“Trodde jag var riktigt sjuk – men det var ångest som triggade det"
– Låten påminner mig om hur stark jag faktiskt är, säger hon.
Den 15 februari gör Annika Wickihalder comeback i Melodifestivalen med låten “Life again”, som hon skrivit tillsammans med Herman Gardarfve och Patrik Jean. Den skapades i våras, bara några månader efter sångerskans schlagerdebut – som blev en succé. Den tidigare “Idol-stjärnan” strålade på scen – och tog sig hela vägen till final.
Men psykiskt mådde hon inte särskilt bra under den här tiden. Hon brottades med saker privat samtidigt som obegripliga världshändelser gjorde tillvaron ännu tyngre.
– Det blev alldeles för mycket, säger hon.
Panikattacker och ångest
Annika började må illa, fick extrem magvärk och panikattacker. När hennes kropp dessutom slutade fungera som den ska blev hon orolig, och sökte vård.
– Jag trodde verkligen att jag var riktigt sjuk. Att nu har jag någon sjukdom som de kommer hitta snart, att jag kanske kommer dö. Så jag är lite drama queen. Men jag blev så himla rädd, säger 24-åringen.
Men hon led inte av någon dödlig sjukdom, utan ångest.
– Så det var riktigt tufft där ett tag. Där man varje kväll blev rädd för natten, för då blev det som värst, säger hon.
Upplevelsen har satt sina spår i låten “Life again”, där Annika Wickihalder bland annat sjunger om att hon klarade dygnets mörkaste timmar. För henne handlar låten om att återfå hoppet, men den kan lika gärna spegla en väg tillbaka från en depression, ett uppbrott eller en annan svår period i livet.
Ny energi under våren
För Annika kom vändpunkten under våren. Efter flera tuffa månader kände hon åter hopp när solen tittade fram och hon hörde fågelkvitter igen.
– Så fick man hopp om att man kanske en dag mår bra igen, säger hon.
Kampen är inte över. Artisten kämpar fortfarande med psykisk ohälsa. Men hon är på en helt annan plats nu jämfört med för ett år sedan – vilket hennes nya låt ständigt påminner henne om.
– Man har ju dagar där man känner herre gud, nu är jag tillbaka. Men då lyssnar jag på den och bara, nej jag är ju faktiskt inte det. För jag kan uppleva det jag sjunger om. Och det kunde jag inte då, innan jag skrev den.
– Den betyder väldigt mycket för mig. Den påminner mig om hur stark jag faktiskt är. Och hur stark man kan vara, i en konstig period.
Nedsättande kommentarer under Idol
Förra gången Annika skrev en låt till Melodifestivalen var det en protest mot de nedsättande kommentarerna som hon fått i samband med Idol tre år tidigare.
– Jag blev bara så less efter att ha fått höra att jag var tjock och att det skulle hänga ihop med att jag var ful. Det har inte något med varandra att göra. Man blir bara frustrerad… Och då var det så skönt att få skriva av sig. Även om jag kraschar nu, så kommer jag ändå hitta ljuset för det finns inom mig. Det finns inte i någon annans svar, säger hon.
Hon vet att hon är långt ifrån ensam om att få kommentarer om sitt utseende och uppmanar andra i en liknande situation att prata om det, istället för att bära det inom sig.
– Det är bara fint att dela med sig av sin sårbarhet, för det gör en mänsklig.
– Låt oss säga att du och jag sitter ner och äter choklad, om vi båda tycker om choklad, och dricker kaffe. Och så pratar vi om saker som man tycker är jobbigt och benar ut det. Det tycker jag ändå är hälsa. Det är något som är givande... att våga prata med någon.
Meditation, löpning och schlager
För att må bättre psykiskt ägnar Annika sig även åt meditation och löpning.
– Det är väldigt skönt att bara gå från att vara så trött i huvudet till att vara lite trött i kroppen. För det byter fokus liksom.
Hon är även övertygad om att musiken har en positiv effekt på måendet.
– Innan Mello-bubblan (förra året) så var det väldigt mörkt. Och det hjälpte mig verkligen att komma ur min instängda lägenhet. Så att få göra Mellon igen och må bra, eller må bättre psykiskt, det ska bli så spännande eftersom jag hade så kul förra året!
Samtidigt har hon en viktig påminnelse till tv-tittarna:.
– Det kan vara viktigt för läsarna att veta att det här är också människor med insecurities. De jobbar också med saker. Man ska tänka sig för vad man skriver till någon – och vara snäll. Det är inte så svårt.
Foto: Dennis Wernersson/Pressbild, Karin Törnblom/TT