Sakta ner tiden – därför går den snabbare när vi blir äldre
Jämför man oss med tidigare generationer upplever vi numera att tiden går fortare än förr — trots att dygnet fortfarande har 24 timmar och ett år fortfarande är 365 dagar. Forskning visar till exempel att många människor upplever att julen närmar sig snabbare för varje år. På gymmet tycks tiden däremot gå långsammare — i alla fall när vi tar i så mycket vi kan.
Många intryck
– Det är många olika saker som påverkar vår tidsuppfattning. Vi lever i en allt snabbare värld där vi människor är uppkopplade jämt. De ständiga kravet på vår uppmärksamhet göra att vi uppfattar att tiden går fortare. Den känslan blir starkare när vi blir äldre, och det beror på minnet — vi har fler minnen att titta tillbaka på och färre nya minnen att se fram emot, säger forskaren Ricardo Correia vid universitetet i Åbo, Finland.
Vi lever alltså längre än förr men vi arbetar också högre upp i åren. Det är telefoner, skärmar, tutande bilar, kollektivtrafik och människor överallt som pockar på vår uppmärksamhet. Intrycken är många och det ger en känsla av att tiden rinner iväg.
– Ju fler intryck vi måste bearbeta, desto snabbare upplever vi att tiden går, konstaterar Ricardo Correia.
Njut av naturen
Hans forskning visar att naturupplevelser är särskilt viktiga för hur vi uppfattar tid.
– Att naturen är viktig för tidsuppfattningen tros vara kopplat till att naturen hjälper oss att återställa vår uppmärksamhet efter alla intryck. Naturen förändrar oss känslomässigt också, vi känner oss mindre stressade och mer lyckliga, vilket också påverkar vår uppfattning om tiden.
I en studie uppmanades deltagarna att ta en promenad antingen i stadsmiljö eller i en park. När de sedan skulle uppskatta hur länge de varit ute trodde de som gått i parken att det gått längre tid än de som gick i stadsmiljön. I en annan studie såg man att redan efter fem minuters vistelse i naturen började tiden att gå långsammare.
– Naturupplevelser kan inte bara hjälpa till med att återställa vår uppmärksamhet, den ger oss även nya upplevelser, vi mår bättre känslomässigt och vi håller oss aktiva. Allt detta är faktorer som bidrar till en mer balanserad tidsuppfattning och den effekten kommer redan efter relativt korta perioder på cirka 5-10 minuter, säger Ricardo Correia.
Känns det som att tiden krymper? Här är förklaringen
Ju äldre vi blir, desto mer sannolikt är det att vi upplever färre nya saker för varje år som går. Detta beror delvis på att ju mer saker vi redan har upplevt, desto färre nya saker finns det att uppleva. Med åldern kan vi dessutom fastna i gamla vanor och bli mindre benägna att testa nya saker.
Ju kortare tid vi har levt, desto större andel av våra liv är en tidsperiod. För en 8-åring är ett år en mycket större andel av den totala livslängden än för en 80-åring.
En annan förklaring till varför det känns som att tiden går fortare med åren är glömska. Vi glömmer mer med åren och har därför färre minnen att hänga upp tiden på när vi tänker tillbaka.
Har vi roligt kan det kännas som om en timme rusar iväg, medan den är oändligt lång när man har tråkigt. Det beror på att dopamin, som ingår i hjärnans belöningssystem, är kopplat till hur vi uppfattar tid — forskning visar att ju högre halten av dopamin är, desto mer underskattar vi tiden. Den går fortare när vi har roligt eftersom det då utsöndras dopamin, helt enkelt.
Vår hjärna processar också visuell information, alltså bilder, långsammare med åren. Som barn bombarderas våra hjärnor med nya bilder, men när vi åldras minskar frekvensen av nya visuella upplevelser, vilket leder till att vi uppfattar att tiden går snabbare.
