Hälsosamma alternativ till julbordet – goda och lyxiga recept
Är du lite trött på köttbullar och prinskorv – och vill ha ett lite exklusivare och roligare alternativ till julbord? Då har du kommit rätt! Här har vi samlat nyttiga recept på goda råvaror som definitivt kommer att imponera på gästerna.
Se också: Här är julmaten du kan äta som gravid
Recept till julbordet – 4 nyttiga och lyxiga alternativ
1. Ägghalvor med saffransmajonäs, räkor och krasse
Så goda att det är svårt att bara ta en! Juliga och lyxiga ägghalvor med räkor och saffrans-touch. Receptet avser ungefär 8 bufféportioner och innehåller 130 kcal/portion.
Näringsinnehåll: Protein 31%, Fett 68%, Kolhydrat 1%.
Ingredienser
- 4 ägg
- 16 räkor
- 1 ask smörgåskrasse
Saffransmajonäsen
- 1 rumstempererat ägg
- 2 tsk dijonsenap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- ½ g saffran
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 2½ dl rapsolja
Så här gör du
- Gör saffransmajonnäsen: Lägg det rumstempererade ägget, dijonsenap, vinäger, saffran, salt och peppar till majonnäsen i en hög skål. Mixa slätt med stavmixer.
- Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning tills majonnäsen går ihop, sedan kan du tillsätta oljan i en tunn stråle. Förvara svalt fram till servering.
- Koka äggen i cirka 7 minuter, låt svalna.
- Skala äggen och räkorna om de har skal.
- Halvera äggen och lägg upp på ett fat. Klicka ut cirka 1 msk saffransmajonäs på varje ägghalva. Toppa med räkor och krasse.
2. Savojkål-skålar fyllda med kalkon, äpple och kål
Slipp extra disk med skålar som äts upp! Fyllningen med kalkon, äpple och kål kryddas fint av senap och timjan. Du kan också byta kalkonen mot julskinka. Receptet avser 8 serveringar och innehåller 120kcal/portion.
Fördelning näringsinnehåll: Protein 24%, Fett 33%, Kolhydrat 39%.
Ingredienser
- 1 litet huvud savojkål
- ca 600–800 g
- 2 rödlökar
- 200 g rökt kalkon i skivor
- 2 röda äpplen
- 2 msk rapsolja
- 1½ msk dijonsenap
- 1 msk flytande honung
- 2 tsk torkad timjan
- salt och peppar
- 1 granatäpple
Så här gör du
- Lossa försiktigt åtta av de yttersta savojkålsbladen. Skär bort den grövre mittbiten och forma varje blad till en liten skål. Lägg upp på ett fat.
- Strimla rödlök, kalkon och resten av savojkålen tunt. Kärna ur och hacka äpplet i tärningar.
- Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs savojkål och rödlök tills det har blivit mjukt men ej tagit färg, vänd sedan ner kalkon och äpple och fräs ytterligare en stund.
- Tillsätt dijonsenap, flytande honung och torkad timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt röran svalna något.
- Kärna ur granatäpplet. Fyll savojkålsbladen med den ljumma röran och toppa med granatäppelkärnor.
3. Filodegspaj med grönkål och valnötter
En härligt frasig och vegetarisk paj med matig fyllning av grönkål och valnötter – toppad med smält cheddarost. Mums! Receptet avser ungefär 12 bufféportioner och innehåller 192 kcal/portion.
Fördelning näringsinnehåll: Protein 15 %, Fett 55 %, Kolhydrater 30 %.
Ingredienser
- 1 paket filodeg à 250 g
- 200 g färsk grönkål
- 1 gul lök
- 2 msk olja
- 1½ dl valnötter
- 2 ägg
- 1 dl mjölk
- salt och peppar
- 100 g riven cheddarost
Så här gör du
Sätt ugnen på 175°. Pensla en ugnsform, 25×15 cm, med lite olja. Klä formen genom att lägga filodegsarken omlott och pensla med olja.
Skär bort den grova delen på grönkålsbladen och hacka resten grovt, spara lite till garnering. Skala och strimla den gula löken. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs lök och grönkål mjukt. Smaka av med salt och peppar.
- Hacka valnötterna grovt och lägg undan cirka ½ dl till garnering. Vänd ner resten av nötterna i grönkålen. Lägg blandningen i filodegsskalet.
