Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bubbelhoppa: Utmana dig att leva slumpmässigt

22 mar, 2023
AvRosanna Berg
Prata med en främling på bussen, låt slumpen avgöra din umgängeskrets – och var nyfiken. Begreppet ”att bubbelhoppa” handlar om att lämna sin egen bubbla för att möta en annan. Emma Stenström, docent på Handelshögskolan, har skrivit guiden Bubbelhoppa – en metod för att förstå andra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många lunkar vardagen på, nästan som på autopilot. Du tittar på samma nyhetssändning varje kväll, bokar in samma vänner på lunchdejter och du diskuterar politik med samma personer som kanske har liknande åsikter som du.

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Bubbelhoppa är att gå emot allt det, att lämna sin egen bubbla för att vidga vyerna, få nya perspektiv och insikter i någon annans bubbla. Emma Stenström, docent på Handelshögskolan, har skrivit boken Bubbelhoppa – en metod för att förstå andra, efter att ha utövat och utvecklat metoden på över tusen personer i sin forskning.

– Bubbelhoppa är bra för att vidga våra perspektiv, men också för att må bra. Det finns mycket forskning som pekar på att det viktigaste för vårt välmående är våra relationer. Både de nära relationerna, till vänner och familj, men också de ytliga, till bekanta och okända, säger Emma Stenström till MåBra.

Annons

– I dag pratas det om vikten av ”relationell mångfald”, det vill säga en bredd av vänner och bekanta, för att må bra.

Vad är att bubbelhoppa

Begreppet bubbelhoppa(på engelska bubble-hopping) myntades av den amerikanska ingenjören Max Hawkins som enligt honom går ut på att ”bryta oss loss från algoritmer som styr våra liv”, skriver Emma Stenström i boken.

”Att bubbelhoppa handlar om att lämna sin egen bubbla och möta någon från en annan. Det kan vara någon som har en annan tro, andra åsikter, kunskaper eller erfarenheter. Målsättningen är att försöka förstå och bredda varandras perspektiv”, skriver hon vidare.

”Vi lever i bubblor. Vi bor segregerat, tar till oss information som bekräftar vår egen världsbild och umgås mest med likasinnade. När det är oroliga tider drar vi oss in i våra bubblor ännu mer”.

Och lika viktigt som att träna våra kroppar, är det också att träna vår mentala flexibilitet, menar hon.

Annons

”Många varnar för en ökad polarisering och minskad social sammanhållning. Att vi ser en större fragmentisering och uppdelning i bubblor”.

Emma Stenström
Emma Stenström, docent vid Handelshögskolan, har utvecklat och utövat bubbelhoppa-metoden på över tusen personer och har nu skrivit en guide.
Foto: Joey Abrait.

Olika sätt att bubbelhoppa

Det finns många olika metoder inom bubbelhopping. Ett sätt är att låta slumpen avgöra var du exempelvis bor, vilka du umgås med och vad du sysslar med om dagarna. En annan metod är att gå utanför komfortzonen och börja prata med en främling i väntan på bussen.

– Börja i det lilla, säger Emma Stenström och ger nedan sina bästa tips för hur du får in bubbelhoppning i vardagen.

Kom igång med att bubbelhoppa

  • Småprata med någon du inte känner i butiken, kollektivtrafiken, på gymmet, eller var du nu befinner dig.

  • Gör något du inte brukar göra: Gå på en föreläsning, testa en dansklass, gå på ett event du inte kan något om – och var nyfiken på alla du möter.

  • Kanske har någon i din närhet åsikter du inte förstår dig på. Testa att byta åsikter för en stund och se om du kan låta trovärdig i den andras öron, och tvärtom. Det kallas att göra ett ”ideologiskt turing test”, men det kan handla om enklare saker än ideologi.

  • Finns det någon du irriterar dig på? Bjud på fika och försök se människan bakom. Vad har ni gemensamt?

Källa: Emma Stenström.

Annons