Antidepressiva läkemedel – det här behöver du veta
Alltid ledsen, nedstämd och trött på livet? Det kan vara depression, en av våra största folksjukdomar. Ofta är det svårt att peka ut en enskild orsak till att man drabbas – man kan ha en ärftlig risk, det kan bero på livskris, stress eller på årstiden. Det finns nämligen de som drabbas av en vårdepression när ljuset återvänder eller höstdepression när det åter blir mörkt.
– Även om det inte känns så, så kan man alltid må bättre, till och med den som varit deprimerad i många år, säger psykiatern Mikael Tiger, som är forskare vid Centrum för psykiatriforskning på Karolinska Institutet.
SSRI är ofta ett förstahandsval mot depression
Läkemedel är ofta den första behandling man provar mot depression men det utvecklas också hela tiden nya behandlingar – vilket ger hopp åt de 30 procent som vanliga antidepressiva läkemedel inte biter på.
Det finns ett 30-tal läkemedel som används mot depression idag, bland annat så kallade SSRI, serotoninselektiva återupptagshämmare. De finns under namn som fluoxetin (Fontex) och sertralin (Zoloft). Det finns också tricykliska antidepressiva, till exempel amitriptylin som också fungerar mot sömnbesvär.
– Idag är antidepressiva SSRI, serotoninselektiva återupptagshämmare, förstahandsvalet vid läkemedelsbehandling mot depression. Det är en relativt snäll medicin. Man ska inte tveka att ta den om man har skäl till det, säger Mikael Tiger.
Kan man bli beroende av antidepressiva?
Effekten av tabletterna kommer gradvis under några veckor. De flesta blir tydligt förbättrade i sin depression inom 4 till 6 veckor.
Det finns en del myter om SSRI, som lite slarvigt kallas för lyckopiller. Bland annat sägs man bli beroende av dem. Men det är fel, menar Mikael Tiger. Man blir inte fysiskt beroende av dem på samma sätt som med exempelvis droger. De ger ingen kick och man behöver inte heller höja dosen hela tiden för att få effekt.
– Däremot kan man få utsättningsbesvär när man slutar med antidepressiva, särskilt om man slutar tvärt. Men det är inte samma sak som att man är beroende, säger Mikael Tiger.
Dessutom är det skillnad mellan olika typer av antidepressiva läkemedel: vissa går ur kroppen långsamt, andra fort. Beroende på vilket kan de ge mildare eller starkare utsättningsbesvär.
De besvär som kan förekomma när man slutar med medicinen efter lång tids användning är bland annat drabbats av en känsla av elektriska stötar i huvudet, yrsel och svår trötthet.
Kan behöva kombineras med terapi
Alla blir dock inte riktigt bra av SSRI.
Ungefär en tredjedel av de deprimerade blir helt bra, en tredjedel blir förbättrade men inte helt bra och en tredjedel får ingen effekt alls.
Då kan man behöva annan behandling, i kombination med läkemedel eller ensamt.
En av de terapier som anses ha bäst effekt är KBT, kognitiv beteendeterapi, där man jobbar med att aktivera den som är deprimerad på olika sätt.
– Man lär sig att älta mindre och att få ordning på det som inte fungerar i livet. Aktiverande terapier fungerar i regel bättre mot måttliga depressioner än mer tillbakablickande terapier.
Nytt mot svår depression: Psykedelisk svamp
Det finns också en grupp svårt deprimerade personer som vanliga behandlingar inte biter på. För dem finns nu flera nya behandlingsmetoder. En är TMS, transkraniell magnetstimulering. Istället för el, använder man en magnet för att stimulera hjärnan.
– TMS håller på att införas allt mer i vården just nu. Behandlingen har få biverkningar, säger Mikael Tiger.
Andra nya behandlingar som är på gång är ett psykedeliskt medel, psilocybin, och ketamin, som är mest känt som ett narkosmedel som ger ett kort rus. Mikael Tiger har studerat hur de verkar:
”Ketamin har en antidepressiv effekt redan nästa dag”
– När det gäller ketamin, kommer den fulla antidepressiva effekten redan nästa dag. Det har en stark och snabb antidepressiv effekt, men effekten av behandlingen klingar av om den inte underhålls.
Ketamin finns numera som nässpray och är godkänd för behandling av depression. Man får en puff på sjukhus och får gå hem när man inte längre är påverkad.
Så kallade ”magiska” svampar innehåller ämnet psilocybin, som ger ett psykedeliskt rus. Men det kan också häva en svårbehandlad depression, visar forskning.
Magiska svampar är långtidsverkande
– Psilocybin ger först en drogliknande tripp men när den klingar av kommer en dramatisk, antidepressiv effekt som kan hålla i sig i månader, förklarar Mikael Tiger.
Effekten kan komma redan nästa dag.
– Och den kan sedan hålla i sig i cirka tre månader, och hos en del patienter ännu längre, säger han.
Vanliga tecken på depression
Tecken på depression är att man under två veckor känt minst fem av symtomen. De två första symtomen måste ha förekommit:
- Nedstämdhet under större delen av dagen dagligen.
- Minskat intresse eller minskad glädje inför nästan alla aktiviteter.
- Viktnedgång eller viktuppgång.
- Störd sömn.
- Rastlöshet eller långsamhet.
- Svaghet eller brist på energi.
- Känslor av värdelöshet eller överdrivna skuldkänslor.
- Minskad koncentrationsförmåga eller obeslutsamhet.
- Återkommande tankar på döden eller självmordstankar.
Tror du att du kan vara deprimerad ska du söka hjälp på din vårdcentral.
Foto: TT