En annan person som har funderat mycket på tidens väsen är Bodil Jönsson, fysiker och professor emerita vid Lunds universitet. Hon har skrivit flera böcker om tid, och hon tror att ett skäl till att det kan kännas som om klockan tickar snabbare med åren är att saker tar längre tid att utföra ju äldre man blir.
Vikten av rytm och rutiner
– Men själv tror jag att den sannaste förklaringen till upplevelsen att tiden bara försvinner är att man tappar rytmen när man blir äldre. Och rytm är mycket viktigare för en människa än vad tiden är, säger hon.
Vi tänker nämligen sällan på att en bieffekt av arbetslivet är att det tillför en rytm till livet.
– På jobbet finns det en arbetsvecka, det finns förmiddagsfika och lunch och restider. Det finns helger och semestrar och kompledigt och kvartalsrapporter. Så inträder pensionsåldern och man får all tid i världen, men inget att hänga upp den på, säger Bodil Jönsson.
Och det är då man kan få för sig att den bara rusar iväg — eller att den går oändligt långsamt.
– För man ska inte glömma bort att det även finns äldre som tycker att det tar en evighet för en minutvisare att flytta sig ett endaste steg.
10 tips som tänjer ut tiden
- Vår hjärna ”mäter” tiden genom nya minnesvärda händelser. Nya upplevelser hjälper hjärnan att skilja en dag från en annan, och det förlänger känslan av tid. Den känns helt enkelt längre när vi gör nya saker än när vi gör saker på rutin. Gör gärna något utmanande som att skaffa en ny hobby. Men det kan också vara nya upplevelser i det lilla, som att ta en ny väg till affären eller lyssna på en ny sorts musik.
- Gör saker som känns meningsfulla och intressanta för dig. Anledningen till att tiden expanderar då är att du ska hinna få ännu mer ny kunskap om det du upplever som intressant och viktigt.
- Bli barn på nytt. Gå på äventyr, lek och utforska, och var kreativ. Gör mer ovanliga saker, gärna sådana du är nybörjare på!
- Öva på att vara närvarande i nuet och bli mer medveten om var du är och vad du gör. Tiden saktar ner när vi är uppmärksamma eftersom vi tenderar att uppleva mer av det vi har omkring oss.
- Undvik att älta tidigare misstag eller att oroa dig över framtiden. Det gör att du går miste om det viktigaste i ditt liv: nuet.
- Även om man säger att tiden går fort när man har roligt, ska man självklart fortsätta att ha roligt! När vi ser tillbaka på den roliga händelsen baseras vår bedömning av tiden inte på hur många timmar vi ägnade åt den, utan på de nya minnen vi skapade under tiden. Då kommer vi att tycka att tiden varade mycket längre än den gjorde — just tack vare allt det nya.
- Använd ögonen! Se dig omkring, gå på museum eller bläddra i en bok om konst för att få nya visuella upplevelser.
- Ett annat sätt att sakta ner tiden är att dela upplevelser med andra - muntligt, skriftligt eller kanske genom bilder.
- Dra ner på sociala medier. Få saker ”äter upp” vår tid som roliga filmklipp på TikTok eller inlägg på Instagram. Flödet av information är snabbt, ofta meningslöst och oändligt. Allt detta gör att tiden går supersnabbt när vi scrollar.
- Se tiden som en gåva. Den är begränsad och ingen av oss vet hur mycket tid vi får, men vi bestämmer själva vad vi fyller den med och hur vi upplever den.
Enligt Bodil Jönsson kan man göra något åt att tiden tycks rusa iväg allt för fort. Om att man har tappat rytmen efter arbetslivet kan man införa en ny, personlig rytm, där veckodagar, förmiddagar och eftermiddagar delas upp för olika aktiviteter — med betoning på just olika. För många rutiner av samma sort är inte bra.
– Om dagarna och veckorna är allt för lika klumpar våra hjärnor ihop tiden. För en 80-åring som i stort sett gör samma sak varje dag, kommer året att smälta samman i deras sinne och känna att det gick snabbt. De nya och spännande sakerna vi gör under en dag gör att dagarna känns annorlunda, och skiljer dem åt i våra sinnen.