Testa din pigg-IQ – och få svar på varför energin dippar
Vissa poppar upp ur sängen som en champagnekork varje morgon och är pigga hela dagen medan det för andra är en ständig kamp att hålla ögonen öppna och munnen (gäsp) stängd. Till viss del kan det handla om personlighet och livsinställning, men långt ifrån alltid.
Ibland kan orsaken till energibrist vara något helt annat än man tror – som läkemedel, diet eller att man tror att man sover gott medan man i själva verket vaknar till flera gånger utan att veta om det. Och ibland finns det inte bara en orsak, utan flera.
Det här testet hjälper dig att felsöka din energinivå – och ger dig råd som gör dig pigg igen!
Läs också: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna
1. Har du nyligen varit förkyld?
a) Ja.
b) Nej.
Om du har svarat a): Du kan dras med ett bihåleproblem. Om man efter en förkylning är nästäppt och har ont i huvudet och bihålorna (främst kinder och panna och ofta är värken ensidig) kan förkylningen ha satt sig i bihålornas slemhinnor. Bland de kvinnor som söker hjälp för ihållande trötthet är bihålebesvär nio gånger vanligare än hos andra kvinnor, visar amerikansk forskning.
Lösning: Blir man inte bättre av sig själv inom tio dagar ska man kontakta vårdcentralen.
2. Hur ofta motionerar du så att du får upp pulsen?
a) 3–4 gånger i veckan.
b) Vissa veckor orkar jag inte träna alls, andra veckor kan det bli ett par gånger.
Om du svarat b): Du rör dig mindre än vad som rekommenderas för vuxna och det kan bidra till trötthet. Träning sätter fart på blodcirkulationen och hormonerna, bland annat endorfin som gör att man känner sig ”hög”. Det gör dig piggare – och att du sover bättre! Det bildas också nya hjärnceller i snabbare takt om du tränar regelbundet.
Lösning: Enligt FYSS, fysisk aktivitet på recept, bör vuxna motionera minst 2,5 timmar per vecka på en måttligt hög intensitet. Helst ska man sprida ut träningen på minst tre dagar och varva både styrke- och konditionsträning.
Läs också: Trött, utbränd eller sjuk – så vet du
3. Hur ser din träningsrutin ut?
a) Jag brukar gå eller springa samma runda alternativt gå på gymmet och köra samma pass varje vecka.
b) Jag varierar utomhusträning med gym och kör olika typer av träningspass.
Om du har svarat a): Du kan bli piggare om du varierar träningen mer. De celler som nybildas under träning dör nämligen om de inte får stimulans, visar forskning gjord vid Göteborgs universitet.
Lösning: Variera löprundan och träningspassen, testa nya saker och få nya intryck. Nya miljöer gör hjärnan piggare och ökar överlevnadschansen hos de celler som nybildas.
4. Vaknar du ofta med torr mun och huvudvärk?
a) Ja, det händer.
b) Nej.
Om du svarat a): Du kan ha sömnapné – andningsuppehåll i sömnen. Vanligaste tecknet är nämligen onormal trötthet dagtid i kombination med bland annat muntorrhet och huvudvärk. Överviktiga drabbas oftare, liksom snarkare.
Lösning: Vet du med dig att du snarkar är risken för apné stor. Prata med din läkare!
5. Går du på diet?
a) Ja.
b) Nej.
Om du svarat a): Orken tryter när man har ett energiunderskott. När man ska gå ner i vikt äter man ju färre kalorier än man gör av med och det gör dig trött vare sig du vill eller inte. Särskilt gäller det om du går på en diet där du skär ner på kolhydrater, som är det ”snabbaste” bränslet för hjärnan. Minimalt med kolhydrater i kosten gör hjärnan seg, särskilt innan man vänjer sig vid det.
Lösning: Fundera på om du kanske kan gå ner i vikt i ett långsammare tempo? Då behöver du inte kapa kalorierna eller kolhydraterna lika drastiskt.
Läs också: 6 varningssignaler – har du brist på vitamin D?
6. Hur mycket tid tillbringar du utomhus dagtid en vanlig vardag?
a) Jag hinner sällan vara utomhus alls när jag jobbar.
b) Så mycket jag kan, åtminstone en halvtimme på lunchen.
Om du svarat a): Brist på dagsljus kan vara boven i dramat. En promenad i vintersolen får din hjärna att frisätta mer serotonin, som boostar ditt humör. Det absolut bästa för att motverka trötthet är att gå ut på morgonen när det blivit ljust. Ljuset stänger av det sömnhormon som kan dröja sig kvar i kroppen.
Lösning: Sikta på åtminstone en 20-minuterspromenad i dagsljus eller dela upp den på två gånger 10 minuter. Hinner du sällan gå ut kan du skaffa en speciell ljusterapilampa med dagsljus till jobbet – eller frukostbordet.
7. Tar du några mediciner?
a) Ja.
b) Nej.
Om du svarat a): Vissa läkemedel har trötthet som biverkan. Det gäller bland annat vissa antidepressiva, kolesterolsänkare, blodtryckssänkare och allergimediciner.
Lösning: Prata med din läkare om att eventuellt byta till en annan medicin eller om du kan justera dosen.
Läs också: Gäsp! Beror din trött het på sköldkörteln?
8. Hur ofta hoppar du över måltider?
a) Sällan.
b) Regelbundet.
Om du svarat b): Regelbundna måltider är A och O för en jämn blodsockerkurva. Går det för lång tid mellan målen kommer blodsockret att dippa och det gör att du tappar farten.
Lösning: Ett sätt att hålla sig piggare under dagen är att äta frukost, lunch och middag. Välj gärna en fiberrik frukost – det minskar trötthet med 10 procent, visar en studie. Protein till mellanmål, exempelvis nötter, ger långvarig energi utan sockertoppar.
9. Har du restless legs, krypningar i benen?
a) Ja.
b) Nej.
Om du svarat a): Krypningar och pirr i benen brukar vara som värst när man just ska somna, vilket gör att man inte får den sömn man behöver. Av dem som har rastlösa ben har dessutom 80 procent PLMS, periodiska lemrörelser i sömnen, med sparkar och ryckningar. Man får då täta uppvaknanden ur djupsömnen. Det tar någon minut att vakna till och därför minns man sällan att man rycker och sparkar men man vaknar dödstrött och förstår inte varför.
Lösning: Om du har pirr i benen på kvällen och misstänker att du även har PLMS ska du prata med din läkare. )
10. Har du normala menstruationer?
a) Ja. Alternativt: jag har slutat menstruera.
b) Nej. Jag blöder alltid mycket.
Om du svarat b): Om du blöder mycket och dessutom känner dig andfådd och yr kan din kraftlöshet kan bero på järnbrist eller blodbrist. Trötthet och järnbrist går hand i hand – och då är kraftiga menstruationer ofta en av de vanligaste orsakerna.
Lösning: Boka tid för ett blodprov. Be att man kollar både hemoglobin och ferritin. Ferritinvärdet visar hur stort kroppens lager av järn är.
Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork
Läs också: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork