Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tysta din inre kritiker – 4 tips för ett positivare mindset

03 mar, 2025
author Adelina Storkaas
Adelina Storkaas
Har du en inre röst som ständigt ifrågasätter din förmåga eller förstorar dina misstag? Då kan fyra enkla knep hjälpa dig tysta denna inre kritiker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 anledningar till att krama någon idag!Brand logo
6 anledningar till att krama någon idag!

Att reflektera över sitt eget beteende eller sina prestationer kan vara nyttigt, men när reflektion övergår i kritik kan det påverka vårt mående negativt.

– Medan självreflektion är hälsosamt, bidrar överdriven självkritik till ångest, depression och låg självkänsla, säger Sean Leonard, psykiatrisk sjuksköterska på Healthy Life Recovery, till Well+Good.

Självkritik är inlärt – inte medfött

Självkritik kan se ut på många olika sätt. Medan vissa personer förolämpar sig själva, har andra svårt att ta emot komplimanger eller skuldbelägger sig själva när något går fel. Den inre kritikern formas ofta av erfarenheter under barndomen eller av avvisanden, misslyckanden eller psykiska sjukdomar senare i livet.

Annons

Alla har en inre kritiker, men personer som är deprimerade, bär på trauman, har låg självkänsla eller ångestsymtom liksom perfektionister hör generellt den negativa monologen oftare än andra.

Eftersom självkritik är något vi lär oss – och inte föds med – går det att tysta den negativa inre rösten. Här är fyra effektiva steg mot förändring.

1. Identifiera din inre kritiker

För att tysta den inre kritikern behöver du först bli medveten om den – och tillfällena då du grubblar eller kritiserar dig själv. Det bedömer Gali Saltz, klinisk docent i psykiatri vid New York Presbyterian Hospital.

– Om man inte är medveten om och benämner dessa tankar kan man inte riktigt ta itu med dem, säger han till Well+Good.

När du väl uppmärksammar dina tankar har du möjlighet att utmana dem. Du kan bland annat fråga dig själv om du skulle säga samma sak till en nära vän och undersöka om tanken ens är sann – är den baserad på fakta eller antaganden?

Annons

2. Notera positiva sidor

Ett annat effektivt sätt att tysta den inre kritikern är genom att påminna sig själv om sidor som man tycker om. Gali rekommenderar att man skriver ned en positiv egenskap varje dag – och att man gör en poäng av att säga positiva affirmationer.

3. Ge dig själv komplimanger

Att ge sig själv positiva, men realistiska, komplimanger kan också ha en stor effekt. Enligt Gali är det till exempel mer effektivt att säga till sig själv att man är tillräckligt attraktiv för att träffa en ny partner än att försöka övertyga sig själv om att man är snygg – om man känner sig nere efter ett uppbrott.

4. Se positivt på misstag

Sist men inte minst kan du fundera över hur du ser på misstag. Ser du dem oftast som misslyckanden eller erfarenheter som du växer av? Om du brukar tolka dem som misslyckanden kan det vara dags att omvärdera ditt synsätt. Försök att fokusera på det positiva, kanske att du kämpat och vet vad du behöver förbättra, istället för att känna dig misslyckad.

Annons

– Denna tankeförändring bidrar till att bygga upp motståndskraft i stället för att förstärka självtvivel, säger Sean till Well+Good.

Foto: TT/Shutterstock

Annons