Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Alla artiklar om bakterier Täta bröst Om MåBra

Läkaren: Håll koll på ditt blodtryck och slarva inte med medicinen

01 dec, 2024
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Kvinna som mäter sitt blodtryck hemma + Johan Sundström, kardiolog.
Experten Johan Sundström, kardiolog, om vikten av ett kontrollerat blodtryck.
Att hålla blodtrycket på en normal nivå är bland det bästa vi kan göra för hälsan. Många liv skulle kunna räddas om fler kände till sitt höga blodtryck – och tog medicinen de fått utskriven. Det menar kardiologen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Högt blodtryck är den största riskfaktorn för en för tidig död. Trots det är det många människor som inte vet om att de går runt med ett för högt blodtryck.

– Håll koll på blodtrycket och ta medicinen som ordinerats. Det räddar liv, säger Johan Sundström som är kardiolog och professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Genom att få ner blodtrycket på en normal nivå minskar man risken för att drabbas av stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursvikt, demens och död.

Därför är högt blodtryck farligt

Vid högt blodtryck rusar blodet fram i för hög fart och nöter på kärlen i kurvorna. Den så viktiga insidan på kärlväggen slits sönder. Tryckökningen i kärlen leder till att kärlen brister och blödningar uppstår i till exempel hjärnan eller stora kroppspulsådern.

I de trasiga kärlen bildas lätt en ansamling av så kallad plack och om placken inflammeras och spricker svarar blodet med att levra sig och en blodpropp bildas. Kärlen blir stelare och det ökar risken för blodpropp som orsakar hjärtinfarkt och stroke. Risken för demens och död ökar också.

Högt blodtryck ger sällan symtom men lätt huvudvärk och synpåverkan kan vara symtom på sjukdomen.

Källa: Johan Sundström och 1177

Annons

Få får symtom

Fler än tusen liv skulle kunna räddas varje år om fler kände till sitt höga blodtryck, fick medicin och därefter en ordentlig uppföljning.

I dag når bara 20 procent av patienterna ett normalt blodtryck.

– Det beror på bristande uppföljning av patienterna, och på att motivationen att medicinera kan vara låg eftersom sjukdomen sällan ger några symtom. Bara varannan patient tar sin medicin som de ska. Därför är uppföljning av patienterna mycket viktig, säger Johan Sundström.

Han påpekar att blodtrycksmedicin inte kan ses som en tillfällig kur.

– En del slutar ta sin medicin för att de mår bra, men medicin mot förhöjt blodtryck är inte en kur man tar och sedan är man botad. Behandlingen är livslång och man måste hålla koll på blodtrycket hela tiden. Medicineringen behöver justeras med tiden, eftersom blodtrycket ökar med åldern.

Annons

Mät ditt blodtryck

Du kan mäta blodtrycket på din hälsocentral, eller så kan du passa på att låta apotekspersonalen göra det när du är på apoteket. Ett tredje alternativ är att köpa en blodtrycksmanschett och mäta själv hemma. Så här gör du:

  • Vila 5–10 minuter under tystnad inför mätning.
  • Undvik nikotin och koffein 30 minuter före mätningen.
  • Fäst blodtrycksmätaren på överarmen i brösthöjd.
  • Sitt med ryggstöd och fötterna i golvet, utan att korsa benen.
  • Armen ska vara avslappnad med handflatan uppåt. Vila underarmen mot bordet.
  • Mät vid tre tillfällen med 1–2 minuters mellanrum, räkna ut ett medelvärde av den andra och tredje mätningen. Mät gärna morgon och kväll i upp till en vecka.
  • 140/90 är den övre gränsen för normalt blodtryck, när det mäts hos sjukvården. 135/85 är gränsen som gäller vid mätning i hemmet med blodtrycksmätare på armen.
  • En gång om året bör du med gränsvärdestryck kolla ditt blodtryck för att hålla koll på när det ”sticker iväg” uppåt.
  • Källa: Johan Sundström och 1177

Livsstilsförändringar räcker inte

Johan Sundström säger att det också är viktigt att läkaren rekommenderar behandling direkt när man diagnostiserat ett förhöjt blodtryck i stället för att informera om livsstilsförändringar som utvärderas efter några månader.