- Vispa snabbt ihop ägg och mjölk och smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen och strö över cheddarost.
- Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40–45 minuter, eller tills kanterna har fått fin gyllenbrun färg och osten har smält.
- Garnera pajen med grönkål och valnötter och servera ljummen.
4. Gravad lax med picklad fänkål och dill
En favorit på julbordet i ny tappning – med picklad fänkål, dill och stjärnanis. Receptet avser ungefär 8 bufféportioner och innehåller 91 kcal/portion.
Fördelning näringsinnehåll: Protein 40%, Fett 35%, Kolhydrater 25%.
Ingredienser
- 8 små salladsblad av hjärtsallad
- 300 g gravad lax i skivor
- 20 g dill
- ½ citron i små skivor
Picklad fänkål
- ¼ dl strösocker
- ¼ dl ättiksprit 12 %
- 1½ dl vatten
- 3 stjärnanisar
- 200 g fänkål
Så här gör du
Pickla fänkålen: Vispa ihop strösocker, ättiksprit och vatten tills sockret har löst sig. Lägg ner stjärnanis. Ansa fänkålen, dela den på mitten och skär i tunna skivor på mandolin eller med vass kniv. Lägg ner i lagen. Låt stå och dra minst en timme, men gärna över natten.
Lägg ut salladsbladen på ett fat och fördela den gravade laxen i bladen.
- Toppa med picklad fänkål, en kvist dill och en liten klyfta citron. Servera direkt.
Hälsosammaste valen på julbordet – 11 livsmedel
Det mesta av de som naturligt förekommer på ett klassiskt julbord är dock långt ifrån ohälsosamt. Här är en lista på juliga livsmedel som innehåller mycket näring.
Rödbetor
Rödbetor är supernyttigt. Exempelvis bidrar de till bättre cirkulation, lägre blodtryck, förbättrad prestationsförmåga, högre ämnesomsättning och muskelfunktion.
Kål
Kål är riktig superfood med gott om C-vitamin, antioxidanter och fibrer.
Citrus
Frossa i citrusfrukter över julhelgerna och boosta immunförsvaret med C-vitamin. Glöm inte heller att använda dem i maten – apelsin- eller clementinklyftor passar perfekt i en julsallad med kål, äpple och nötter!
Lax och sill
Fet fisk innehåller mycket mättande protein och omega 3 som är bra för hjärta och kärl samt för hjärnans utveckling. Omega 3 är också bra för hår, hud, syn och mycket mer. Lax är också rikt på D-vitamin vilket vi alla behöver tanka upp så här på vinterhalvåret.
Sillen innehåller ofta en hel del socker. Bäst att satsa på om man vill hålla nere på är sillar med klart spad.
Nötter
Nötter är riktiga små powerpaket! Nötätare har lättare att hålla vikten, enligt studier. Forskning har också visat att de som äter nötter 1-4 gånger i veckan minskar risken för att dö i hjärtsjukdom med 25 procent. Äter man nötter fler än fem gånger i veckan minskar risken med 50 procent. Olika nötter innehåller olika halt av näringsämnen och vitaminer, variera sorterna så får du i dig lite av varje. Men det räcker med en liten näve per dag, nötter är också ganska kaloririka.
Potatis
Potatis är mättande, energisnålt och innehåller C-vitamin, vitamin B6, kalium, järn och fibrer.
Ägg
Vår mesta superfood! Ägg innehåller mycket protein, bra fett och livsviktiga vitaminer och mineraler. De är dessutom en bra källa till D-vitamin.
Lutfisk
Fisk är alltid ett nyttigt val på julbordet!
Hemgjort julgodis
Det finns många härliga recept baserade på näringsrika ingredienser som exempelvis nötter, mörk choklad och torkad frukt.
Hemlagade köttbullar
Köttbullar är nog något av det som är mest värt att göra eget under julen. Köpta köttbullar smakar sällan jul på samma sätt och innehåller ofta mycket tillsatser och haltande köttmängd.
Rotfrukter
Rotfrukter passar perfekt till julens smaker. Lasta in en plåt med blandade rotfrukter i ugnen under mellandagarna, jättegott till framförallt köttbullar och skinka.