Ultraprocessad mat – vad är det egentligen?
Skräpmat, snabbmat och ultraprocessad mat. Kärt barn har många namn. Oavsett namn visar flera studier på ett samband mellan sådan mat och dålig hjärthälsa och förtida död. Därför ska vi äta så lite som möjligt av det, menar experter. När maten är ultraprocessad äter vi nämligen lätt för mycket.
I studier har man sett att det slinker ner ungefär 500 kalorier extra per dag när äter den typen av mat. Alltså går vi upp i vikt och riskerar att drabbas av vällevnadssjukdomar, som diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom och fetma.
Se också: Så får du din maghälsa att blomstra
Och trots överätandet riskerar man i värsta fall näringsbrist eftersom den ultraprocessade maten brukar vara fattig på vitaminer och fibrer, men desto mer rik på salt, fett och tillsatser. Men vad klassas egentligen som ultraprocessad mat? Och vilka livsmedel är ”bara” processade eller oprocessade? Här är några tumregler som forskare tagit fram:
Oprocessad eller minimalt processad mat
Hit räknas livsmedel som knappt bearbetas alls industriellt, till exempel:
- frukt
- grönsaker
- mjölk
- kött
- rotfrukter
- baljväxter
- linser
- sädesslag
- ris
- ägg
Processad mat
Hit räknas livsmedel som har blivit påverkade för få längre hållbarhet genom exempelvis fermentering eller för att smaka bättre med till exempel olja, salt eller socker, till exempel:
- ost
- bacon
- rökt fisk
- öl
- konserverad frukt och konserverade grönsaker
Ultraprocessad mat
Hit räknas livsmedel där man tillsatt minst fem andra ingredienser. Det kan vara olika slags sötningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Ofta är livsmedlen mycket bearbetade inom livsmedelsindustrin. Några exempel är:
- korv
- hamburgare
- frukostflingor
- måltidsbars
- läsk
- pulversoppa
- chicken nuggets
- choklad
- glass och godis
- massproducerat bröd
- vissa färdigrätter
- pajer
- fryst pizza
- viktminsknings-shakes och andra drycker som fungerar som måltidsersättning