Vi äter allt sämre – här är råden för en nyttigare vardag
Det Nordiska ministerrådet som har genomfört en stor kartläggning av nordbornas mat-, alkohol- och tobaksvanor. Genom tusentals telefonintervjuer har personer i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island tillfrågats om sina vanor – och resultatet är inte särskilt upplyftande när det gäller maten.
– Det är en större andel i befolkningen som äter dåligt, säger Heléne Enghardt Barbieri, utvärderare på Livsmedelsverket till TT.
Läs också: Svenskarna har sämre matvanor än vi tror
Svenska barn äter sämst
Mellan 2011 och 2014 ökade andelen vuxna som äter dåligt från 18 procent till 22 procent. Det innebär att en av fem nordbor har en ohälsosam kosthållning. Kvinnor är lite bättre på att äta hälsosamt, enligt rapporten som visar att drygt 18 procent av kvinnorna äter dåligt medan motsvarande siffra för män är ungefär 24 procent.
Bland barn ser det något bättre ut – en av sju äter ohälsosamt. Däremot får svenska föräldrar se upp, enligt rapporten har en större andel svenska barn en ohälsosam kosthållning jämfört med de övriga länderna. Sämst äter barn till lågutbildade föräldrar.
Läs också: 6 bra skäl att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas
Vi äter mer fisk
Men det finns också ljusglimtar i rapporten.
– Fiskkonsumtionen har gått upp lite och i Norden har sockerkonsumtionen gått ner, i Sverige ligger det ganska still. Men där ligger Sverige lägst från början, säger Heléne Enghardt Barbieri till TT.
I studien har drygt 5 000 barn i åldrarna 7-12 och nästan 18 000 vuxna i åldrarna 18-65 tillfrågats om sina vanor.
Läs också: Våga vegetariskt – 10 lätta och lättlagade recept
Ät rätt – följ kostråden:
- Ät mer frukt och grönt. Grönsaker, frukt och bär innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen – därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt!
- Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. I fisk finns vitamin D, jod och selen som många av oss för i sig för lite av.
- Ät mera fullkorn. Byt ut det vita brödet och den vita pastan till fullkornsvarianter. I fullkornsprodukter har ingenting silats bort vilket innebär att även groddar och kli tas tillvara – och därmed även viktiga näringsämnen. Fullkorn innehåller bland annat fibrer, järn, folat och antioxidanter.
- Ät magra mejeriprodukter. Mejeriprodukter innehåller kalcium som är nödvändigt för tänder och skelett. Byt till magra produkter, de minskar risken för bland annat högt blodtryck, stroke och diabetes typ 2.
- Välj nyttiga fetter. Använd olivolja och rapsolja när du steker, och byt ut smöret när du bakar. Nötter och frön är fullproppade med nyttiga fetter, medan smör, kokosolja och palmolja innehåller mättade fetter.
- Ät mindre kött. En minskad köttkonsumtion minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Ät helst mindre än 500 gram charkprodukter per vecka.
- Minska saltet. Natrium är viktigt för olika funktioner i kroppen, men stora mängder kan höja blodtrycket vilket ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. Mer än hälften av alla svenskar över 65 år har högt blodtryck.
- Ät mindre socker. Håll igen på godis, bakverk, glass och läsk som innehåller mycket socker. Sådana produkter innehåller mycket kalorier men nästan inga viktiga näringsämnen. I Sverige äter vi nästan 15 kilo godis per person och år.
Källa: Livsmedelsverket
Foto:
Läs från hemmets.se: Missa inte nya numret av tidningen Vardagsvego
MåBra testar: Vegetariska köttalternativ
Läs också: MåBra testar: Vegetariska köttalternativ