Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

WHO: Begränsa alkoholen under coronakrisen

21 apr, 2020
Kvinna dricker öl
Efter rykten om att alkohol skulle skydda mot covid-19 har WHO gått ut med nya rekommendationer: Myndigheter bör begränsa tillgången till alkohol under coronakrisen. Det här är anledningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tidigt i coronavirusets framfart spreds rykten om att alkohol skulle kunna döda viruset i kroppen om man dricker det. Och det skulle vara starkt sprit, gärna handsprit, för att ge ”bäst” skydd mot covid-19.

Detta är dock direkt hälsofarligt – handsprit ska absolut inte förtäras, vilket världshälsoorganisationen WHO nu fått förtydliga i ett meddelande.

Alkohol och immunförsvaret

Faktum är att alkohol kan göra dig ännu mer mottaglig för infektioner, som covid-19, och WHO menar nu att myndigheter bör minska tillgången på alkohol hos sina befolkningar under krisen.

Man behöver inte dricka stora mängder, eller kroniskt, för att uppleva de negativa effekterna av alkoholen. Det kan räcka med ett berusningstillfälle för att immunförsvaret ska påverkas. Bland annat visar forskning att alkohol kan försämra tarmbarriären, så att bakterier lättare kan ta sig ut i blodet.

Dessutom har nog många av oss upplevt att en större mängd alkohol kan leda till försämrad sömn – vilket i sig har kända negativa effekter på immunförsvar och hälsa.

Annons

Personer med alkoholmissbruk har även en förhöjd risk att drabbas av lunginflammationer, vilket är en vanlig komplikation vid respiratoriska sjukdomar, som både influensa och covid-19 är. Alkohol har också visat sig ge ökad risk både hjärt-kärlsjukdom och diabetes, som båda räknas som riskgrupper för att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Alkohol dödar miljoner årligen

3 miljoner dör varje åt till följd av sin alkoholkonsumtion – varav en miljon bara i Europa, som är den största konsumenten i världen.

– Alkohol intas i stora mängder i den europeiska regionen, och lämnar efter sig alltför många offer. Under coronapandemin borde vi verkligen fråga oss själva vilka risker vi tar när vi lämnar människor i karantän i sina hem med en substans som är skadlig både när det gäller deras hälsa och effekterna på beteende mot andra, inklusive våld, säger Carina Ferreira-Borges, Programme Manager i WHOS:s alkohol- och drogprogram i Europa.

Annons
Oavsett om vi pratar om coronavirus eller vinterkräksjuka – har du ett starkt immunförsvar minskar risken att du insjuknar.

Förutom att alkohol är direkt skadligt för kroppen och försämrar immunförsvaret förtydligar WHO också att alkohol är en psykoaktiv substans. Alkoholen ökar riskbeteenden, mental ohälsa och ökar risken för våld mot andra.

Extra skadligt är det för personer som redan lider av mental ohälsa eller som har alkoholproblem sedan tidigare. Här bedöms frivillig isolering eller karantän som en riskfylld situation där överkonsumtion är vanlig.

Källa: WHO, Systembolaget Foto: TT

Läs mer:

Ellen Bergströms varning om alkohol i corona-tider: Farligt

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

Experten: Därför är diabetes en risk vid covid-19

Senaste nytt om corona och covid-19

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur sprider sig coronaviruset i världen, hur ser siffrorna ut hittills och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons