Undersökning: Bara 1 av 10 svenskar når sina hälsomål
De flesta av oss har någon gång sagt att ”NU – nu ska jag börja äta nyttigare” eller ”sluta äta socker” eller ”börja träna tre gånger i veckan” etc. Och kanske håller vi våra löften någon månad, men sedan faller de flesta av oss tillbaka i gamla mönster och vanor.
I Sverige är det generellt sett stor skillnad på vilja och beteende, enligt en ny Yougov-undersökning som gjorts på uppdrag av Herbalife Nutrition.
Läs också: Tänket som hjälper dig att nå dina mål
Brist på motivation är den största anledningen till att man inte når sina hälsorelaterade mål, enligt 51 procent av de 999 tillfrågade i undersökningen. 37 procent svarar att de har svårt att stå emot ohälsosam mat och 24 procent ger helt enkelt upp när de inte ser några resultat.
– När man bestämmer sig för att hoppa över ett planerat träningstillfälle är det oftast på grund av brist på energi. Det är också många som intalar sig själva att de inte har tid och väljer att skjuta upp det till nästa dag, säger Mia Bergmann, nordisk chef för Herbalife Nutrition.
Svårt bli av med övervikt
Två av fem svenskar beskriver sig själva som överviktiga, men det är inte alla som vill göra något åt det. Även om hälften av de tillfrågade uppger att de sätter upp hälsorelaterade mål, som till exempel att gå ner i vikt eller bygga muskler, är det endast en av tio som lyckas nå sitt mål helt och hållet.
Var tredje svensk motionerar mindre än Folkhälsomyndighetens rekommendation, som är 30 minuters pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan. Samtidigt uppger 16 procent i undersökningen att de aldrig tränar.
Läs också: Räkna ut ditt kaloribehov – Hur mycket behöver du äta?
Övervikt är något som snart hälften av befolkningen lider av, och som kan kopplas till sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes och vissa cancertyper. Motion kan motverka många av dessa problem – och det vet de flesta av oss redan. Men tydligen räcker inte det som motivation.
Inte tid för frukost
Frukosten är dagens viktigaste mål, brukar det heta. Enligt Livsmedelsverket innebär en stabil frukost ökad koncentrationsförmåga, bättre humör och mer energi, och forskning visar att personer som inte äter frukost har större risk att drabbas av övervikt eller fetma.
Våra frukostvanor skiljer sig mycket mellan olika åldrar, visar den nya undersökningen. 81 procent av svenskar mellan 55-74 äter frukost varje vardag. Detta skiljer sig från de mellan 35-54, där 62 procent äter frukost varje vardag. Bland den yngre åldersgruppen mellan 18-34 säger 52 procent att de börjar varje dag med frukost.
Läs också: Hälften av svenskarna är överviktiga eller feta
Och den vanligaste anledningen till att vi hoppar över frukosten? Tidsbrist.
13 procent av svenskar mellan 55-74 menar att tidsbrist är anledningen till att de hoppar över frukosten ibland. Bland de som är mellan 35-54 säger 27 procent att brist på tid är den viktigaste faktorn till att de skippar frukost. När det gäller personer mellan 18-34 säger 34 procent att de ibland skippar frukost när de inte hinner.
– Om du inte har matlust på morgonen eller inte har tid att laga frukost kan det vara värt att överväga andra alternativ, så som en smoothie, yoghurt eller frukt. Mycket tyder på att svenskars frukostvanor förändras, då mer än hälften av invånarna i Sverige uppger att de kan tänka sig att dricka en smoothie eller en shake till frukost, förklarar Bergmann.
Läs också: Nu finns fler feta än underviktiga människor på jorden
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i januari 2018 av YouGov för Herbalife Nutrition. Den är utförd i hela Norden och består av ett representativt urval av personer mellan 18 och 74 år. Syftet med studien var att undersöka attityder och vanor i samband med träning och kost. I Sverige hade undersökningen totalt 999 deltagare.
Källa: Herbalife Nutrition/Yougov Foto: Shutterstock