Visste du att kroppen har en inbyggd våg? Där sitter den!
2010-talsmänniskan är i många fall en väldigt stillasittande varelse, och det har sitt pris.
Risken för att bli överviktig är mer än dubbelt så stor för den som både sitter mycket och är fysiskt inaktiv. Forskning pekar också på att stillasittande kan leda till en rad andra sjukdomar och i värsta fall en förtida död, enligt Folkhälsomyndigheten.
Men nu hoppas forskare i Göteborg ha gjort ett fynd som kan leda till en helt ny inriktning för forskning om fetma.
Läs också: 5 minuters-metoden minskar risk med stillasittande
Forskare vid Sahlgrenska akademin tror sig ha hittat en ”inbyggd” våg som ska hjälpa oss att hålla vikten.
– Enkelt uttryckt har vi upptäckt att det verkar finnas en kroppsegen badrumsvåg. Kroppens vikt registreras i benen, vilket genererar en signal till hjärnan om att vi ska äta mindre och hålla vikten konstant, säger John-Olov Jansson, professor vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Lägga grund för nytt läkemedel
Eftersom kroppens ”våg” inte är konstruerad för ett stillasittande liv uppstår vissa mätproblem, enligt forskarna.
Läs också: Stillasittande livsstil dubbelt så farligt som fetma
– När man sitter ned tror vi att den kroppsegna badrumsvågen ger ett för lågt utslag för kroppsvikten. Detta leder till att man äter mer och går upp i vikt, säger professor Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.
I studien lät forskarna feta gnagare bli ännu tyngre med hjälp av olika vikter. Effekten blev positiv i flera bemärkelser. Dels gick djuren ner nästan lika mycket i vikt som de pålagda vikterna, dels minskade deras fettmassa och deras blodsockernivåer förbättrades.
Läs också: Nytt: Bakterier kan ligga bakom din övervikt
– Fyndet kan öka vår förståelse av varför fetma uppstår och i förlängningen kanske också ge grunden till nya läkemedel, säger John-Olov Jansson.
Artikeln publicerades först på Hemmets.