3D-mammografi upptäcker fler bröstcancerfall än vanlig mammografi
Var åttonde svensk kvinna kommer under sin livstid att drabbas av bröstcancer. Slår man ut det så drabbas en kvinna i timmen ungefär.
Turligt nog upptäcks många fall då cancern fortfarande är botbar. Mycket är tack vare mammografin, men också självundersökning eller andra kontakter med vården.
Fortfarande upptäcks dock inte alla fall av cancer vid den regelbundna mammografin som kvinnor erbjuds från 40 till 74 års ålder. Omkring en fjärdedel upptäcks på annat sätt mellan screeningstillfällena och kallas då för intervallcancer.
Forskare har därför velat ta reda på om det går att upptäcka fler av de här cancerfallen med brösttomosyntes, eller enkelt uttryckt 3D-mammografi. Det ger en mer detaljerad bild av brösten.
Minskar antalet fall som upptäcks mellan screeningtillfällena
En stor screeningstudie från Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus visar att 3D-mammografin verkar minska antalet bröstcancerfall som upptäcks mellan screeningstillfällena jämfört med traditionell mammografi.
Det betyder att fler cancerfall tycks upptäckas i ett tidigare skede med 3D-mammografi än vad de hade gjort med vanlig mammografi där de hade diagnostiserats i ett senare skede. Studien har publicerats i tidskriften Radiology.
– Man har utvärderat och kommer fram till att 3D-mammografi plockar upp lite fler cancerfall. Det är ett lite mer effektivt sätt att undersöka bröstet på, säger Per Hall, professor och överläkare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, till MåBra.
Upptäcker 30 procent fler fall av bröstcancer
I studien ingick 15 000 kvinnor som fick både 3D-mammografi och traditionell mammografi mellan åren 2010 och 2015. Delresultat från studien som publicerades 2018 visade att 3D-mammografi upptäcker drygt 30 procent fler fall av bröstcancer jämfört med vanlig mammografi.
Men nu har alltså även resultat som tyder på att 3D-mammografin bidrar till färre fall av intervallcancer publicerats. Kvinnor i samma ålder och som screenades samma datum med 3D-mammografi jämfördes med kvinnor i en kontrollgrupp i samma ålder som samtidigt fick vanlig mammografi.
– Bland studiedeltagarna som fick 3D-mammografi såg vi att det var mindre troligt, 40 procent lägre odds, att få intervallcancer jämfört med gruppen som screenades med vanlig mammografi, säger Kristin Johnson, doktorand vid Lunds universitet och ST-läkare i radiologi vid Skånes universitetssjukhus och en av författarna till studien, till universitetets hemsida.
Behövs fler studier som pekar i samma riktning
Kristin Johnson poängterar dock att kvinnorna som screenades med både 3D-mammografi och vanlig mammografi faktiskt fick två bedömningar till skillnad från kontrollgruppen. Detta kan ha påverkat resultaten.
I dag används inte 3D-mammografi när man blir kallad på screening. Däremot används metoden ibland för att följa upp och utreda misstänkt bröstcancer. Socialstyrelsen ska inom en snar framtid se över rekommendationerna och se om man ska göra några förändringar.
– Screening med 3D-mammografi visar potential att minska andelen intervallcancer. Vi behöver dock se fler studier som pekar i samma riktning, säger Kristin Johnson.
Kontrastförstärkt mammografi också på agendan
Förutom tomosyntes, eller 3D-mammografi, finns det också en metod som forskare försöker utreda som kallas för kontrastförstärkt mammografi.
– Det är många som försöker att utvärdera tomosyntes och kontrastförstärkt mammografi just nu. Det är ett problem att undersöka kvinnor med täta bröst till exempel och då är indikationerna att metoderna kan vara bättre, säger Per Hall och fortsätter:
– Vid kontrastförstärkt mammografi injicerar man ett kontrastmedel som ansamlas i tumören vilket gör att den framträder bättre än vid vanlig mammografi.
Källa: Lunds universitet
Foto: TT/Torin Halsey/Times Record News
Som ett komplement till mammografin, och innan du börjar bli kallad, är det viktigt att själv undersöka brösten. Allt du behöver veta finner du i kampanjen #klämdag.