Goda nyheter! Läkemedel mot fetma kan vara inom räckhåll
Att hormonet neurotensin frigörs i kroppen när man äter fet mat är känt sedan länge. Men man har inte vetat, förrän nu, att ju mer fet mat man äter desto mer neurotensin bildas. Och det kan få tråkiga konsekvenser.
Forskare från Lunds universitet gjorde en studie tillsammans med amerikanska forskare, och det visade sig att de möss i studien som saknade hormonet inte blev överviktiga trots fet kost. De skyddades också från att utveckla fettlever och insulinresistens (som ofta kopplas ihop med diabetes typ 2). Det beror på att de inte tog upp fett i tarmen på samma sätt som de möss som hade hormonet.
Läs även: Fetma förkortar ditt liv – med så här många år
En uppföljande studie i Malmö visade att även människor som är överviktiga har en högre halt av neurotensin. Hos personer som inte hade fetma var höga nivåer av ämnet kopplat till en fördubblad risk att utveckla fetma senare i livet.
Läs även: Nu finns fler feta än underviktiga människor på vår jord
Forskarna tror att kunskapen ska kunna hjälpa till att förutspå risk för fetma och därefter kunna finna ett målinriktat läkemedel.
– Jag tror att vi har ett fungerande läkemedel mot fetma, om inte om tre–fyra år, så om kanske tio, säger Olle Melander, professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, till SVT Nyheter.
Text: Anja Nilsson
Källa: www.dagensmedicin.se, SVT