedel som lindrar symtomen. Men det behövs mer forskning, och större studier, innan det går att bekräfta eller avslå.
Kroppen kan inte så lätt göra sig av med överskott av C-vitamin. Det är därför inte att rekommendera att själv exponera sig för doser utanför det rekommenderade intaget. För mycket C-vitamin kan till exempel ge illamående, kräkningar och diarré. Forskning tyder också på att tillskott av C-vitamin och andra antioxidanter kan påskynda tumörtillväxt vid cancer. Oftast får vi i oss tillräckligt, och bra nivåer, via kosten.
Ibland kombineras C-vitamin i kosttillskott med andra ämnen som sägs lindra pollenallergi. Till exempel quercetin (ett färgämne ur växter), olika B-vitaminer och ingefära. Just ingefära brukar också nämnas i färsk form när det kommer till pollenallergi. Men här saknas evidens, precis som för de andra ämnena.
Även nässlor har tillskrivits positiva egenskaper, i ursprunglig form eller som kosttillskott – också på grund av att de sägs kunna agera som ett antihistamin. Men här finns inte heller några belägg.
– Det jag tycker är viktigt här är att människor inte luras till att köpa några dyra produkter i onödan eller utsätter sig för någonting som kan vara skadligt eller få dem att må sämre. Ibland kan det också vara så att man tror att någonting fungerar och så gör det egentligen inte det, säger Mikaela Odemyr.
Senaste från MåBra
Skölja näsan med koksaltlösning
Och då var vi framme vid den enda av de här huskurerna som det finns belägg för – nässköljning. Det är en procedur där man med en nässköljare (finns en mängd olika varianter) sköljer näsan med koksaltlösning. Det kan rensa bort exempelvis damm och pollen, och lindra vid nästäppa, rinnande näsa och nysningar.
– När du använder en nässköljare spolar du bort allergenerna från slemhinnan i näsan, och det gör skillnad. Det botar inte men det gör oftast så att du mår bättre. Det gäller inte bara pollenallergi utan även vid pälsdjursallergi till exempel, säger Mikaela Odemyr.
– Så det är väl egentligen den enda av dessa huskurer som fungerar, och en som sjukvården också rekommenderar.
Fler tips vid pollenallergi
- Börja medicinera tidigt, innan du fått symtom, för bättre effekt.
- Följ pollenprognoserna så att du kan anpassa aktiviteter efter halterna.
- Rådfråga på apoteket om du behöver bättre lindring av besvären.
- Vänd dig till vården om du har svåra besvär.
- Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna hålls nere något av dagg i gräset.
- Ha stängda fönster när pollenhalterna är höga, om du inte har pollennät.
- Torka inte lakan och kläder utomhus, för då följer pollen med in.
- Vill du motionera utomhus, gör det helst tidigt på morgonen eller precis efter det regnat då pollenhalterna hålls nere.
- Skölj pollen ur håret innan du går och lägger dig.
- Byt kläder när du varit ute och kommer in.
- Prova en luftrenare, som kan rensa bort pollenpartiklar ur inomhusluften.
Källor: Astma- och allergiförbundet, Mikaela Odemyr
Så kan du underlätta allergin
Om du känner att du börjar få symtom som kan tyda på allergi, men inte är helt säker, prata med apotekspersonalen. De sitter på mycket kunskap. Det är också en klok idé att vända sig till farmaceuterna om du vet att du är pollenallergisk.
– De kan ge god vägledning kring läkemedel om du har lindriga till måttliga symtom. Har du det väldigt besvärligt ska du vända dig till vården, där det finns fler behandlingsalternativ. Om du behöver många olika läkemedel kan det också finnas en vits i att vända sig till en läkare för att eventuellt få de utskrivna på recept, då blir det lite billigare, säger Mikaela Odemyr.
LÄS OCKSÅ: Experten bemöter 9 vanliga myter om pollenallergi.
Hjälper inte receptfria antihistamintabletter, nässprayer och ögondroppar finns receptbelagda varianter. Vid svåra besvär finns även andra läkemedel att tillgå. Det sista steget i dagsläget är så kallad allergivaccination. Det kan vara ett alternativ om man haft en kraftig allergisk reaktion eller inte får tillräcklig symtomlindring av andra alternativ, speciellt om man är allergisk under stora delar av säsongen.
– Det är viktigt att behandla pollenallergi. Kroppen går annars på högvarv och det påverkar livskvaliteten i form av till exempel trötthet och isolering. När vi behöver allergimedicin ska vi få den vård vi behöver, nöj dig inte om du fortfarande mår dåligt, säger Mikaela Odemyr.
Foto: Shutterstock/TT