Ung, medelålders eller äldre – här är tipsen för bättre ögonhälsa
För den som söker på temat ”ögon” och ”synskärpa” i sociala medier är det tydligt att många inte är helt nöjda med sin syn – trots glasögon. Kan det bero på att vi sitter framför skärmar hela dagarna och tröttar ut våra ögon? Eller har vi bara ökat våra krav på god syn hela livet – medan generationen före oss var nöjda bara de kunde navigera någorlunda i tillvaron?
Optikern och kliniska experten Håkan Broman på Synsam, menar att det är både och.
– De flesta går till optikern och tar reda på vilket synfel de har och får glasögon för det. Men det är stora skillnader på glas och det är sällan ett par glasögon täcker alla de behov du har i dag. Dagens livsstil kräver mycket av våra ögon, vi växlar hela tiden mellan bärbara datorer, mobilskärmar och samtal med människor på avstånd – och allt ska vara skarpt och tydligt. Samtidigt som den ökade skärmtiden skapar stress för ögonen. Därför kan det vara en bra idé att ha flera olika glasögon – och att ofta ta ögonpauser när du sitter framför en skärm, säger han.
Närsynthet hos barn
Närsyntheten ökar globalt och förväntas drabba 50 procent av jordens befolkning år 2050. I vissa delar av Asien är redan i dag 90 procent av unga vuxna närsynta.
– Man tror att det beror på att barn vistas för lite tid ute i solen och för mycket inomhus vid skärmar på nära håll. Så att vara ute mycket som barn är positivt för ögonhälsan. En tydlig rekommendation är att man som barn ska tillbringa minst två timmar ute om dagen.
Till råga på allt innebär närsynthet en ökad risk för olika ögonsjukdomar som till exempel näthinneavlossning senare i livet. Det finns behandlingar för att bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn.
Torra ögon av skärm
Torra ögon är ett annat problem som förvärras av skärmanvändningen. Vi blinkar mindre framför skärmen, vilket minskar ögats återfuktning. Om ögonen skaver, kliar, rinner eller svider kan det vara ett tecken på torra ögon, något som ofta förvärras vid övergångsåldern. Orsaken kan vara brist på fett i tårvätskan, vilket gör att fukten inte binds i ögat.
– Då finns det ögonmasker, ögonmassage du kan göra själv eller och specialkrämer för rengöring. En optiker kan hjälpa till att identifiera orsaken och ordinera rätt behandling. Det är viktigt att man inte bara börjar behandla sig själv med ögondroppar, för torra ögon har många olika orsaker.
Kan man överdosera ögondroppar, som med näsdroppar?
– Nej, men undvik sorter med konserveringsmedel vid långvarig användning, de kan irritera ögats vävnader.
Ögonlocksrengöring blir också viktigare med åren, särskilt för att förebygga problem med Demodex-kvalster, vilket kan orsaka klåda och irritation i ögonen och vid ögonlockskanterna.
– Det är mycket vanligt hos äldre personer.
Svårt att få rätt behandling för torra ögon
Trots att ungefär hälften av alla människor har problem med torra ögon, får långt ifrån alla rätt behandling, konstaterar han.
– Det är svårt att hitta rätt hjälp för läkarna vill inte riktigt ta i detta, de har så mycket annat. Och vi optiker är ganska fullbokade med synfel. Så många blir inte riktigt hjälpta. Men man ska vända sig till en duktig optiker. Det är vårt jobb att guida kunden till bättre vardag och liv.
Tillgängligheten till optiker varierar dock, särskilt på landsbygden.
– Det finns bara tre utbildningsplatser för optiker i Sverige, vilket gör att vi har brist på optiker. Därför arbetar vi med rörliga optiker, både ny teknologi och ambulerande optiker, som kan erbjuda vård även i glesbygden, förklarar han.
En optiker kan också via ögonen upptäcka andra sjukdomar på ett tidigt stadium.
– Ögonbotten är det enda stället på kroppen där du kan studera bland annat blodkärlen direkt utan att skära upp kroppen. Det innebär att du där kan se högt blodtryck, tidigt se diabetesförändringar, olika typer av tumörer och även högt tryck i hjärnan. Vi har kunder där vi upptäckt sjukdomar som har räddat deras liv.
Ögonhälsa genom hela livet – så tar du bäst hand om din syn
Som barn:
* Mindre skärmtid och mer tid ute i solljuset grundlägger en framtida god ögonhälsa.
* Om barnet börjar bli närsynt finns numera behandling med särskilda typer av korrigerande glasögon eller kontaktlinser.
