Vad är apkoppor och hur smittar det?
Apkoppor är ett virus som kan spridas från djur till människa, överföring mellan människor är mer ovanligt. Sommaren 2022 upptäcktes dock en kraftig ökning av antalet smittade människor i Sverige och flera andra länder. Och i april/maj 2024 rapporteras det nu om ytterligare ett utbrott. Varför ökningen skett är oklart.
– Mpox (apkoppor) är en ovanlig virussjukdom som tidigare inte funnits i Sverige förrän nu, säger MåBras läkare Hanna Brännlund.
Nya fall av apkoppor 2024
Hittills rör det sig om ett tiotal fall under 2024. Till dags dato endast i Stockholmsområdet.
Hur smittar apkoppor?
Mpox smittar framför allt vid nära fysisk kontakt, exempelvis vid sex eller annan nära hudkontakt med en person som är infekterad.
– Det är vätskan i blåsorna som är smittsam och kan föra vidare sjukdomen. Även andra kroppsvätskor som saliv och sperma kan överföra smittan, förklarar Hanna Brännlund.
I ett fåtal fall har viruset även spridits via föremål som en person med apkoppor varit i kontakt med. Detta är dock ovanligt.
Vilka riskerar att smittas av apkoppor?
Drabbade är främst män som har sex med män som har sex med män mot ersättning. och riskpersoner uppmanas att vaccinera sig mot sjukdomen, framförallt i och med den ökande smittspridningen.
Den som kan ha blivit utsatt för risk för mpox bör snarast kontakta sjukvården för rådgivning.
Symtom på apkoppor
Typiska symtom är blåsor eller sår. De kan sitta var som helst på kroppen, men oftast på händer, fötter, ansikte, i och runt munnen eller på könsorganen och analöppningen.
Andra symtom kan vara exempelvis feber, ont i musklerna, ont i huvudet och diarre.
Inkubationstid för apkoppor (mpox)
Tiden från smittotillfället till insjuknande är vanligtvis 6–13 dagar, men kan variera mellan 5-21 dagar.
Är apkoppor farligt?
Oftast är symtomen relativt milda, men sår och vätskefyllda blåsor kan orsaka en del smärta och obehag. I regel läker de ut av sig självt inom två till fyra veckor. I svåra fall kan personer med mpox kan behöva läggas in på sjukhus och i sällsynta fall kan sjukdomen leda till komplikationer. Endast i undantagsfall orsakar apkoppor dödsfall.
Hur behandlar man apkoppor?
Det finns ingen behandling mot sjukdomen, däremot finns läkemedel som kan lindra symtomen.
Vilka andra sjukdomar kan apkoppor förväxlas med?
– Sjukdomar som kan ge liknande symtom som apkoppor med vätskefyllda blåsor och feber är vattkoppor och herpes, förklarar MåBras läkare Hanna Brännlund.
Hur stor risk löper kvinnor och barn att bli smittade?
– Det är låg risk för kvinnor och barn att drabbas. Då det varit så få fall så finns dock ingen bra statistik på risken att smittas. Men det är få fall där sjukdomen spridits utan sexuell kontakt, och de fallen har då skett inom familjen orsakats av indirekt spridning såsom via sängkläder eller handdukar. Viruset kan även spridas från mor till det nyfödda barnet i samband med förlossning men är väldigt ovanligt, säger Hanna Brännlund.
Följande rekommenderas vaccin mot apkoppor:
- Män som har sex med män med ökad risk för mpox samt transpersoner som har sex med män, med ökad risk för mpox.
- Personer som har sex med män mot ersättning.
- Även personer som är 17 år eller yngre och tillhör någon av grupperna ovan rekommenderas vaccination.
Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177