Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Utsvulten på beröring? 5 saker som kan hjälpa

18 nov, 2020
hålla handen
Den sociala isoleringen tär på många sätt. Ett av dem är den minskade kroppskontakten. Men vad ska man göra? Jo, det finns faktiskt några knep som kan få det att kännas bättre - även för dig som lever ensam.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Vi börjar sakta närma oss nästan ett år med coronapandemin och dess hotfulla konsekvenser ständigt hängande över oss.

Håll avstånd, ekar budskapet. Klart att vi ska göra det. Men kroppen mår inte bra av att inte få känna fysisk beröring och social gemenskap.

Vi ska inte träffa älskade, äldre familjemedlemmar, och för den som lever ensam är budskapet ”umgås bara med de i ditt hushåll” nästan ett hån, hur klokt råd det än må vara för att stoppa smittan.

Även om sommaren kanske bjöd på lite upplättade restriktioner så var saker långt ifrån som de brukar, och nu är vi åter på väg in i en än mer isolerad vardag. Och – det är dessutom november, med en lång mörk vinter framför oss. Oro över framtiden, vardagen och smittan ökar risken för att allt fler går in i en depression i år.

Digital kontakt räcker inte

Än mer späs risken på av att vi inte får träffas som vanligt, eftersom beröring, närhet och sociala kontakter är viktigt för vårt välmående. Man kan ha massor av vänner på sociala medier, men saknar man beröring slås kroppens varningssystem på och man hamnar i obalans.

Annons

Fått ett eget ord – hudhunger

Håller man noga på restriktionerna får allt fler det jobbigare och jobbigare för varje dag som går. Längtan efter kontakt kan vara så stor att den till och med fått ett eget ord: ”hudhunger”.

För den som är singel och inte aktiv på dejtingmarknaden kan kramar från kompisar, en massage eller ett besök hos hudterapeuten vanligtvis göra stor skillnad, utan att man egentligen tänker så mycket på det. Och nu bör vi inte göra det heller.

Därför är beröring så viktigt för vårt välmående

Forskarnas förklaring är att ömsint beröring påverkar våra nervbanor och höjer oxitocynnivåerna, vilket får oss att känna oss lugna och mer tillfreds.

Inom sjukvården kan kan se hur pulsen sjunker av att man håller handen med nedsövda patienter. Massage och hudkontakt har visat sig vara av stor nytta för att öka välmående hos såväl cancerpatienter och alzheimersjuka som hos nyfödda. Små barn behöver som bekant en stor dos närhet för att utvecklas som de ska – och brist på det kan få allvarliga konsekvenser.

Annons

Tips för att lindra bristen på fysisk kontakt och närhet under corona

Om du under lång tid fått för lite beröring blir du alltså helt enkelt utsvulten på kroppskontakt. Här är några saker du kan prova för att lindra det lite .

1. Klappa husdjur

Har du inget eget? Klappa grannens om du vet den är snäll.

2. Massera dig själv

Ett jättebra sätt att lura kroppen. Forskning har visat att det kan ge många av de fördelar du fått om någon annan stod för beröringen.

3. Krama dig själv

Korsa armarna och dra lugnande med händerna uppåt och neråt.

4. Krama en kudde

Ja, faktiskt. Både själva rörelsen och pressen mot din kropp kan skicka positiva signaler genom din kropp.

5. Skaffa ett tyngdtäcke

Tyngden kan efterlikna känslan av beröring mot huden.

Och glöm inte:

Dra i de trådar du kan för ditt välmående. Dagsljus, frisk luft, bra mat, ordentlig sömn och fysisk aktivitet är grundstenarna för god hälsa – tillsammans med fysisk kontakt och bekräftelse från andra människor.

Annons

Se till att ha mycket digital kontakt med dina nära och kära och passa på att skämma bort dig själv lite extra.

Lever du i en relation, men känner dig ändå ensam? Var extra mån om att ge varandra fysisk närhet. Sitt nära i soffan, håll handen på promenader och skeda när ni ska sova. Allra bäst (för både sinnet och kärleken!) är långa kramar och långsamma strykningar.

Hjälper det inte? Sök professionellt stöd hos exempelvis din vårdcentral eller hos en psykolog.

Foto: TT

Källa: Bustle, Insider

LÄS MER:

5 anledningar till att vänner är så bra för hälsan

Jul i coronatider: Psykologernas bästa tips för att hantera oro och besvikelse

Nya studier visar: Så påverkas extroverta personer av hemarbete och social distansering

Annons