Träning och återhämtning efter kejsarsnitt – tips från experten
Åh, wow! Att få vara med om en förlossning är bland det häftigaste, mest märkliga och fantastiska man kan vara med om. Det är från och med nu du kan kalla dig någons mamma – hur coolt?
Oavsett om du är med om en vaginal förlossning eller kejsarfödsel behöver kroppen få återhämta sig i lugn och ro. Den har burit ett barn i nio månader och varit med om något så stort som att ge världen ett nytt liv. Försök ha tålamod och ge den tid, det är det bästa du kan göra just nu.
– Kom ihåg att lyssna in och ge dig själv tid att bara vara, säger Anna R Landaeus, expert inom kvinnohälsa.
Se också: 3 rörlighetsövningar för dig som fött barn med kejsarsnitt
När du känner dig redo att börja stärka upp kroppen finns det några saker som är viktiga att tänka på. Vi har pratat med Anna R Landaeus som dagligen jobbar med kvinnor under och efter graviditet. Här svarar hon bland annat på varför återhämtningen är så viktig.
Återhämtning efter kejsarsnitt – experten berättar
Hej Anna! Hur skulle du säga att återhämtningen skiljer sig från en vaginal förlossning jämfört med kejsarfödsel?
– När du föder barn via magen sker det genom att man skär i flera lager i buken. Detta kräver en annan slags återhämtning eftersom dessa lager behöver tid att läka.
Vad är det viktigaste i återhämtningen efter ett kejsarsnitt?
– Att ha med tänket att även insidan behöver läka. Även om det “ser bra” ut på utsidan kan insidan behöva längre tid. Så hellre vänta lite längre än att chansa.
Behöver man tänka annorlunda om det var planerat – jämfört med oplanerat kejsarsnitt?
– Vid akut kontra planerat kejsarsnitt behöver det inte vara så stor skillnad. Däremot kan det behövas längre återhämtning eftersom man under ett urakut varit sövd. Det finns även andra saker som man bör tänka på, som hur ens graviditet var, ens mående generellt och så vidare. Jag tror också på att den mentala känslan och upplevelsen från ens förlossning spelar roll i ens återhämtning.
Kan man hjälpa läkningen på något sätt?
– Jag brukar rekommendera att man ska massera själva ärret. Det kan man börja göra när såret är helt läkt och inga sårskorpor finns kvar. Man har sett att massage kan hjälpa till en bättre ärrläkning både utanpå och på insidan, och att ärret blir blekare och mer rörligt.
Hur länge brukar det ta tills att ärret är läkt?
– Det är svårt att säga, allt beror på hur sårläkningen har gått. Jag tycker dock inte att man behöver känna någon stress med att komma igång med massagen, bättre att vänta tills man är säker på att såret är helt läkt. Även om det gått längre tid efter ditt kejsarsnitt så är det inte för sent.
När ska man undvika att massera ärret?
– Om såret är varmt – eller varmare – än huden runt omkring eller om det blöder eller vätskar. Tänk också på att ha korta naglar och använd naturlig olja, exempelvis kokosolja, som du masserar in med fingertopparna. Massagen ska inte göra ont.
Tänk på!
Efter ett kejsarsnitt behöver stödjevävnaden och hinnorna i buken läka. Efter de första sex veckorna har dessa 51-59 % av sin ursprungliga hållfasthet och efter drygt ett halvår har dessa fortfarande bara uppnått 73-93 % hållfasthet. Därför kan det vara bra att känna in, lyssna på kroppen och ta ett steg i taget så kroppen hinner läka ordentligt.
Då kan du börja träna efter ett kejsarsnitt
Det här med träning då... När man börjar känna sig redo för att börja stärka kroppen, vad är dina råd där?
– Man kan dela upp tiden efter en kejsarfödsel i tre delar. Den första handlar om den känslomässiga delen och där ingår det att man ska få ta tid att landa i det nya. Man brukar prata om en fjärde trimester och det är faktiskt så, för många kan det vara tufft med hormoner, ömma bröst och smärtsamt kejsarsnittsärr. Här tänker jag att man ska tillåta alla känslor att finnas. Jag tycker att detta är viktigt att fokusera på, så man sedan kan börja med sin återhämtning – oavsett hur förlossningen blev.
– Den andra delen handlar mer om den fysiska återhämtningen och läkningen av kejsarsnittet och kroppen. Och den tredje är att man stegvis börjar med rörelse. Det är även viktigt att komma ihåg att alla kvinnor är unika individer, vilket gör att det egentligen inte finns ett sätt som fungerar för alla.
Något du tycker man behöver ha koll på när man vill börja träna efter ett kejsarsnitt?
– Jag tror att vi som kvinnor gynnas av kunskap så att vi kan känna oss trygga i vår återhämtning. Då blir det även lättare att lyssna in och ha en förståelse för vår kropp.
När kan man börja träna då, anser du?
– Vanlig rekommendation efter ett snitt är att man kan återuppta sin träning efter återkontrollen, som vanligtvis sker efter 6-8 veckor. Jag önskar att man vid det tillfälle kunde vara något tydligare med vad som anses som träning. Som jag nämnt tidigare om den fysiska återhämtningen så tar det tid för kroppen att läka alla strukturer efter ett kejsarsnitt och detta är viktigt att ha med i åtanke. När det kommer till rörelse så kan man dela upp tiden på följande sätt: 1. De första dagarna på BB och hemma. 2. Så länge avslaget pågår. 3. Den sista delen kan vara upp till ett år eller mer efter kejsarsnittet och även så länge man ammar.
Finns det något man inte ska göra efter ett kejsarsnitt?
– Hmm, jag vill betona vikten av att ta det ett steg i taget. Till en början ska man undvika övningar som drar i ärret eller tunga lyft. Även de som ger kejsarsnitt relaterad smärta, bäckensmärta, urinläckage, tyngdkänsla, skav i underlivet eller obehag i kroppen.
Något annat du vill berätta?
– När du börjar med styrkeövningar, passa på att lägga in träning som stärker dig i din vardag. Som nybliven mamma kan det bli mycket bära, lyfta och mata framför kroppen. Då är det bra att lägga fokus på rörlighetsövningar för att motverka stelhet – och det gör du genom att till exempel göra de övningar som finns i filmen här ovanför.
Vill du stärka kroppen efter kejsarsnitt? Anna tipsar!
1. Första dygnet kan du trampa med fötterna för att öka cirkulationen, minska svullnad och förhindra blodpropp i benen. Även magen mår bra av att komma upp och ta några steg. Försök att sträcka på dig försiktigt utan att stressa kroppen. Ha en kudde som stöd mot magen. De första 4-6 dagarna är det viktigt med mjuka rörelser, lugn aktivering och vila.
2. Första veckorna kan du börja lägga fokus på andnings- och avslappningsövningar samt stärkande och avslappning för bäckenbotten. Istället för långa promenader rekommenderar jag rörlighetsövningar med kortare promenader för att undvika att slita på exempelvis höfterna.
3. När du slutat blöda, varit på din återkontroll, lagt fokus på tidigare steg och känner att du önskar komma igång med din träning kan du ha följande tänk: Vila mer mellan träningstillfällena, skala upp träningen stegvis tillsammans med kroppen, kom ihåg att andas medan du tränar och lyssna på kroppen.
Vill du ha mer råd om träning och hälsa efter graviditet och förlossning? På @starkakvinnorgenomlivet ger Anna kloka tips.
Foto: TT, Privat