Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Trött av medicinen och allergin växer bort? 9 myter om pollenallergi

26 apr, 2025
author Sara Frisk
Sara Frisk
Blir man trött av medicinen, eller är det snarare underbehandlad allergi som gör oss trötta? Är det sant att allergin kan växa bort och att allt fler drabbas? Det finns många seglivade myter och påståenden om pollenallergi. Experten hjälper oss att reda ut dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så fungerar korsallergiBrand logo
Så fungerar korsallergi

Nysningar, snuva och kliande ögon … Pollensäsongen är inte alltid så rolig för den som är allergisk. Många tyr sig därför till olika huskurer när läkemedlen inte räcker till eller för att man förlitar sig på påståenden man hört i alla tider, som ”man blir trött av allergimedicin”.

Kunskap är makt, som man brukar säga, så vad är egentligen sant och falskt bland alla påståenden man hör årligen om sin allergi? Tillsammans med Mikaela Odemyr, orförande i Astma- och allergiförbundet, går vi igenom 9 vanliga myter och sanningar om pollenallergi.

1. Man blir trött av allergimedicin

Det här påståendet kan koras till delvis sant, enligt Mikaela Odemyr. Förr i tiden gjorde många antihistaminer att man blev väldigt trött, men det har hänt mycket på den fronten. En del läkemedel har fortfarande trötthet som biverkan, men sällan lika påtaglig som förr, och alla behöver inte känna av det.

Annons

– Framför allt blir man trött av pollenallergin i sig. Det har skett en klar förbättring av läkemedlen. Apotekspersonalen kan ge kloka råd om vilken medicin som passar dig bäst. Det kan finnas någon du blir tröttare av och någon du inte blir det av. Det kan också finnas antihistaminer du kan ta på kvällen i stället för på morgonen om du upplever trötthet, så att du somnar lättare. Man glömmer lätt bort att farmaceuterna sitter på mycket kunskap.

Mikaela Odemyr, ordförande i Astma- och allergiförbundet.
Mikaela Odemyr har arbetat länge med allergifrågor. Foto: Jenny Hammar

2. Man föds med pollenallergi

Falskt. Man kan bli pollenallergisk i alla åldrar. Du kan alltså få pollenallergi både som barn och vuxen. Men det är också mer komplext än så.

Annons

– Man kan till exempel få allergin som barn, bli av med den, och sedan få tillbaka den igen i vuxen ålder. Det är väldigt komplicerat med andra ord, säger Mikaela Odemyr och fortsätter:

– Det är sällan du utvecklar pollenallergi som bebis, utan det kommer oftare senare under barnaåren eller när du blivit vuxen. Så det är inte enbart något man föds med – däremot kan man ha fötts med en benägenhet för att utveckla allergi. Det betyder dock inte att du kommer bli allergisk.

3. Barn som växer upp med pälsdjur drabbas inte

Falskt. Man brukar prata om att vårt samhälle i dag är för ”rent” från bakterier, virus och allergener jämfört med förut, och att det skulle kunna vara en anledning till att allergier utvecklas. Att växa upp på en bondgård brukar lyftas som optimala omständigheter för att ”träna” immunförsvaret. Ändå drabbas vissa av de här barnen av allergier.

– Det finns bra vetenskapliga underlag som visar en koppling mellan lägre risk för allergier och tidig exponering för olika ämnen. Men mycket forskning återstår. Det finns fortfarande personer som vuxit upp med djur, eller på en bondgård för den delen, och ändå utvecklar allergier, som pollenallergi. Vi behöver förstå sambandet bättre, säger Mikaela Odemyr.

Annons

4. Pollenallergi växer bort

Till största del falskt. Som bebisar och små barn är det ganska vanligt med livsmedelsallergier till exempel, som ofta kan försvinna med tiden, eller ”växa bort” som man säger i vardagen. För pollenallergi är det inte lika vanligt.

