Ny forskning visar att yoga och konditionsträning minskar alkoholsug
Att träning gör oss gott är ingen nyhet. Träning reducerar stress, gör oss starkare, piggare, gladare och förbättrar sömnkvaliteten. Nu visar forskare på Karolinska Institutet i Stockholm på ytterligare fördelar. Man har undersökt hur yoga och konditionsträning kan hjälpa personer med konstaterad missbruksproblematik.
Få söker hjälp för alkoholmissbruk
Många av dem som lider av alkoholmissbruk söker eller får aldrig behandling för sina problem. Det kan, enligt forskarna i studien, bero på det stigma som råder runt alkoholism, men även ett missnöje och brist på tilltro inför rådande behandlingsalternativ. Med bakgrund av detta ville forskarna undersöka effekterna på alkoholkonsumtion av konditionsträning och yoga.
140 vuxna deltog i studien. Deltagarna hade aldrig tidigare sökt hjälpt, var fysiskt inaktiva och hade diagnosen alkoholmissbruk. De delades upp i olika grupper varav två med fysisk inriktning: yoga respektive aerobic.
Deltagarna i de två fysiska aktivitetsgrupperna stöttades att träna 3 gånger/vecka under 12 veckor. Bedömningar gjordes vid start och när de tolv veckorna passerat.
– Den bästa tiden att träna är när suget är starkt, vanligtvis på eftermiddagen eller kvällen, säger Mats Hallengren, forskare vid Institutionen för global hälsa.
Yogan gav mest resultat
Forskarteamet såg goda resultat i samtliga grupper. Studierna visar att aerobic-träning och yoga var lika effektiva för att minska alkoholkonsumtionen som vanlig vård. Men en grupp stack ut, berättar Mats Hallengren och menar att detta öppnar upp för nya behandlingsmöjligheter i framtiden.
– Alkoholkonsumtionen minskade ungefär lika mycket i alla tre grupperna. Den största minskningen – 6,9 standardglas färre per vecka – sågs hos yogagruppen. Minskningarna var statistiskt signifikanta och kliniskt meningsfulla. Detta är goda nyheter för det betyder att det finns potentiellt effektiva behandlingsmöjligheter för människor som inte vill söka behandling via specialistkliniker, säger Mats Hallengren.
Källa: Karolinska Institutet
Foto: TT