Vatten, luft, jord eller eld – vilket är ditt hälsoelement?
Eftersom vi kommer från naturen så mår vi bra av naturen. Eller?
Tja, den så kallade biofiliteorin, som handlar om att vi alla har en nedärvd förmåga att uppskatta skog och vildmark, är faktiskt ganska omdiskuterad.
Långt ifrån alla känner till exempel att de mår bra av en tur bland bok och tall. Enligt en japansk studie upplevde ”bara” 65 procent positiva känslor under skogspromenaden...
Generna verkar ha ett finger med i spelet, visar tvillingstudier, men barndomen påverkar också starkt. Om man har haft en barndom rik på natur, och till exempel ofta lekte vid strandbrynet, plockade snäckor och grävde små kanaler för vattnet att leta sig runt i, så ökar oddsen för att havet blir en källa till lugn och ro i stressiga perioder som vuxen.
Trygg och avslappnad i naturen
Och att vara observant på vilket ”element” som verkar ha störst effekt på en kan absolut innebära hälsofördelar, menar Anna María Pálsdóttir, forskare inom miljöpsykologi på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i skånska Alnarp. Där har hon gjort vetenskapliga utvärderingar av så kallade terapiträdgårdar, dit utmattade och långtidssjukskrivna kan få komma och bearbeta sin stress.
– Att vara medveten om vad man behöver också i stunden, till exempel att ”nu behöver jag skogens slutna rum för att känna mig lite trygg”, eller ”nu behöver jag känna vinden på vidderna för att rensa bland mina tankar”, kan absolut vara hjälpsamt. Därför är en varierad natur viktigt när rehabiliteringsträdgårdar planeras. Det är så individuellt vilken slags natur vi behöver, men man kan också behöva lära sig att vara i den på rätt sätt. Det är exempelvis ganska typiskt att högpresterande individer med utmattningsdiagnos liksom flyger in i terapiträdgården och ska börja jobba. De behöver då lära sig att stanna upp, ta djupa andetag och till exempel lära sig att gå sakta igen, berättar hon.
Existentiella tankar får ta plats
Anna Marías forskning har bland annat involverat intervjuer med långtidssjukskrivna om hur de har reagerat på olika typer av naturområden. Och en väldigt vanlig insikt som många utmattade får i mer vilda miljöer är att man upplever att ”naturen har kontrollen, så nu kan jag släppa min”.
– Så en stor hälsofördel är att naturen ger oss perspektiv. När man är i skogen så behöver man inte ta ansvar för den, som man kanske gör med så mycket annat i sitt liv. Då kan man i stället gå inåt och låta sina existentiella tankar ta mer plats, förklarar hon.
Att hitta sitt element kan alltså vara ungefär som att hitta sin medicin, och det behöver förstås inte bara vara en sort som fungerar.
– Jag skulle säga att jag själv är väldigt blandad kompott. Jag tycker väldigt mycket om vatten i alla former, speciellt snö. Jag känner verkligen att jag lever när jag är i ett snölandskap! Men jag tycker också mycket om stenar i alla former, allt ifrån sandkorn till hela berg. För mig ger stenarna både trygghet och ett existentiellt perspektiv. De har funnit hela tiden, och jag är ju här bara en liten stund.
Nedan är Anna María Pálsdóttirs tips om hur de olika fyra elementen kan lyfta din hälsa.
Vatten som hälsoelement
Älskar du att simma, och söker du dig gärna till havet när det egna livet stormar ? Då är kanske vatten ditt hälsoelement.
Därför är det en hälsofaktor: Forskningsfältet ”blå hälsa”, som till exempel omfattar "the blue mind theory", utforskar varför människor som bor nära hav eller sjö faktiskt mår bättre, och har kommit fram till en hel del intressant. Till exempel har havsbrisen en negativ jonisering som ökar serotoninet (lyckohormonet) i kroppen. Det verkar också som att när vi blickar ut över vatten så aktiveras alfavågorna i hjärnan, samma slags vågor som aktiveras strax innan vi somnar. Överhuvudtaget är vatten i olika former ofta en källa till ”förundran”, nära besläktat med mindfulness, så det är inte konstigt att många instinktivt söker sig till havet för tröst.
Forskaren förklarar: ”Även i terapiträdgårdarna på Alnarp märker vi hur vatten kan spela en viktig roll när det gäller att för en stund kunna släppa svåra tankar. Våra studier visar att exempelvis en damm kan vara fascinerande och väcka glädje. Det händer saker i spegelytan hela tiden, och fiskar och andra djur kan vara väldigt roliga att titta på. Just att kunna vara ’frisk i stunden’ är en viktig del av rehabiliteringen. När man är sjuk så fastnar man ofta i negativa tankar, och det blir en ond spiral där man kanske inte ens tillåter sig själv vara glad ibland. Man behöver ofta komma ur sitt vanliga sammanhang för att få syn på det här.”
Jord som hälsoelement
Älskar du att påta i jorden och får du inte nog av växter? Då är kanske jord ditt hälsoelement.
Därför är den en hälsofaktor: Det som växer ur jorden, allt grönt som spirar, är inte lika stressande för hjärnan att avkoda som det som är byggt och tillverkat. Det är därför som vi i gröna områden kan uppleva det välgörande tillstånd som forskarna kallar ”vaken vila”, en väldigt avstressande upplevelse då vi slipper ge riktad uppmärksamhet och kan i stället ”bara vara”. I allt som växer finns också mycket symbolik och den kan användas för att förstå processer även i det egna livet. Om jag exempelvis sår ett frö i dag så kan jag inte förvänta mig tomater imorgon. Förändring tar tid!
Dessutom visar forskning att bara att ta i jord kan sänka den låggradigt kroppsliga inflammation som vi vet är så vanlig och kopplad till många sjukdomar. Jordkontakten gör nämligen att vi tar del av de bakteriekulturer som är inflammationssänkande för oss. Men det är viktigt att jorden är giftfri, så man inte har tagit död på de goda bakterierna. Är jorden köpt ska det alltså stå ”ekologisk” på påsen.
Forskaren förklarar: ”Jag har ju ett förflutet som trädgårdsmästare och tycker väldigt mycket om olika typer av jordmån, och det är också ett sätt att vara närvarande i nuet. Ta till exempel skånsk lerjord, en av de bördigaste i Europa. Den är lätt att knåda och har en tydligt fuktig doft även när den är torr. Den doftar liksom tungt, mycket mer än exempelvis färsk kompostjord. Jord är fascinerande!”
LÄS OCKSÅ: Från flum till finrum – därför spirar den spirituella hälsan
Luft som hälsoelement
Känner du dig extra levande med lite vind i håret och blir lycklig när draken lyfter? Då är kanske luft ditt hälsoelement.
Därför är den en hälsofaktor: Frisk luft heter det! Och den är oftast som friskast utomhus, där också generellt syrehalten är något högre. Så gå ut, och gärna i alla väder! Ju mindre syre våra celler får, desto trögare och tröttare blir vi. Inomhus kan det också finnas mer kemikalier, på grund av dålig luftväxling och för att byggnads- och inredningsmaterial ”läcker” ämnen. Städning och vädring är hälsofrämjande, och köp gärna växter märkta med ”air so pure” (till exempel ampellilja och calathea) för de har extra luftrenande egenskaper och kan till och med bryta ner vissa gifter, som aceton, etanol, metanol och etylacetat.
Forskaren förklarar: ”Himlen är ofta underskattad som element. Den är en bit natur som vi alltid har tillgång till, även om man bor mitt i stan. Många som har provat skogsbad har pratat om detta efteråt, att ”jag minns inte när jag gick och tittade upp i himlen sist!” Eftersom naturens hälsoeffekter är en färskvara och vi behöver fylla på varje dag, så är det bra att inte missa den här biten. Sätt dig på en bänk och titta upp. På vissa platser har man till och med satt bänkar som har en lutad rygg, så att det blir ännu lättare att betrakta exempelvis hur molnen rör sig och vad de har för form.”
Eld som hälsoelement
Tänder du gärna ljus överallt och vet du precis hur man får en brasa att ta sig? Då är kanske eld ditt hälsoelement.
Därför är den en hälsofaktor: Värmen från den öppna brasan vidgar blodkärlen och sänker blodtrycket på oss. Och till och med mat som är lite ”het” har varit föremål för forskning på grund av de lugnande effekterna. Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås har till exempel erbjudit patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning chili, eftersom hettan från frukten kan fungera som en distraktion för oron och därmed bryta en pågående ångestreaktion.
Forskaren förklarar: ”Eldstaden är ett jätteviktigt hälsoelement även hos oss på Alnarp. Den ger våra deltagare ett lugn och elden blir något att samlas kring för samtal. Brasan ger en stark sinnesupplevelse, där doft, hörsel, syn och känsel samspelar. Jag har också varit involverad i forskningsprojekt i Norrland där man arbetade med motiverande samtal (MI) vid öppen eld i stället för i terapirummet. MI är en teknik som kan hjälpa personer att till exempel förstå sin egen utmattning, förstå varför man hamnade där man gjorde, och hur man kan hitta sin egen styrka igen. Att ha de här samtalen i naturen tyckte många gjorde det enklare. De kände att de lättare hittade fram till vad de behövde prata om, än när de satt i ett litet rum.”
Foto: TT/Shutterstock, Jenny Svennås-Gillner/SLU