… som ung vuxen:
* Mycket skärmtid kan orsaka stressade och torra ögon. Testa 20/20/20-regeln. Den innebär att var 20:e minut ska du titta 20 meter bort i 20 sekunder för att låta ögats muskler slappna av. Pausen kan också motverka torra ögon, eftersom vi blinkar väldigt mycket mindre framför skärmen. Normalt blinkar vi åtta gånger i minuten.
* Använd solglasögon som skyddar mot UV-strålning, för att motverka grå starr, förändringar i gula fläcken och hudförändringar.
* Fimpa för gott. Rökning bidrar till utvecklingen av ögonsjukdomar som grå starr och gula fläcken.
* Gå till optiker om du ser otydligt på dataskärmen. Ser du otydligt kommer du omedvetet justera kroppen så du ser tydligt – och kan få ont i ryggen, nacken eller huvudet. Risken är att du hamnar hos en naprapat, fast du behöver nya glasögon.
* Glasögon för olika behov kan underlätta. De progressiva du har kanske inte funkar lika bra på promenaden eller löprundan. Det finns till exempel sportglasögon och även progressiva linser.
* Motionera regelbundet. Kost och livsstil påverkar blodsockernivåer och blodtryck i kroppen och även ögonen. Dålig kärlhälsa kan också orsaka blodproppar i ögonen.
* Kost med antioxidanter kan bidra till att minska risken för vissa ögonsjukdomar, till exempel grå starr och gula fläcken. Finns bland annat i gröna bladgrönsaker, frukt och nötter.
… och efter 50:
* Kan du ha ärftlighet för grön starr? Nu är det rätt ålder att regelbundet börja kolla upp trycket i ögat så att sjukdomen upptäcks i tid.
* Torra ögon kan göra sig påminda, särskilt hos kvinnor. Det kan bero på att du har för låg fettproduktion i ögonen. Då kan en värmande ögonmask i kombination med massage hjälpa, eller ögonkräm med lipider. Att äta Omega 3 kan också bidra. Du kan också ha för låg utsöndring av tårvätska, då finns ögondroppar. Prata med en optiker för att hitta rätt behandling.
* Gör gula fläcken-testet emellanåt. Titta på något rakt, som en flaggstång och håll för ena ögat. Byt öga. Är flaggstången krokig på ena ögat – uppsök genast sjukvården.
* Har du kliande, röda, fnasiga och irriterade ögonkanter? Du kan ha fått Demodex och behöver göra en rengörande ögonlockskur. Rätt produkter finns hos din optiker och på apotek.
* Har du grå starr och står i kö till operation, men blir aldrig kallad? Vänd dig till ett annat landsting. Vårdgarantin gäller.
Var extra uppmärksam efter 50
Johan Ursberg är doktorand och specialistläkare inom ögon på Aleris i Helsingborg. Han konstaterar att ögon som specialitet tar emot flest patienter av alla specialiteter.
– Alla drabbas förr eller senare av någon av de fyra stora sjukdomarna diabetes, grön starr, grå starr och förändringar i gula fläcken. Och kraven på syn har ökat, tidigare var människor nöjda bara de blev av med sin grå starr. I dag finns möjligheten på många ställen att korrigera sina brytningsfel i samband med gråstarrsoperationen vilket många väljer att göra, säger han.
Hans främsta råd för att skydda synen är att använda solglasögon med UV-skydd.
– UV-strålning bidrar till grå starr och förändringar i gula fläcken. Dessutom skyddar solglasögon huden runt ögonen mot hudförändringar, säger Johan.
Efter 50 års ålder bör man också vara extra uppmärksam på synen, särskilt om det finns grön starr i släkten, påpekar han.
– Grön starr är lömsk, och märks först när det är för sent. Därför bör du kontrollera trycket hos optiker regelbundet om du har ärftlig risk, råder han.
– Ett enkelt test du kan göra själv är att titta på en flaggstång med ena ögat i taget. Ser den krokig ut? Då bör du uppsöka sjukvård, eftersom det kan vara ett tecken på förändringar i gula fläcken.
Han konstaterar att utvecklingen inom ögonvård har gått snabbt, särskilt inom gråstarrsoperationer. Men vården är ojämnt fördelad över landet.
– Är det lång kö för gråstarr där du bor så finns det stora möjligheter att bli opererad snabbt på andra håll. Är du uppgiven så vänd dig till ett annat landsting eller vårdkoordinator. Vårdgarantin gäller ju.