– När det kommer till just pollenallergi ser man inte att det skulle växa bort på samma sätt som exempelvis livsmedelallergier kan göra. Även om det såklart förekommer i undantagsfall. Man blir ju sällan jätteallergisk mot pollen som bebis, utan det kommer ofta senare i livet. Det kan komma närsomhelst och man har då ofta kvar allergin livet ut. Ibland kan man också bli allergisk mot fler pollensorter genom livet, säger Mikaela Odemyr.

5. Pollensäsongen blir längre och längre

Sant. Pollensäsongen börjar tidigare och slutar senare än förr. Forskare tror att det bland annat har med klimatförändringarna att göra. Vi får det varmare och växterna börjar blomma tidigare, och håller på längre. Vi får även fler nya arter.

Annons

– Pollensäsongen har blivit allt längre. I år räknar man även med att det blir ett pollenår. Förra året var det inte lika höga halter som väntas i år, det går litegrann i cykler. Börja medicinera i tid, om du inte redan börjat, och ta hand om dig. Reagerar du över hela säsongen blir det en väldigt lång säsong jämfört med förr i tiden, upp till tio månader, säger Mikaela Odemyr.

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

6. Allt fler har blivit pollenallergiska

Sant. Det är inte helt klarlagt varför vi utvecklar pollenallergier, men många faktorer tros samverka. Till exempel luftföroreningar, ökade halter av allergener, ett varmare klimat, att vi får fler arter och längre pollensäsonger.

Annons

– Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterar 39 procent av den svenska befolkningen pollenbesvär, överkänslighet eller allergi mot pollen. Den siffran har ökat över tid enligt myndigheten. Andelen med pollenallergi har alltså stigit, men exakt vad det beror på har vi inte ett klart svar på ännu, säger Mikaela Odemyr.

7. Man måste testa sig innan man provar medicin

Falskt. Man behöver inte veta exakt vilken pollensort man reagerar på för att kunna börja medicinera mot pollenallergi. Fråga gärna om råd på apoteket. Om allergimedicinen fungerar, ja då vet du att det rör sig om pollenallergi.

– Däremot underlättar det för framtiden att veta vilken eller vilka sorter man reagerar på så att man kan börja medicinera i tid. Helst ska man ju börja innan de första symtomen börjar kännas för att läkemedlen ska hinna verka och slemhinnorna hinna få maximalt skydd, säger Mikaela Odemyr och fortsätter:

– Det man kan göra är att föra pollendagbok där man skriver ner sina symtom och följer pollenprognoserna. På så sätt kan de allra flesta räkna ut vad de reagerar på.

Annons

8. Om läkemedlen inte hjälper är det bara att bita ihop

Falskt. Det finns bra behandlingar och hjälp att få. Du ska inte behöva leva med jobbiga besvär, utan få den vård du behöver.

– Jag tycker inte att man ska gå och må dåligt i onödan. Det påverkar livskvaliteten negativt att inte orka göra så mycket som man kanske önskar och att inte kunna röra sig ute i lika stor utsträckning som andra, säger Mikaela Odemyr.

Vid obehandlad eller underbehandlad allergi jobbar immunförsvaret och kroppen på högvarv, vilket bland annat ger trötthet.

– Gå inte och lid i onödan. Rådfråga på apoteket vid lindriga till måttliga besvär och sök vård vid svåra eller långvariga besvär. Det finns fler behandlingsalternativ via primärvården.

Senaste från MåBra

9. Man kan lindra pollenallergi genom att utsätta sig

Delvis sant. Inom vården finns en behandling som i vardagligt tal kallas allergivaccination, i form av sprutor eller tabletter. Den pågår i flera år för att successivt vänja kroppen vid det man är allergisk mot och finns i dag för gräs- och björkpollen.

Annons

I sociala medier och på andra håll på nätet florerar årligen tips på huskurer som sägs fungera på samma sätt. Att man genom att äta exempelvis bipollen kan vänja kroppen vid pollen och på så sätt lindra pollenallergin. Det finns dock ingen grund för påståendena, och Mikaela Odemyr avråder starkt från att exponera sig för det man är allergisk mot på egen hand.

– Där säger jag nej. Det finns inga studier som visar att det ger någon som helst effekt, tvärt om kan du få en allergisk reaktion, säger hon.

Foto: Shutterstock/TT

Annons