Elin Härkönen: Utmana dig själv att bara ge 50 procent
Hela livet har hon varit fokuserad på att prestera och alltid pressat sig till max – men så har hon också en bakgrund som elitidrottare. Tills en allvarlig olycka satte stopp för voltigekarriären vill säga. 12 år har gått sedan Elin Härkönen kastades av hästen, bröt nacken, stelopererades och påbörjade en lång väg tillbaka till ett rörligt liv.
Idag jobbar hon som coach, personlig tränare och föreläsare och är både starkare och mer aktiv än de flesta av oss. Dessutom har hon precis vunnit Kompani Svan tillsammans med Jens Byggmark. Och där hände något som fick henne att omvärdera sin ständiga strävan efter att ge allt.
– Gunde sa till mig: “Elin, du ska inte fokusera på att vinna i dag.” Jag förstod inte vad han menade. Jag ger ju alltid 100–200 procent, speciellt när det är tävling. Skulle jag plötsligt inte simma eller springa mitt snabbaste?
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Inte hållbart i längden att ge 100 procent jämt
Det var precis det den gamle skidvärldsmästaren menade. Problemet var att Elin alltid gett allt och Gunde Svan fick henne att inse att det inte håller i längden. Risken finns att hon blir övertaggad och kraschar. Dessutom har Elin alltid haft nära till prestationsångest vilket kan leda till black out. Gunde hävdade att Elins 50 procent ändå är mer än många andras 100 procent och med det sagt började övningen i att göra mindre.
Under den månad Elin tävlade i Kompani Svan fick hon träna på när det är läge att ge allt – och när det inte är det. Och inte minst: att vara okej med att hålla tillbaka.
– Jag kände ju ett motstånd inför det, men när
jag fick träna på det förstod jag hur viktigt det är att kunna hantera det där.
Det var väldigt häftigt att se vad som hände. Om jag behöll lugnet och backade
så presterade jag ännu bättre. Jag fick upp ögonen för hur skönt och enkelt det
är att bara vara, utan att prestera.
LÄS OCKSÅ: Så tränar du mer lagom – och håller motivationen uppe
I sin bok “Veckans utmaning – 52 veckor till ett starkare jag” handlar en vecka om att testa Gundes råd. Själv har hon implementerat tänket även i vardagen. I sitt jobb som egenföretagare har hon börjat tänka på när det är läge att gasa och att bromsa.
– Framför allt att jag behöver backa vissa dagar. Min to do-list tar inte riktigt slut men jag har börjat portionera ut sakerna: “Okej, det här ska jag göra idag. Det här ska jag göra i morgon.” Inte tänka att jag inte får gå och lägga mig innan allt är klart. Förmodligen har jag redan gjort mer än tillräckligt i arbetsmängd, säger Elin Härkönen.
Utmana dig själv! Fördela din energi
Se över hur du fördelar din energi. Ger du allt, alltid? Finns det situationer där du kan prestera på halvfart? Kan du be om hjälp? När i din vardag kan du sakta ner för att fylla på med energi och när behöver du växla upp? Kan du till exempel växla upp när du tränar och är på jobbet, men växla ner när du sitter vid middagsbordet och sitter i möten?
Den här veckan ska jag träna på att växla upp när…
Den här veckan ska jag träna på att växla ner när…
Källa: Veckans utmaning – 52 veckor till ett starkare jag (Mondial, 2025)
I dag försöker hon i stället njuta av en ledig eftermiddag eller att umgås med familj och vänner – trots att den där listan finns kvar. Tidigare kände hon ofta att hon borde jobba eller träna i stället.
– Nu tänker jag mer: “Nej, jag behöver den här tiden för att bromsa för att sedan kunna gasa igen.” Det låter så självklart när man säger det, men jag vet att vi är många som faktiskt kämpar med det här.
Foto: TT/Shutterstock/Per Englund