– Vi ska skydda patienten från stroke och hjärtinfarkt, genom att erbjuda blodtryckssänkande behandling, under tiden som patienten gör livsstilsförändringar. Om dessa hjälper kan vi dra ner på medicineringen i efterhand i stället.

Annons

Stina Berglund Fick drabbades av högt blodtryck i 44-årsåldern trots att hon äter nyttigt, tränar och är normalviktig. Även hon pekar på vikten av ordentliga uppföljningar av blodtryckspatienter för att de inte, som hon, ska sluta medicinera i perioder.

Mer om blodtryck

  • 2 miljoner svenskar, eller något fler, lever med hypertoni (högt blodtryck). 45 procent av kvinnorna och 47 procent av männen vet inte att de lider av sjukdomen. 20 procent av dem som får behandling når normalt blodtryck.
  • Nästan hälften av de som har för högt blodtryck vet alltså inte ens om det, ändå är högt blodtryck den största riskfaktorn för alla hjärt-kärlsjukdomar.
  • Människans blodtryck stiger sakta genom hela livet, i takt med att artärerna, ”rören”, blir stelare. Ligger ditt övertryck på 130–140 så kan det vara på väg över gränsen. 95 procent av befolkningen drabbas förr eller senare av högt blodtryck.
  • Övertrycket visar hur hård belastning kärlväggarna har just när hjärtat kramar ihop sig och driver ut blodet och förutsäger bäst risken för komplikationer. Det undre trycket mäter belastningen mot kärlväggarna när hjärtat slappnar av för att fyllas med blod. Även om man bara har ett förhöjt undertryck rekommenderas medicinering.
  • Enligt en studie som Johan Sundström gjorde 2015 minskar risken för bland annat stroke redan vid behandling av måttligt förhöjt blodtryck, det vill säga när övertrycket är mellan 140 och 159, och undertrycket mellan 90 och 99.
  • Kanada är bäst i klassen när det gäller att medicinera högt blodtryck. Alla med förhöjt blodtryck får behandling och det finns tydliga riktlinjer för alla led i vården och på apoteken. Man har nationella program och kampanjer.
  • Blodtrycket följer samma korridor genom livet. Den som har tendenser till lite högre tryck redan som ung, kommer troligen att tidigare drabbas av högt blodtryck som behöver medicineras, och lågtryckaren får förmodligen högt blodtryck senare.
  • Källa: Johan Sundström och 1177

Så kan du sänka blodtrycket

  • Se till att hålla en normal kroppsvikt. En viktminskning på bara några kilo kan sänka blodtrycket.
  • Sluta röka. Ett rökstopp är det enskilt viktigaste du kan göra för din hälsa, det gäller även för den som har förhöjt blodtryck.
  • Konditionsträna och styrketräna regelbundet. Låt hjärtat och musklerna jobba!
  • Ät mindre salt! Det är bättre att salta maten på tallriken än under matlagningen. Tänk på att färdigmat ofta innehåller höga salthalter.
  • Undvik lakrits i stora mängder. Lakrits innehåller ett ämne som kan höja blodtrycket hos vissa personer.
  • Dra ner på alkoholkonsumtionen om den är stor.
  • Välj omättade fetter, exempelvis oljor, i första hand.
  • Försök att stressa mindre.
  • Håll koll på dina blodsockervärden.
  • Är du snarkare med sömnapné? Flera studier visar att det finns ett samband mellan högt blodtryck och sömnapné, det vill säga att man har andningsuppehåll när man sover vilket ofta kännetecknas av kraftiga snarkningar. Sök hjälp mot snarkningarna!
  • Ligger ditt övertryck i spannet 130–140? Då ska du hålla extra koll. Du kan vara på väg att utveckla högt blodtryck!
  • Källa: Johan Sundström och 1177

Foto: Shutterstock/TT, Jennifer Glans

Annons